Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zdravý životní styl a výživa jako prevence vzniku civilizačních nemocí
Rudolf, David ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Ondrušová, Jiřina (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu a výživy v souvislosti s prevencí vzniku civilizačních onemocnění. Popisuje příčiny vedoucí ke vzniku těchto nemocí, rizika a možnosti prevence. Upozorňuje na zásady správného stravování, úskalí různých diet, následky přejídání, nebezpečí nadváhy a obezity, negativní vliv stresu na naše zdraví, způsoby a zásady zdravého snižování nadváhy. Shrnuje rady a doporučení odborníků pro optimální skladbu jídelníčku, změnu životního stylu a význam správného dýchání, relaxace, pohybu, pozitivního myšlení a spánku pro zdraví. Praktická část obsahuje popis případu ženy trpící vysokou nadváhou a zdravotními obtížemi, analýzu příčin a projevů nezdravého životního stylu a stravování. Jsou uvedeny kroky k řešení situace i návrh vhodné terapie ke snížení stresové zátěže doporučený odborníkem. Je popsán průběh léčby a vyhodnocení rizik, jsou také navržena vhodná opatření k udržení optimální hmotnosti v budoucnu, včetně doporučení vhodného stravování. Práce poukazuje na problém nárůstu nadváhy a obezity a nebezpečí výskytu civilizačních onemocnění u současné populace jako na velmi aktuální téma a na potřebu širší informovanosti veřejnosti a prevence.
Význam nutriční péče u Poruch Příjmu Potravy
Kučírková, Hana ; Arlethová, Patricie (vedoucí práce) ; Duksová, Iva (oponent)
Tato práce se zabývá nutriční terapií u poruch příjmu potravy. Zkoumá, zda má nutriční terapie nezastupitelnou roli v léčbě nebo je na jejím okraji. V teoretické části se věnuji obecným kapitolám o poruchách příjmu potravy - definice, etiologie a epidemiologie, poruchy příjmu potravy v dětském věku, zdravotní komplikace a psychické důsledky, terapie a nutriční terapie. V praktické části jsem vytvořila edukační materiál o stravování - základní doporučení ve stravování, jídelníček při podváze a přejídání. Tato část je psána srozumitelnou formou s minimem cizích slov a lékařských pojmů, proto může být využita pro širokou laickou veřejnost. Klíčová slova: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Přejídání, Nutriční terapie.
Poruchy příjmu potravy - příčiny vzniku, možnosti léčby a pomoci
Rudolf, David ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Ondrušová, Jiřina (oponent)
RESUMÉ Název bakalářské práce: Poruchy příjmu potravy - příčiny vzniku, možnosti léčby a pomoci Autor: David Rudolf Bakalářská práce se zabývá problematikou poruch příjmu potravy, zejména mentální anorexií. Popisuje příčiny vzniku, příznaky a projevy nemoci, rizikové faktory i nebezpečí diet a jejich následky. Shrnuje obvyklé léčebné postupy, současné možnosti odborné léčby, poradenství a pomoci i různé formy terapií. Uvádí způsoby a možnosti podpory ze strany rodinných příslušníků, zaměřuje se na otázky prevence poruch příjmu potravy v rodině i ve školách. Práce obsahuje popis dvou konkrétních případů onemocnění mentální anorexií a bulimií, analýzu příčin a projevů patologického jídelního chování vedoucího ke vzniku poruchy. Jsou navrženy možnosti léčby a kroky k řešení situace nemocných a uveden návrh vhodné terapie doporučený odborníkem. Práce poukazuje na problematiku poruch příjmu potravy jako na současné velmi aktuální téma, upozorňuje na nebezpečí, které toto onemocnění představuje, na nutnost širší informovanosti veřejnosti a prevence.
Psychologické aspekty příjmu potravy
Holubová, Kateřina ; Stackeová, Daniela (vedoucí práce) ; Richterová, Eva (oponent)
Práce je zaměřená zejména na lidi, kteří se jídlem utěšují a řeší jím své problémy. Psychosociální faktory jsou nejčastější cestou k nadváze a obezitě, které jsou označovány za epidemii 21. století. Proto bakalářská práce vychází z významu jídla pro psychiku a z jeho vlivu na přejídání, které může vést k nadváze a obezitě. Emoční jedení je těsným propojením mezi emocemi a jídlem a zejména mezi ženami je velice rozšířené. V rámci léčby obezity by se proto měli odborníci zaměřit zejména na psychiku a nabídnout takovým lidem psychoterapeutickou pomoc.
VÝŽIVOVÉ ZVYKLOSTI A POHYBOVÁ AKTIVITA V SOUVISLOSTI S PORUCHAMI PŘÍJMU POTRAVY U MUŽŮ
KOUBKOVÁ, Magda
Poruchy příjmu potravy se staly v posledních desetiletích centrem zájmu nejen z hlediska psychiatrické a psychologické diagnostiky a terapie, ale také předmětem sociokulturní analýzy, která se snaží porozumět stylu doby, jejím hodnotám, vztahu k tělu a výkonu. Počet takto nemocných žen a mužů se sice nedá srovnávat, ale zcela pominout jej také nelze. Ze statistiky vyplývá, že přibližně deset procent z registrovaných případů anorexie a bulimie tvoří pacienti mužského pohlaví. Od Česka na západ podíl mužských pacientů stoupá. U mužů tyto poruchy vznikají hlavně díky nárokům kladeným ve spojitosti s povoláním. Jedná se především o žokeje, gymnasty a tanečníky. O bulimii a anorexii se píše a mluví o jako typicky ženských poruchách, proto mají muži problém připustit si nemoc a jít za odborníkem. Cílem práce bylo zmapování výživových návyků, životního stylu, úrovně pohybové aktivity a výskytu rizikových faktorů zásadních pro rozvoj poruch příjmu potravy, jako je nespokojenost s vlastním tělem a držení diet u mužů ve věkové skupině 15 {--} 30 let. Použit byl kvantitativní výzkum technikou dotazníků. Stanoveny byly čtyři hypotézy, týkající se vztahu spokojenosti se svým tělem a stupněm pohybové aktivity, dále preferencí metod kontroly tělesné hmotnosti a rozdíly v životním stylu studentů středních škol.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.