|
Zastoupení biologicky aktivních látek v semenech révy vinné (Vitis vinifera L.)
Horníčková, Štěpánka ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Vlastimil, Vlastimil (oponent)
Semena 41 bílých a 22 modrých odrůd hroznů révy vinné, jako vedlejší produkt při výrobě vína, pěstovaných v šesti různých vinařských oblastech byly analyzovány spektrofotometricky na obsah celkových polyfenolů (TP) a fosforu (P). Celkový obsah tokolů (TC) včetně jejich jednotlivých forem byl analyzován metodou HPLC-FLD a vybrané kovy (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) metodou AAS. Obsah TP a TC v semenech révy vinné byl ovlivněn především odrůdou, zatímco hladiny stopových prvků (Cu, Mn, Zn) a obsahy P a K oblastí pěstování vinné révy. Nejvyšší hladiny TC a TP byly nalezeny v semenech bílých odrůd. Odrůda hroznů révy vinné měla také významný vliv na obsah gama-tokotrienolu, barva odrůdy ovlivňovala obsah alfa-tokotrienolu. Semena révy vinné pěstované v České vinařské oblasti obsahovala vyšší koncentrace makroelementů s výjimkou P, avšak nebyly nalezeny žádné významné rozdíly mezi lokalitami pěstování. Rok sklizně měl významný vliv na obsah TP, Fe a Cu. Výsledky potvrdily značný potenciál semen révy vinné, vedlejšího produktu v procesu vinifikace, jako cenný zdroj látek s vysokou přidanou výživově prospěšnou hodnotou, antioxidantů polyfenolů a tokolů a současně makroelementů a stopových prvků, pro použití jako aditiva do krmiv pro hospodářská zvířata.
|
|
Listová výživa ve vinohradu
Kreisinger, Kateřina
Diplomová práce popisuje testování vodorozpustného hnojiva připraveného společností Fosfa, a.s. na odrůdě Chardonnay pěstované na vinici v Mostě-Čepirozích. Hnojivo bylo připraveno ve třech variantách jako čisté hnojivo obsahující makroprvky N, P, K, Mg a S a mikroprvky Fe, Cu, Zn, B a Mo. Do druhé varianty byly přidány výtažky z mořských řas, ve třetí bylo smáčedlo a ve čtvrté byly všechny tři složky dohromady. Na jaře před aplikací hnojiva byl proveden půdní rozbor. Celkem bylo provedeno pět postřiků na list. Ve stadiu zaměkání hroznů byly odebrány listy k analytickému rozboru. Byla hodnocena účinnost hnojiva a jeho schopnost proniknout do listů. Ve stádiu plné zralosti hroznů byly hodnoceny uvologické charakteristiky. Ze sklizených hroznů byly odebrány vzorky pro rozbor moštu. Byly stanoveny analytické hodnoty: obsah titrovatelných kyselin, cukernatost, pH a obsah asimilovatelného dusíku. Jednotlivé varianty byly porovnány s variantou kontrolní bez postřiku na list. Jako nejlepší byla vyhodnocena varianta vodorozpustné hnojivo se smáčedlem, v níž byly dosaženy nejlepší výsledky z hlediska analýzy listů, zvýšení cukernatosti, snížení kyselin a zvýšení obsahu asimilovatelného dusíku. Nebyly pozorovány rozdíly ve zdravotním stavu rostlin ani v uvologických charakteristikách jednotlivých variant. Vliv výtažků z mořských řas na kvalitu hroznů nebyl zaznamenán. Kvalita hroznů byla silně ovlivněna nadměrnými srážkami v době dozrávání a hrozny byly napadeny plísní šedou.
|