Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení příjmu železa u vybrané skupiny žen
KRŮČKOVÁ, Dominika
Diplomová práce se zaměřuje na hodnocení příjmu železa u žen. Ženy, především ve fertilním věku jsou ohroženou skupinou pro vznik anémie z nedostatku železa. Je tomu tak z důvodu vyšší potřeby tohoto stopového prvku vzhledem k jeho ztrátám během menstruace, u těhotných a kojících žen se potřeba železa zvyšuje kvůli výživě plodu a zvýšené tvorbě červených krvinek pro zajištění dostatečného kyslíkového transportu jak matce, tak plodu. Příjem železa byl sledován u dvou skupin žen, přičemž první skupinu tvoří ženy mladší 50 let, zatímco druhá skupina zahrnuje ženy starší 50 let. Obě skupiny byly tvořeny šesti respondentkami. Příjem železa byl vyhodnocován prostřednictvím čtyř týdenních jídelníčků. Konzumace stravy byla zaznamenávána po dobu jednoho roku. V každém ročním období byl respondentkou zaznamenán vždy jeden týdenní jídelníček. Jídelníčky byly analyzovány prostřednictvím veřejně dostupných databází. Doporučená norma pro příjem živin vycházela z doporučení DACH (2019). Cílem této práce je analyzovat příjem železa, energie a základních živin a výsledné hodnoty porovnat jednak v rámci dvou skupin respondentek, ale také s oficiálním doporučením pro příjem jednotlivých nutrientů. Dle výsledků pouze jedna respondentka z věkové skupiny nad 50 let nesplňuje doporučovanou normu 10 mg železa/den. Ve skupině žen pod 50 let splňuje doporučenou normu 15 mg železa/den pouze 1 respondentka. Avšak příjem železa u většiny respondentek lze hodnotit jako uspokojivý. Dále byl zaznamenán rozdíl v příjmu železa u obou skupin žen, přičemž ženy pod 50 let přijímaly statisticky více železa oproti ženám nad 50 let. Vliv ročního období na příjem železa a základních živin nebyl prokázán. Statisticky významný rozdíl byl zaznamenán pouze v příjmu energie ve skupině žen nad 50 let, konkrétně mezi letním a podzimním obdobím, kdy ženy v této skupině přijímaly statisticky více energie v podzimním období oproti letnímu období. Dále byla zjištěna pozitivní středně silná korelace mezi příjmem bílkovin a železa. Pro dostatečný příjem železa je základem pestrý a vyvážený jídelníček, který zahrnuje potraviny bohaté na železo, jako je červené maso, drůbež, ryby a luštěniny. Vstřebávání železa může být podpořeno současnou konzumací potravin obsahujících vitamin C.
Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě člověka
Maroušková, Nela ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí lidské stravy a patří k základním potravinám. Mléko je důležité především svým obsahem plnohodnotných bílkovin. Mléčný tuk je lehce stravitelný. Zdrojem energie je disacharid laktóza. Z minerálních látek je zastoupen nezbytný vápník a fosfor, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík, chlór a síru. V mléce je obsažena i řada stopových prvků, například železo, zinek, jód, selen, mangan, fluor, chrom, kobalt a molybden. Mléko je bohatým zdrojem vitaminů. Z hydrofilních vitaminů obsahuje především vyšší množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z řady lipofilních vitaminů jsou v mléce zastoupeny vitaminy E, A, v menším množství i vitaminy K a D. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a jeho nedostatek ve stravě je jedním z hlavních příčin onemocnění osteoporózy. Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků může působit jako prevence proti vzniku rakoviny. Přesto nadměrné zastoupení plnotučných výrobků, které obsahují hodně nasycených tuků, může vést ke vzniku některých forem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a metabolického syndromu. V mléce jsou obsaženy i složky, které riziko vzniku těchto onemocnění snižují. Mléko je jediným zdrojem potravy pro novorozence a kojence. V období, kdy jsou zvýšené nároky na organismus, jsou mléko a mléčné výrobky také vhodným zdrojem živin, například během těhotenství, kojení a stáří. Doporučuje se především konzumace výrobků s nízkým obsahem tuku. Děti potřebují více tuku než dospělí. Proto je pro ně vhodnější mléko plnotučné. Mezi hlavní mlékárenské produkty patří konzumní mléka a smetany, kysané mléčné výrobky, máslo, podmáslí, sýry, syrovátka, tvarohy, koncentráty syrovátkových bílkovin, mražené smetanové krémy, smetana, kondenzovaná a sušená mléka. Velkým přínosem pro zdraví člověka jsou kysané mléčné výrobky. Tyto výrobky jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů, převážně skupiny B. Obsahují méně laktózy, proto je v menším množství mohou konzumovat i lidí trpící laktózovou intolerancí. Procesem fermentace jsou tyto výrobky lépe stravitelnější, dochází také ke zvýšení trvanlivosti a mikrobiologické bezpečnosti. Konzumace mléka a mléčných výrobků může také negativně ovlivnit zdraví. Nedostatek nebo nízká aktivita enzymu laktázy v tenkém střevě se projevuje jako laktózová intolerance. Mléko může být dále příčinou potravinové alergie na bílkovinu kravského mléka.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.