Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv pohlaví králíků plemene velký světlý stříbřitý na jatečnou hodnotu
Sysel, Zdeněk
Literární část práce se zabývá evolucí králíka domácího, jeho rozšířením po světě a rozdělením řádu Zajíců. Dále je zde zmíněna aktuální situace tuzemské produkce králičího masa a charakteristika brojlerového králíka, který je hlavním produktem. V práci se rovněž píše o užitkových vlastnostech králíků, jatečné hodnotě a vlivech, které na jatečnou hodnotu působí. Je zde rozepsána charakteristika králičího masa, jeho chemické složení a význam. Závěr literární části pojednává o svalové soustavě, kosterním svalstvu a základní struktuře svalového vlákna. Experimentální část vyhodnocuje jatečnou hodnotu, zabývá se chemickým rozborem svaloviny králíka domácího a množstvím mastných kyselin obsažených v králičím mase. Zjištěné výsledky jsou porovnány mezi skupinami jedinců samčího a samičího pohlaví. Dle výsledků byla zjištěna vyšší jatečná výtěžnost o 5 % u jedinců samičího pohlaví (58 %) a jejich vyšší porážková hmotnost. Výzkum rovněž prokázal nižší množství intramuskulárního tuku a bílkovin obsažených v mase samců králíka. Vyšší obsah mastných kyselin palmitolejové, linolové a α-linolenové se vyskytuje ve svalovině samic, naopak mastné kyseliny myristová, palmitová a stearová jasně převažují u jedinců samčího pohlaví.
Plemena králíků vhodná na masnou produkci
Zálešáková, Dana
Cílem této bakalářské práce je charakteristika plemen králíků vhodných na masnou produkci. V první části práce je popsána historie, domestikace a obecná charakteristika králíka domácího, která se zaměřuje na stavbu těla, reprodukční vlastnosti a časté nemoci. Dále jsou v práci uvedeny vybrané ukazatele králičího masa a charakteristika plemen vhodných na masnou produkci. Poslední část je tvořena experimentem, který byl zaměřen na stanovení ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty u vybraných skupin králíků. Použito bylo pět mláďat plemene aljaška a pět kříženců kuního velkého a kalifornského králíka. Výpočtem byl zjištěn jejich netto přírůstek a jatečná výtěžnost. U aljašky byl zjištěn průměrný netto přírůstek 9,81 g za den a jatečná výtěžnost 59,1 %, tedy méně než u skupiny hybridů, kde průměrný netto přírůstek činil 10,38 g za den a jatečná výtěžnost 64,91 %.
Vyhodnocení přírůstků a jatečné hodnoty králíků v malochovu
HAMPLOVÁ, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývá hmotnostními přírůstky a jatečnou výtěžností vybraných kombinací masných plemen králíků v drobnochovu. Pokud chceme, aby králík byl zdrojem kvalitního masa, srsti a kůže, rozhodujícím činitelem je především výživa a krmení. Nejvhodnější je použití krmných směsí podle kategorií. Hlavním cílem výkrmu je zisk jatečně zralých králíků v co nejkratším čase. Nejkvalitnější maso získáváme z mladých zvířat, která jsou poražena ve věku 3 až 4 měsíce. Nejrychleji dosáhli jatečné zralosti králíci kombinace siamský velký x vídeňský modrý, jejichž výkrm trval 109 dní, králíci kombinace kalifornský x vídeňský modrý dosáhli porážkové hmotnosti ve věku 123 dní a nejdéle trval výkrm kombinace kuní velký x vídeňský modrý, a to 137 dní. Naopak nejplodnější byla samice plemene kuní velký, která vrhla a odchovala nejvíce mláďat. Průměrná jatečná výtěžnost všech vrhů se pohybovala v rozmezí 52 až 58%. Nejlepších hodnot jatečné výtěžnosti dosáhli králíci kombinace kuní velký x vídeňský modrý, a to 57,05 %.
Produkce, zpracování a jakost králičího masa
Kopřivová, Tereza
Práce se zabývá produkcí, zpracováním a jakostí králičího masa. Úvodní část je zaměřena na charakteristiku králíka a následně králičího masa. Dále je popsána spotřeba králičího masa v České republice, nejčastěji chovaná plemena a s tím související proces šlechtění. V práci je také popsána samotná technologie chovu zahrnující ustájení a výživu králíků. Hlavní snahou bylo popsat zpracování králičího masa, zaměřit se na jeho složení, porovnat ho s ostatními druhy masa vyskytujícími se na našem trhu a zhodnotit jeho spotřebu. Práce se také zaměřuje na faktory ovlivňující kvalitu králičího masa a závěr práce se věnuje možnému výskytu jakostních odchylek.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.