|
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.
|
|
Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků
Kubová, Šárka
Cílem diplomové práce bylo zpracovat literární rešerši na téma Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků. Dále zhodnotit technologickou kvalitu daných pšenic a určit vhodnost pro pekárenské využití. Literární část práce se zabývá anatomickou stavbou obilky pšenice a jejím chemickým složením, dále jsou charakterizovány určité odrůdy pšenice s netradičním zbarvením obilky, přírodní barviva zodpovědná za jejich zbarvení (antokyany a karotenoidy) a technologická jakost pšenice. Vzhledem k přítomnosti barviv se schopností antioxidační aktivity v přítomných obilkách jsou popsány i antioxidanty a jejich důležitost ve funkčních potravinách. V praktické části byla použita odrůda pšenice Skorpion s modrým aleuronem a dvě odrůdy pšenice s purpurovým perikarpem, Rosso a Karkulka. U jednotlivých odrůd byl v rámci pekařského pokusu testován vliv různých receptur s rozdílným přídavkem mouky a otrub na kvalitu finálního výrobku. Vzorky pečiva byly následně senzoricky zhodnoceny a byla u nich změřena pevnost pomocí Tira Testu.
|
|
Velikost kořenového systému pšenice seté ve vazbě na výnos biomasy
Němec, Ondřej
Práce se věnuje vlivu velikosti kořenového systému na výnos pšenice seté (Triticum aestivum L.). V literárním přehledu byl popsán původ a anatomická struktura kořenového systému, dále abiotické faktory (nedostatek vody, teplota a minerální výživa) a jejich vliv na vlastnosti kořenového systému a rovněž vztah velikosti kořenového systému a výnosu zrna obilnin. Druhá část práce se zabývá metodami studia kořenového systému s důrazem na metodu měření velikosti kořenového systému pomocí elektrické kapacity. V praktické části byla hodnocena velikost kořenového systému (VKS) vybraných odrůd pšenice seté v polním experimentu. VKS byla měřena ve třech růstových fázích (sloupkování, metání a plnění zrna) metodou elektrické kapacity. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly ve VKS mezi odrůdami pšenice s rozdílnou pekařskou kvalitou, z nichž měly největší kořenový systém odrůdy kategorie B ve sloupkování a kategorie C při plnění zrna. Vliv velikosti kořenového systému na výnos zrna nebyl statisticky průkazný, nicméně byla zjištěna pozitivní vazba mezi VKS ve fázi plnění zrn s výnosem zrna (r = 0,433).
|
|
Kvalita zrna a pekařských výrobků z vybraných genových zdrojů pšenice s modrým a purpurovým zabarvením
Kučerová, Anežka
Práce se zabývá vývojem rodu Triticum, antokyany, mlynářskou a pekařskou jakostí, chemickým složením obilky a pšenicí s modrým aleuronem a purpurovým perikarpem. Kvalita zrna byla zjištěna laboratorními rozbory. Pekařským pokusem bylo zhodnoceno pečivo s různým poměrem otrub a mouky z barevných odrůd pšenice. Vzorky pečiva byly senzoricky hodnoceny proškolenými hodnotiteli pomocí nestrukturované grafické stupnice. Odrůda s modrým aleuronem Skorpion vykazovala v 9 ukazatelích technologické jakosti z měřených 12 lepší hodnoty než odrůda s purpurovým perikarpem Rosso. Obě odrůdy ve většině ukazatelů splňovaly normu pro pekárenskou pšenici. Byly provedeny a vyhodnoceny pekařské pokusy složené ze vzorků s postupným přídavkem otrub získaných z odrůd s modrým a purpurovým zbarvením. Přídavek otrub se zvyšoval u jednotlivých vzorků po 5 % od 0 % do 20 %. Nejlepší hodnoty pekařského pokusu vykazoval vzorek s přídavkem 15 % otrub z odrůdy Skorpion. Modrá odrůda Skorpion obsahuje větší množství antokyanů než purpurová odrůda Rosso. Bylo zjištěno, že v pečivu s přídavkem barevných otrub, tedy i po tepelném zpracování, zůstává průměrně 33 % antokyanů z původní hodnoty. Modrá odrůda Skorpion vykazovala lepší pekárenské vlastnosti, byla lépe senzoricky hodnocena a bylo zjištěno větší množství antokyanů v porovnání s purpurovým Rossem, proto se jeví jako vhodnější pro použití do pekárenské výroby.
|
| |
| |
| |
| |
| |