Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Návrh a vyhodnocení podnikatelské strategie pro produkci slepičích vajec
HAUSER, Jan
Cílem práce bylo vyhledat prokazatelný vliv na úsporu nákladů u sledovaných technologií a porovnat kvalitu vajec z jednotlivých typů chovu. Dílčím cílem diplomové práce pak bylo vyhledat vhodnou technologii pro zvolený podnikatelský záměr, představit ji a finančně ji zhodnotit. Pro prokázání vlivu na úsporu nákladů byly osloveny tři firmy, které poskytly informace o svých chovech nosných slepic. Ze získaných informací pak byla stanovena obsazenost hal, průměrný počet snesených vajec na nosnici, počet nosnic připadající na zaměstnance a spotřeba krmné směsi. Hodnocení kvality vajec vycházelo ze dvanácti vzorků běžně dostupných v obchodech. Mezi vzorky byly vejce z klecového, halového, volného a biochovu. Hodnocena byla cena a váha, poměr hlavních složek, index tvaru, index žloutku, index bílku, Haughovy jednotky a barva žloutku. V poslední části byli představeni čtyři výrobci mobilních kurníků s kapacitou od 50 do 1 040 nosnic. Byla provedena SWOT analýza, Porterův model pěti sil a porovnání nákladů a zisků. V závěru je vyhodnocení pro praxi. Výsledky vlivu na úsporu nákladů neukázaly přímo na konkrétní technologii. Bylo zjištěno, že přímý vliv na úsporu nákladů má obsazenost haly a náročnost lidské práce. Také bylo zjištěno, že s rostoucím počtem chovaných nosnic se snižují náklady na jednu nosnici. Hodnocení kvality vajec rovněž neukázalo přímo na jednu technologii. Vejce jsou v různých testech lepší či horší. Lze zde však pozorovat nižší kvalitu vajec vyprodukovaných v biochovu, která je ovlivněna dobou testu. Finanční analýza budoucího podnikatelského záměru ukázala jeho realizovatelnost. Poukázala také na několik doporučení, které by bylo vhodné zvážit před samotnou realizací záměru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.