Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Změny mikrobiologické jakosti ochucených olivových olejů v průběhu skladování
Soumarová, Tereza
Tato diplomová práce se zabývá změnou mikrobiologické jakosti ochucených olivových olejů během skladování. Teoretická část je zaměřena na výrobu, složení olivového oleje a jeho blahodárné účinky na zdraví. Dále na optimální podmínky skladování olivového oleje a mikrobiální kvalitu, která může být ovlivněna druhem ochucení. V praktické části se práce věnuje mikrobiologickým rozborům ochucených olivových olejů. Olivové oleje byly ochuceny různými variantami rozmarýnu a česneku (čerstvý, sušený, silice). Mikrobiologický rozbor probíhal v rámci ročního skladování a byly stanovovány celkové počty mikroorganismů, přítomnost anaerobních sporulátů, kvasinek a plísní, bakterií čeledi Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kvašení, výskyt bakterií Salmonella spp. a Clostridium botulinum. V olejích byly detekovány během skladování pouze celkové počty mikroorganismů, anaerobní sporuláty, bakterie čeledi Enterobacte-riaceae a kvasinky a plísně. Z výsledků je zřejmé, že vhodnějším ochucovadlem u olivového oleje je ochucení česnekem než rozmarýnem, hlavně tedy česnekem čerstvým. Během skladování nedocházelo k výrazným změnám počtu mikroorganismů, avšak byla zjištěna přítomnost Enterobacter cloacea a aerogenes.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.