Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.
Analýza nákladů potravinářského podniku
Gaborčík, Ján
Náplní bakalářské práce je analýza komoditní vertikály potravinářské pšenice s návazností na produkt pšeničné mouky, která je stěžejní surovinou pro výrobní činnosti námi zvoleného potravinářského podniku a zároveň jeho významnou nákladovou položkou. Literární rešerše je zaměřena na definování pojmu agrobyznys, komoditní vertikála a definici nákladů v rámci podnikových činností. Analytická část práce se soustřeďuje na vývoj celkových osevních ploch ČR za určené analyzované období, ploch obilovin a jejich sklizně. Následně se práce soustřeďuje na rozbor cenové transmise potravinářské pšenice a pšeničné mouky na českém trhu. V neposlední řadě se práce zabývá analýzou nákladů námi zvoleného zájmového podniku.
Kvalita pšenice
VOKATÁ, Lucie
Hlavním cílem diplomové práce bylo posoudit odolnost vůči porůstání zrna jako základního kvalitativního parametru potravinářské pšenice u vybraných odrůd ozimé pšenice. Pokus byl založen ve vegetačním období 2014/2015 na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo pro pokus vybráno 9 odrůd ozimé pšenice. Všechny odrůdy vykázaly vysoké hodnoty čísla pádu tzn. vysokou odolnost vůči porůstání zrna, které se pohybovaly v rozmezí 376 - 512 s. Vyhodnocením sledovaných odrůd z hlediska vhodnosti pro pekařské účely, lze říci, že Elitní (E) odrůdy dosáhly v průměru nejvyšší hodnoty čísla pádu (479 s). Kvalitní (A) odrůdy vykázaly hodnotu (453 s) a chlebové (B) odrůdy dosáhly nejnižší hodnoty (435 s). Dílčím cílem bylo vyhodnocení i ostatních ukazatelů kvality (Zelenyho test, obsah N- látek a objemová hmotnost). Hodnoty Zelenyho testu se pohybovaly v rozmezí 35 - 53 ml., přičemž průměrná hodnota všech odrůd byla 49,4 ml. Obsah N- látek se pohyboval u jednotlivých odrůd v rozmezí od 14,23 % - 16,52 %. Většina sledovaných odrůd vyhověla normou stanovenému limitu objemové hmotnosti (760 g/l-1). Pohybovala se v rozmezí 747 - 819 g/l-1. Během vegetace byl také hodnocen zdravotní stav porostu a došlo ke stanovení počtu klasů na m2. Po sklizni byly hodnoceny i další výnosové prvky (počet zrn v klasu a HTZ). V pokusu byla vyhodnocena vysoká úroveň kvalitativních ukazatelů, kdy jednotlivé odrůdy vykázaly také vysoké výnosy. Tato skutečnost může být ovlivněna především nadprůměrnými teplotami ve sledovaném období 2014/2015, agrotechnikou, ale také úrovní výživy a hnojení porostů.
Porovnání kvality pšenice v podmínkách zvoleného zemědělského podniku
DUPALOVÁ, Šárka
Cílem této práce bylo porovnání kvalitativních kritérií potravinářské pšenice ve zvoleném zemědělském podniku Kooprodukt, a.s. za období 2010-2014. Laboratorními zkouškami bylo testováno u pěti odrůd pšenice obsah objemové hmotnosti, Zelenyho testu, čísla poklesu, N-látek, mokrého lepku a výnos zrna. Odrůdy s jakostí A dosahovaly vyšších hodnot téměř u všech sledovaných parametrů, především obsahem N-látek, číslem poklesu a i ve výnosech zrna. Na druhé straně byly více ovlivněny počasím. Odrůdy jakosti B dosahovaly nižších hodnot Zelenyho testu, mokrého lepku a čísla poklesu. V obsahu N-látek a objemové hmotnosti nebyly rozdíly tak výrazné. Chlebové odrůdy Simila a Meritto nevykazovaly velké rozdíly v jednotlivých ročnících a odrůda Beduin vykázala největší variabilitu hodnot. Všechny hodnocené parametry včetně výnosů nejvíce ovlivňoval průběh počasí, u Zelenyho testu byl větší vliv genotypu.
Vliv podmínek sklizně na kvalitu pšenice
JOZOVÁ, Eva
Tato práce se zabývá vlivem podmínek sklizně, především pak množstvím dešťových srážek, na kvalitu pšenice v roce 2007. Byla použita odrůda potravinářské pšenice, u které byly sledovány kvalitativní parametry, a to číslo poklesu, obsah N-látek, obsah lepku a sedimentační test. Jako vedlejší parametry byly sledovány vlhkost, klíčivost, hmotnost tisíce zrn a objemová hmotnost.Podle dosažených výsledků měly srážky negativní vliv na hodnoty čísla poklesu, sedimentačního testu, obsahu N-látek, obsah lepku a vlhkosti. U ostatních parametrů nebyl vliv srážek prokázán.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.