Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Eliminace negativního vlivu tepelného stresu u brojlerových kuřat pomocí rostlinných aditiv
Zmrhal, Vladimír
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv zkrmování rostlinného aditiva na bázi extraktů z kurkumy (Curcuma) a šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis) brojlerovým kuřatům vystaveným tepelnému stresu v závěru výkrmu na parametry užitkovosti, kvalitu masa, hmotnosti lymfatických orgánů, biochemický profil krve, hladiny pro a proti zánětlivých cytokinů, heat shock proteinů, počty leukocytů, zdánlivé ileální stravitelnosti aminokyselin, metabolizovatelnost energie a chování kuřat. Rostlinné aditivum zkrmované od 21. dne věku kuřat průkazně zlepšovalo (P<0,05) konverzi krmiva při optimálních teplotách a průkazně zvyšovalo (P<0,05) přírůstek kuřat v období zvýšených teplot (27–29 °C). Přídavek rostlinného aditiva průkazně zvyšoval (P<0,05) metabolizovatelnost energie a také zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin lysinu, threoninu, argininu, histidinu, fenylalaninu, valinu, leucinu, isoleucinu, tyrosinu, serinu, glycinu, kyseliny asparagové a glutamové a alaninu. V rámci etologického pozorování byly zjištěny průkazně nižší (P<0,05) projevy termoregulačního chování (oddálení křídel od těla a otevření zobáků) v pokusné skupině s bylinnými extrakty. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že přídavek směsi extraktů z kurkumy a šišáku bajkalského může být využit ke snížení negativních dopadů tepelného stresu na užitkovost brojlerových kuřat.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.