Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Polarization Imperfections of Light in Interferometry
Kučera, Petr ; Lazar, Josef (oponent) ; Mohr, Fridemann (oponent) ; Wilfert, Otakar (vedoucí práce)
The emphasis of the dissertation is put on the investigating of polarization imperfections of optical components which are used to control and transform polarization of light. The theoretical results of this investigation are then applied to different applications which exploit light polarization, namely to the arrangements for high-resolution measurement of vibrating targets, to interferometric measurements for the determination of stress-induced birefringence in transparent materials and to the selected topics in quantum optical communication.
Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech
Mrůzková, Karolína ; Šárka,, Evžen (oponent) ; Hamtil,, Roman (vedoucí práce)
Invertní sirup je tekuté sladidlo, které se vyrábí hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu. Důležitým kvalitativním parametrem invertních sirupů je tzv. stupeň inverze – hmotnostní procento invertního cukru (suma fruktózy a glukózy) v sušině invertního sirupu. Tato diplomová práce se zabývá možností stanovení stupně inverze pomocí polarimetrie v kombinaci s refraktometrií v invertních sirupech o sušině 70–78 % vyrobených pomocí kyselé hydrolýzy při teplotě 80 °C a pH 2,4. Byl navržen nový empirický vztah popisující závislost stupně inverze na polarizaci a refraktometrické sušině. Výsledky stanovení stupně inverze pomocí nově navrženého vztahu byly srovnány s výsledky stanovení pomocí HPLC/RI jakožto referenční metody. Rozdíl výsledků stupně inverze získaných pomocí HPLC/RI a refraktometricko-polarimetrického stanovení dle nově navrženého vztahu byl stanoven na 0,1 ± 0,5 %. Při navrhování tohoto vztahu bylo vzato v potaz, že při daných výrobních podmínkách vzniká při hydrolýze sacharózy více glukózy než fruktózy. Poměr vznikající koncentrace fruktózy ku koncentraci glukózy byl stanoven na 0,96 ± 0,02.
Využití polarimetrie a refraktometrie ke stanovení koncentrace invertního cukru v invertních sirupech
Mrůzková, Karolína ; Šárka,, Evžen (oponent) ; Hamtil,, Roman (vedoucí práce)
Invertní sirup je tekuté sladidlo, které se vyrábí hydrolýzou sacharózy na fruktózu a glukózu. Důležitým kvalitativním parametrem invertních sirupů je tzv. stupeň inverze – hmotnostní procento invertního cukru (suma fruktózy a glukózy) v sušině invertního sirupu. Tato diplomová práce se zabývá možností stanovení stupně inverze pomocí polarimetrie v kombinaci s refraktometrií v invertních sirupech o sušině 70–78 % vyrobených pomocí kyselé hydrolýzy při teplotě 80 °C a pH 2,4. Byl navržen nový empirický vztah popisující závislost stupně inverze na polarizaci a refraktometrické sušině. Výsledky stanovení stupně inverze pomocí nově navrženého vztahu byly srovnány s výsledky stanovení pomocí HPLC/RI jakožto referenční metody. Rozdíl výsledků stupně inverze získaných pomocí HPLC/RI a refraktometricko-polarimetrického stanovení dle nově navrženého vztahu byl stanoven na 0,1 ± 0,5 %. Při navrhování tohoto vztahu bylo vzato v potaz, že při daných výrobních podmínkách vzniká při hydrolýze sacharózy více glukózy než fruktózy. Poměr vznikající koncentrace fruktózy ku koncentraci glukózy byl stanoven na 0,96 ± 0,02.
Polarization Imperfections of Light in Interferometry
Kučera, Petr ; Lazar, Josef (oponent) ; Mohr, Fridemann (oponent) ; Wilfert, Otakar (vedoucí práce)
The emphasis of the dissertation is put on the investigating of polarization imperfections of optical components which are used to control and transform polarization of light. The theoretical results of this investigation are then applied to different applications which exploit light polarization, namely to the arrangements for high-resolution measurement of vibrating targets, to interferometric measurements for the determination of stress-induced birefringence in transparent materials and to the selected topics in quantum optical communication.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.