Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení vybraných druhů asijských salátů v podmínkách ČR
Nollová, Kateřina
Diplomová práce se zabývá porovnáním kultivarů chřestového salátu (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey) a indického salátu (Lactuca indica L.). Do pokusu bylo zařazeno pět kultivarů chřestového salátu a jeden kultivar indického salátu. Byly hodnoceny morfologické parametry, výnos a obsahové látky (vitamin C, karotenoidy, dusičnany a sušina). Experiment úspěšně proběhl na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2015 a 2016 a byl následně laboratorně vyhodnocen. Ke zvýšení podílu domácí produkce na celkové spotřebě zeleniny v ČR lze přispět rozšířením sortimentu o další, po nutriční stránce hodnotné, druhy asijských chřestových a indických salátů.
Hodnocení perspektivních zelenin z hospodářského a nutričního hlediska
Sodomková, Martina
Diplomová práce se zabývá studiem vybraných druhů asijských zelenin. Důraz byl kladen především na technologii pěstování a následnou nutriční kvalitu plodin. Do pokusu byly zahrnuty tři odrůdy laskavce jedlého (Amaranthus sp L.), dvě odrůdy salátu chřestového (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey), salát indický (Lactuca indica L.), šrucha zelná (Portulaca oleracea L.), talinum latnaté (Talinum paniculatum (Jacq.) Gaertn.) a kukuřice cukrová (Zea mays L.). Hodnoceny byly růstové, výnosové parametry a významné obsahové látky, jako je vitamin C, antioxidační kapacita, minerální látky a další. Experiment byl realizován v prostorách Zahradnické fakulty v Lednici v roce 2014. Na základě výsledků pokusu byly zjištěny rozdíly v nárocích na pěstování i v obsahových látkách jednotlivých zelenin. Celkově se ale jedná o druhy schopny přizpůsobit se podmínkám v České republice. Úspěšně byly vypěstovány všechny druhy a z hlediska obsahových látek se jedná o velmi rozmanité druhy s širokým uplatněním. Jako perspektivní zelenina se snadným pěstováním a pestrým nutričním složením se jevil především laskavec jedlý, salát chřestový a šrucha zelná.
Vyhodnocení perspektivních genových zdrojů zeleniny z Asie
Svátková, Kateřina
Diplomová práce se zabývá zeleninovými druhy a odrůdami čínských semenářských společností. Vývoj jednotlivých zeleninových položek, nutriční složení, morfologické a růstové parametry byly sledovány u sedmi druhů zelenin v roce 2013. Sledovanými druhy byly: laskavec jedlý (Amaranthus sp L.), pekingské zelí (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt), salát chřestový (Lactuca sativa L. var. angustana L. H. Bailey), salát indický (Lactuca indica L.), bazalka pravá (Ocimum basilicum L.), šrucha zelná (Portulaca oleracea L.) a talinum latnaté (Talinum paniculatum (Jacq.) Gaertn.). Laskavec byl zhodnocen ve třech odrůdách, pekingské zelí a salát chřestový ve dvou odrůdách, zbylé druhy byly zastoupeny pouze jednou odrůdou. Po úspěšném založení pokusu a na základě výsledků byly doporučeny perspektivní druhy pro Českou republiku. Jako zajímavé a perspektivní druhy se jevily laskavec jedlý, zvláště odrůda 'Beijing amaranth No. 4' ,,zelená", salát chřestový, položka (46), salát indický, šrucha zelná a talinum latnaté, tedy nejen snadným pěstováním, ale i množstvím obsahových látek. Pekingské zelí a bazalka pravá taktéž vynikaly snadným pěstováním, přesto by však větší pozornost měla být soustředěná novým, v České republice méně známým druhům.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.