Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiológia medu
Fialová, Tatiana
Bakalářská práce sa zaměřuje na med a jeho mikrobiologické parametry. Teoretická část zahrnuje definice medu, jeho historické pozadí, dále popisuje původ a vznik medu a definuje jeho zdroje: nektar a medovici. Práca dále pojednává o fyzikálních a chemických vlastnostech medu, popisuje jeho složení a antimikrobiální vlastnosti. V poslední části literárního přehledu se práce věnuje jednotlivým mikroorganismům, které můžou med kontaminovat. Praktická část práce je věnovaná mikrobiologické analýze vzorků medu, která má za cíl prokázat, že med svým složením a vlastnostmi tvoří nepříznivé prostředí pro růst a množení mikroorganismů.
Med a jeho význam v potravinářství
Dunklerová, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývá významem medu v potravinářství. V první části se věnuje charakteristice medu a popisem různých druhů medu. V práci je popsána i technologie zpracování medu a jeho složení. Má důležitou roli v potravinářství, jak v nápojovém, tak v pekárenském a cukrárenském průmyslu. Med je jednou ze složek při výrobě medoviny, medového piva, likéru a medového octu. Taktéž je součástí dortů a perníků.
Přírodní zdroje včelí pastvy a biocidní látky
SEDLÁKOVÁ, Lucie
V této bakalářské práci se snažím vyzvednou důležitost a význam včelí pastvy. Včela je neodmyslitelnou a nepostradatelnou součástí krajiny. V první části je nastíněn ekonomický a ekologický význam včely medonosné. Dále se věnuji popisu a představení pylu a jeho významu ve výživě včel, pylovým rouskám, pylodárným rostlinám, nektaru a nektarodárným rostlinám a také medovici a jejím producentům. Dále se zmiňuji o ukazatelích jakosti včelí pastvy. V následující kapitole jsou popsány zdroje včelí pastvy v průběhu roku podle fenologického kalendáře. Druhá část je věnována otravám včel, jaké jsou druhy otrav včel a jak je možné včely ochránit.
Včelařsky významné pylodárné rostliny letního a podletního aspektu v okolí Volar na území CHKO Šumava
PAŠKOVÁ, Dagmar
Cílem práce bylo určit pomocí pylové analýzy botanický původ pylových rousek odebraných v CHKO Šumava u obce Volary a vyhodnotit význam jednotlivých rostlinných druhů v potravě včely medonosné. Součástí práce je také statistické vyhodnocení, kterým se zjišťovalo, v kolika odběrech se určitý rostlinný taxon vyskytl a jaký podíl má určitý rostlinný taxon v celkové pylové snůšce. Celkem bylo z odebraných pylových rousek letního a podletního období roku 2011 určeno 18 typů pylových zrn. Práce je doplněna fotografiemi vybraných pylových zrn.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.