Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam mimoprodukční vegetace ve vinohradnictví
Konečková, Jana
Tato bakalářská práce byla vypracovaná na Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu zelinářství a květinářství. Práce se zabývá tématem mimoprodukční vegetací ve vinohradnictví a jejím významem. Podtémata jsou rozpracována v kapitolách od myšlenky ekologického zemědělství po ozelenění vinic se zahrnutím složení bylin v ozeleňovacích směsích dostupných na trhu. Součástí je dotazníkové šetření, kterým bylo zjišťováno, jaké komerční ozeleňovací směsi používají vinaři a jaké mají zkušenosti. Obsahem práce je komplexní náhled do problematiky ozelenění vinic. Jsou zohledněny všeobecně známé aspekty ovlivňující způsob a efektivitu ozelenění v praxi.
Možnosti ošetřování půdy v podmínkách biologického vinohradnictví
Chňoupková, Zuzana
Cílem této bakalářské práce je pojednat o ošetřování půdy v biologickém vinohradnictví. V první části práce pojednává o základních principech a pravidlech biologické produkce. Úvod do hlubší problematiky pokračuje výkladem o půdní struktuře, významu humusu a koloběhu živin. Dále jsou rozebrány systémy obhospodařování vinice včetně mechanického zpracování a managementu ozelenění, jemuž je věnována samostatná kapitola. Práci uzavírá stať o způsobech hnojení a meliorace a uvádí možné přípravky využitelné pro ochranu půdy. Práce má ambice čtenáři vysvětlit a ukázat možnost vedení vinohradu bez nadměrného užívání chemických přípravků a představit režim zemědělství, kde je důraz kladen biodiverzitní ekosystém a na prevenci, odolnost révy vinné a význam humusu jako nositele půdní úrodnosti.
Druhové složení vegetace v cíleně ozeleněném meziřadí vybraných vinic
Dovolil, Pavel
Tato práce shrnuje veškeré současně dostupné informace, týkající se současných systémů cíleného ozelenění vinic. Zvláštní pozornost je věnována některým druhům trav, jetelovin a ostatním druhům rostlin a vhodnosti jejich užití k ozelenění meziřadí vinic. Uvedena je i krátká zmínka k plevelům ve vinicích a způsobům jejich regulace. Výhody a cíle sledované ozeleněním vinic, jednotlivé systémy, agrotechnické zásahy, management ozelenění a jeho agrotechnická ošetření ve vztahu k užitým typům ozelenění a jejich vlivu na kvalitu hroznů či zdravotní stav révy tvoří podstatnou část této práce.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: „Druhové složení vegetace v cíleně ozeleněném meziřadí vybraných vinic“ vypracoval samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňo-vání vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědom, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Vliv způsobu ošetřování půdy ve vinici na révu vinnou
Limberg, Jakub
Diplomová práce byla vypracována na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, na Ústavu vinohradnictví a vinařství v Lednici. V práci jsem se zabýval různými typy ozelenění v meziřadí a jeho následným vlivem na hrozny. V literární rešerši je obsažena morfologie a fyziologie révového keře a biochemické pochody v hroznech. Dále je specifikován správný výběr stanoviště a známé typy ozelenění ve vinici. Závěrem jsou popsány typy rostlin, které jsou k ozeleňování vinic využívány. V experimentální části jsou uvedeny použité směsi ozelenění a jejich vliv na parametry moštu u odrůdy Pálava. Následně byl sledován průběh růstu jednotlivých variant ozelenění. V dané lokalitě bylo také zjištěno půdní složení a jejich obsah.
Vliv způsobu ošetřování půdy na obsah dusíku v listech a asimilovaného dusíku v moštu
Kušický, Dávid
Táto bakalárska práca sa zaoberá spôsobom ošetrovania pôdy a vplyv na obsah dusíku v listoch a asimilovaného dusíku v mušte. V teoretickej časti je všeobecne popísaná rola dusíka, jeho kolobeh, asimilovatelný dusík, listové analýzy a problematika ozelenenia vinohradov. V praktickej časti boli vybrané 2 odrody, Burgundské šedé a Tramín červený s trávnatou zmesou respektíve so spontánnym ozelenením. Prvá časť obsahuje výsledky dusíka a ostatných prvkov z listových stopiek. V druhej časti je meraný asimilovatelný dusík v muštoch. Na konci praktickej časti sú obsiahnuté grafy, ktoré poukazujú na rozdiely ozelenenia trávnatými zmesami a spontánneho ozelenenia. V závere je zhodnotené ozelenenie vo vzťahu k živinám, hlavne dusíku a asimilovatelnému dusíku a odporučenie vhodného spôsobu ošetrovania pôdy vo vinici.
Význam bobovitých rostlin při ozelenění vinic
Kočí, Klára
Tato bakalářská práce byla vypracovaná na Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu vinohradnictví a vinařství při Mendelově univerzitě v Brně. Práce se zabývá tématem význam bobovitých rostlin při ozelenění vinic. Podtémata jsou rozčleněna od významu ozelenění po nejvhodnější zástupce ozeleňovacích směsí. V začátku mé práce se zaměřuji na ozelenění jako takové. Následuje část o fixaci dusíku a významu dusíku pro rostliny. V závěru mé práce se soustřeďuji na jednotlivé čeledi a jejich zastoupení v ozeleňovacích směsích a využitelnosti jednotlivých druhů čeledi bobovitých. Nakonec jsem zařadila výzkum předplodinové hodnoty některých druhů bobovitých rostlin z hlediska fixace vzdušného dusíku.
Možnosti ošetřování půdy v podmínkách biologického vinohradnictví
Chňoupková, Zuzana
Cílem této bakalářské práce je pojednat o ošetřování půdy v biologickém vinohradnictví. V první části práce pojednává o základních principech a pravidlech biologické produkce. Úvod do hlubší problematiky pokračuje výkladem o půdní struktuře, významu humusu a koloběhu živin. Dále jsou rozebrány systémy obhospodařování vinice včetně mechanického zpracování a managementu ozelenění, jemuž je věnována samostatná kapitola. Práci uzavírá stať o způsobech hnojení a meliorace a uvádí možné přípravky využitelné pro ochranu půdy. Práce má ambice čtenáři vysvětlit a ukázat možnost vedení vinohradu bez nadměrného užívání chemických přípravků a představit režim zemědělství, kde je důraz kladen biodiverzitní ekosystém a na prevenci, odolnost révy vinné a význam humusu jako nositele půdní úrodnosti.
Význam mimoprodukční vegetace ve vinohradnictví
Konečková, Jana
Tato bakalářská práce byla vypracovaná na Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu zelinářství a květinářství. Práce se zabývá tématem mimoprodukční vegetací ve vinohradnictví a jejím významem. Podtémata jsou rozpracována v kapitolách od myšlenky ekologického zemědělství po ozelenění vinic se zahrnutím složení bylin v ozeleňovacích směsích dostupných na trhu. Součástí je dotazníkové šetření, kterým bylo zjišťováno, jaké komerční ozeleňovací směsi používají vinaři a jaké mají zkušenosti. Obsahem práce je komplexní náhled do problematiky ozelenění vinic. Jsou zohledněny všeobecně známé aspekty ovlivňující způsob a efektivitu ozelenění v praxi.
Hodnocení různých způsobů ozelenění v nových výsadbách révy vinné
Bílek, Jan
Tato bakalářská práce byla vypracována na Zahradnické fakultě Mendlovy univerzity v Brně, na Ústavu vinohradnictví a vinařství v Lednici. Práce je zaměřena na ozelenění meziřadí v mladých vinicích a je rozdělena do více bodů, které začínají významem ozelenění. Následuje popis možností ozelenění, kde se dozvíme jaké máme typy ozelenění a možnosti ozelenit mladé vinice. Následuje kapitola o výsadbě vinice samotné, kde je uvedeno jak s touto vinicí zacházet a vysvětlení postupu pracovních operací pro dobré zapěstování mladé révy. Práce dále pojednává o rostlinách, které je vhodné do vinic aplikovat, o popisu výsevu a ošetření ozeleňovacích směsí a jako poslední bod jsou zde uvedeny směsi vhodné do mladých vinic a dostupné na trhu
Vinohradnické faktory ovlivňující obsah dusíkatých látek v hroznech
Šafaříková, Hana
V bakalářské práci se zaměřuji na vinohradnické faktory ovlivňující obsah dusíkatých látek v hroznech. První část práce se zabývá významem dusíku ve výživě révy vinné a jeho zdroji, dále hnojením dusíkem. Symptomy jeho nadbytku či nedostatku, způsobu hnojení a druhy dusíkatých hnojiv. Druhá část je věnována dusíkatým látkám v hroznech, v moštu a ve víně a asimilovatelným dusíkem. Závěrečná část práce se zaměřuje na ozelenění vinic, typy ozelenění a rostlinami, které jsou schopné akumulovat dusík.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.