|
Návrh a vyhodnocení podnikatelské strategie pro produkci slepičích vajec
HAUSER, Jan
Cílem práce bylo vyhledat prokazatelný vliv na úsporu nákladů u sledovaných technologií a porovnat kvalitu vajec z jednotlivých typů chovu. Dílčím cílem diplomové práce pak bylo vyhledat vhodnou technologii pro zvolený podnikatelský záměr, představit ji a finančně ji zhodnotit. Pro prokázání vlivu na úsporu nákladů byly osloveny tři firmy, které poskytly informace o svých chovech nosných slepic. Ze získaných informací pak byla stanovena obsazenost hal, průměrný počet snesených vajec na nosnici, počet nosnic připadající na zaměstnance a spotřeba krmné směsi. Hodnocení kvality vajec vycházelo ze dvanácti vzorků běžně dostupných v obchodech. Mezi vzorky byly vejce z klecového, halového, volného a biochovu. Hodnocena byla cena a váha, poměr hlavních složek, index tvaru, index žloutku, index bílku, Haughovy jednotky a barva žloutku. V poslední části byli představeni čtyři výrobci mobilních kurníků s kapacitou od 50 do 1 040 nosnic. Byla provedena SWOT analýza, Porterův model pěti sil a porovnání nákladů a zisků. V závěru je vyhodnocení pro praxi. Výsledky vlivu na úsporu nákladů neukázaly přímo na konkrétní technologii. Bylo zjištěno, že přímý vliv na úsporu nákladů má obsazenost haly a náročnost lidské práce. Také bylo zjištěno, že s rostoucím počtem chovaných nosnic se snižují náklady na jednu nosnici. Hodnocení kvality vajec rovněž neukázalo přímo na jednu technologii. Vejce jsou v různých testech lepší či horší. Lze zde však pozorovat nižší kvalitu vajec vyprodukovaných v biochovu, která je ovlivněna dobou testu. Finanční analýza budoucího podnikatelského záměru ukázala jeho realizovatelnost. Poukázala také na několik doporučení, které by bylo vhodné zvážit před samotnou realizací záměru.
|