|
Interakce mezi vybranými fyzikálními a chemickými půdními vlastnostmi v krajinném měřítku: detailní studie lokality Rudice na základě cíleného postižení prostorové heterogenity půdy v krajině
Vichta, Tomáš
V této bakalářské práci jsou hodnoceny vybrané interagující fyzikální a chemické vlastnosti půd dvou základních ekosystémů (lesní ekosystém a ekosystém trvalého travního porostu) a jejich ekotonu. Konkrétně, ze zjišťovaných půdních vlastností, byla stanovena půdní reakce aktivní, půdní reakce potenciální výměnná, uhlík oxidovatelný, celkový dusík, maximální kapilární vodní kapacita a minimální vzdušná kapacita. Pro průzkum byla zvolena heterogenní výzkumná plocha Rudice na ŠLP Ml Křtiny, oblast Drahanská vrchovina. V práci byla využita získaná data z jara 2016 (duben), která byla poté srovnána s daty z podzimu 2016 (říjen), přičemž i následně mezi sebou, a to z fyzikálně-chemického hlediska. Bylo zjištěno, že mezi některými půdními vlastnostmi došlo ke změně hodnot v rámci dvou vzorkovacích termínů a také bylo prokázáno i určitých korelačních vztahů mezi vybranými půdními vlastnostmi v ekosystému TTP.
|
|
Vliv různých způsobů zpracování půdy na změny fyzikálních vlastností půdy
Hradilík, Hugo
Bakalářská práce sleduje vliv odlišných způsobů zpracování půdy na změny půdního prostředí se zaměřením na fyzikální vlastnosti půdy. V práci jsou vyhodnoceny výsledky z dlouhodobého polního pokusu. Z fyzikálních vlastností byly sledovány objemová hmotnost redukovaná, celková pórovitost a minimální vzdušná kapacita. Pokus probíhal na polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Fyzikální vlastnosti půdy byly hodnoceny u jarního ječmene, který byl pěstován v monokultuře a v norfolkském osevním postupu, kde následoval po kukuřici. Byly srovnávány dva způsoby zpracování půdy, a to orba a mělké kypření. Byly použity výsledky měření z let 2016 a 2017. Z výsledků vyplývá, že tradiční zpracování půdy s orbou snižovalo u půdy hodnoty objemové hmotnosti redukované a zároveň zvyšovalo hodnoty celkové pórovitosti oproti minimalizační technologii. Hodnoty minimální vzdušné kapacity byly vyšší u konvenčního zpracování. U kypřené varianty byl prokázán pozitivní vliv střídání plodin v osevním postupu na hodnoty objemové hmotnosti redukované a celkové pórovitosti. Varianta s orbou v monokultuře se vyznačovala průkazně vyššími hodnotami minimální vzdušné kapacity než varianta s osevním postupem.
|
| |