Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání  kvalitativních a kvantitativních vlastností klonu moštové odrůdy - Sauvignon
Urbánková, Kateřina
Urbánková, K.: Porovnávání klonů odrůdy Sauvignon pro pěstování, s nejlepšími charakteristickými vlastnostmi. Cílem této práce bylo porovnávání kvalitativních a kvantitativních vzorků klonu Sauvignonu, popsat a vyhodnotit jednotlivé fenologické fáze a uvologické hodnoty, popsat a vyhodnotit rozbor moštu. Pokus byl založen ve vinařství Vinice -- Hnanice. Na třech variantách klonů Sauvignonu byly sledovány rozdílnosti ve fenologických fázích v stejných podmínkách. Následně byly vyhodnoceny analytické hodnoty moštu z každého klonu. Byla sledována cukernatost, titrovatelné kyseliny,pH, výnos na keř, hmotnost 50 bobulí, průměrná hmotnost hroznu, průměrná hmotnost bobule, výnos hroznů na keř. Z výsledků vyplynulo, že rakouský klon A, který byl růstově nejslabší, měl nejvyšší hodnoty a naopak francouzský klon F 316 s nejbujnějším růstem měl hodnoty nejnižší. Z výsledků vyplynulo, že je vhodné vysazovat více klonů s různými vlastnostmi. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a porovnávány s pokusy jiných autorů. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Sauvignon s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Klíčová slova: réva vinná, klony, Sauvignon
Vliv kmene kvasinek na volatilní látky odrůdy Sauvignon ve víně
Žáková, Iveta
Cílem této bakalářské práce je vytvořit přehled senzoricky významných sloučenin typických pro vína vyrobená z odrůdy Sauvignon. Práce řeší nejen vliv kvasinek, ale i jiných faktorů jako např. teploty, kyslíku nebo agrotechnických zásahů, které ovlivňují vznik těchto sloučenin. Obecně mohou být charakteristiky aroma Sauvignonu rozděleny na dvě skupiny - "zelený" a "tropický". Za zelenými tóny stojí methoxypyraziny, tropické tóny pocházejí z volatilních thiolů, za přispění esterů vznikajících při fermentaci. Na základě shromážděných informací lze konstatovat, že použitý kmen kvasinek má vliv na rozdílný organoleptický profil vín. Zatímco zelené tóny vín vyrobených ze Sauvignonu mohou ovlivňovat agrotechnické zásahy, tropické tóny závisí na kmenu vinných kvasinek použitém během kvašení.
Vliv termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu
Koblížková, Tereza
Bakalářská práce se zabývá tématem vlivu termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a také porovnání ručního a mechanizovaného odlistění. Píše o obecných poznatcích o odlistění, vhodném termínu, srovnání ručního a mechanizovaného odlistění, vliv odlistění na kvalitativní parametry a fyziologie révového keře. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nejvhodnější termín odlistění zóny hroznů v závislosti na kvalitu a také na víc porovnání s mechanizovaným a ručním odlistění této zóny. Pokus byl prováděn ve vinici v Moravských Bránicích, kde mi bylo vyčleněno 11 řádků. V každém řádku byla jiná varianta, byly odlišné v termínech odstranění listů a zálistků v zóně hroznů. Termíny odlistění a samotné vyhodnocení v laboratoři byly od 23. 6. aţ do 11. 9. 2017. U variant, které byly odlistěny ručně, byly vždy odstraněny 2 – 3 listy a zálistky v zóně hroznů. Varianta 9 byla odlišná v odlistění nad zónou hroznů a to kvůli zpomalení zrání. Varianta 1 odlistěno ručně 23. 6., varianta 2 odlistěno defoliátorem 26. 6., varianta 3 odlistěno ručně 2. 7., varianta 4 odlistěno defoliátorem 3. 7., varianta 5 odlistěno ručně 10. 7., varianta 6 odlistěno defoliátorem 15. 7., varianta 7 odlistěno ručně 10. 8., varianta 8 odlistěno defoliátorem 11. 8., varianta 9 odlistěno nad zónou hroznů 10. 8., varianta 10 neodlistěno, varianta 11 odlistěno ručně kontrola 3. 7. Během zrání hroznu byly třikrát stanoveny kvalitativní parametry jako je, hodnota pH, titrovatelné kyseliny, cukernatost bobulí či asimilovatelný dusík zde obsažený. Dále pak v termínu 11. 9. 2017 byly spočítány letorosty a hrozny na nich vyrostlé, hustota hroznu a hmotnost hroznů, senzorická analýza bobulí a další parametry související s odlistěním. V práci jsou popsány vlastní doporučení pro vinohradníky.
Vliv klonů na kvalitativní vlastnosti hroznů
Bílek, Daniel
Diplomová práce na téma „Vliv klonů na kvalitativní vlastnosti hroznů“ byla vypracována na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, na Ústavu vinohradnictví a vinařství v Lednici. Práce se zabývá kvalitativními parametry hroznů a jejich ovlivněním skrze klony u odrůd Veltlínské zelené a Sauvignon. Literární část je věnována popisem sledovaných odrůd Sauvignon a Veltlínské zelené a veškerých kvalitativních parametrů hroznů a metodám jejich stanovení. Závěr literární části se věnuje popisu klonové selekce, klonovým výběrům a popisem klonu obecně. Praktická část se zaměřuje na měření fenologických, uvologických, a hlavně analytických vlastností klonů odrůd Veltlínské zelené a Sauvignon a je na nich provedeno následné statistické vyhodnocení. Závěr praktické části je věnován porovnávání senzorických vlastností vyrobeného vína z vybraných klonů.
Vliv intenzity odlistění zóny hroznů na kvalitu hroznů
Tesařová, Monika
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký vliv má intenzita odlistění zóny hroznů zejména na kvalitu, výnos a zdravotní stav hroznů. Praktická část této práce byla prováděna ve vinici známého Vinařství Sonberk. Bylo zde vyhrazeno 8 řádků odrůdy Sauvignon a 8 řádků Pálavy. Řádky byly odlistěné v různé intenzitě a také v odlišných termínech z každé z variant. Termíny defoliace byly v časovém rozmezí od 23. 6. do 18. 8. 2017. Rozbory v laboratoři probíhaly ve 3 termínech, a to 23. 8., 5. 9. a 14. 9. 2017. • Varianta 1 – odlistění ručně po odkvětu, odstraněny 2 listy a zálistky v zóně hroznů (23. 6. 2017 Sauvignon i Pálava) • Varianta 2 – odlistění ručně po odkvětu, odstraněny 4 listy a zálistky v zóně hroznů (23. 6. 2017 Sauvignon i Pálava) • Varianta 3 – odlistění ručně, odstraněny 2 listy a zálistky v zóně hroznů (12. 7. 2017 Sauvignon, 13. 7. 2017 Pálava) • Varianta 4 – odlistění ručně, odstraněny 4 listy a zálistky v zóně hroznů (12. 7. 2017 Sauvignon, 13. 7. 2017 Pálava) • Varianta 5 – odlistění ručně, odstraněny 2 listy a zálistky v zóně hroznů (13. 8. 2017 Sauvignon, 14. 8. 2017 Pálava) • Varianta 6 – odlistění ručně, odstraněny 4 listy a zálistky v zóně hroznů (13. 8. 2017 Sauvignon, 14. 8. 2017 Pálava) • Varianta 7 – kontrola, odstraněny pouze zálistky v zóně hroznů po odkvětu (4. 7. 2017 Sauvignon i Pálava) • Varianta 8 – odlistění ručně nad zónou hroznů (30 cm) – listy a zálistky, pro zpomalení zrání (18. 8. 2017 Sauvignon i Pálava) V průběhu zrání byly vyhodnoceny tyto kvalitativní parametry – hodnota pH, cukernatost, titrovatelné kyseliny a obsah asimilovatelného dusíku. V předsběrovém termínu byla také stanovena hustota hroznu, počet letorostů, počet hroznů a jejich hmotnost. Dále byla provedena senzorická analýza bobulí a další parametry spojené s odlistěním zóny hroznů. Konečné výsledky ukázaly, že nejvyšší cukernatost má u obou odrůd varianta číslo 7. Varianta číslo 7 měla titrovatelné kyseliny u odrůdy Sauvignon nejvyšší, ale naopak u odrůdy Pálava spadaly kyseliny do nižších hodnot. U této varianty se odstraňovaly pouze zálistky v zóně hroznů. Hodnoty byly posouzeny jako nejoptimálnější, ale ne vždy je parametr cukernatosti pokládán za nejdůležitější parametr kvality.
Hodnocení autenticity vín s označením VOC Znojmo
Tlapáková, Dagmar
Diplomová práce se zabývá hodnocením autenticity vín s označením VOC Znojmo. Apelační systém VOC Znojmo, vína originální certifikace, byl jako první v České republice zaveden ve Znojemské vinařské podoblasti v roce 2009. Práce charakterizuje a popisuje vlivy terroir na hrozny a vína. Jsou zde popsány metody, díky kterým se zjišťuje autenticita vín. Blíže charakterizuje VOC Znojmo z pohledu půdních a geologických podmínek. Jsou detailně popsány viniční tratě Volné pole, Šác a U Hájku. V praktické části je proveden analytický rozbor a senzorické hodnocení Sauvignonů z ročníku 2008 – 2016. Výsledky jsou statisticky vyhodnoceny. Daná vína zatřídilo sdružení VOC Znojmo. Výsledky senzorického hodnocení jsou navíc graficky znázorněny aromatickými profily pro intenzitu vůně a chuť. V práci jsou také popsány doporučení pro sdružení VOC Znojmo.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon
Pokorný, Stanislav
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním kvantitativních a kvalitativních vlastností vybraných klonů odrůdy Sauvignon. U jednotlivých klonů byly porovnány fenologické fáze, uvologický rozbor, rozbor moštu, rozbor vína a senzorické hodnocení. Celý pokus byl prováděn ve vinicích firmy Ampelos a.s. Celkem bylo sledováno osm klonů od odrůdy Sauviognon. U klonů byly sledovány fenologické fáze ve stejných podmínkách. Poté byl proveden uvologický rozbor, který byl zaměřen na průměrnou hmotnost hroznu, průměrnou hmotnost bobulí, průměrnou hmotnost bobule, průměrnou hmotnost třapiny, průměrný počet bobulí a průměrnou velikost hroznu (délka x šířka). V moštu byly sledovány analytické hodnoty, jako cukernatost, titrovatelné kyseliny, pH, obsah asimilovatelného dusíku. Z výsledků bylo jasně zřetelné, že klony z české selekce jsou mnohem lépe uzpůsobené do klimatických podmínek, ale také skutečnost, že ne všechny české klony jsou lepší jak klony ze zahraniční selekce. To se také potvrdilo v případě, kdy nejhorší sledované hodnoty měl klon z české selekce 29/68. Jako ideální variantou pro výrobu vysoce kvalitních vín je výsadba složená z více klonů s různými vlastnostmi.
Vinařské obce Havraníky, Popice a Konice
Balon, Jakub
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek na révu vinnou. Konkrétně zkoumá zadané vinařské obce Havraníky, Popice a Konice ze znojemské vinařské podoblasti, jakožto nejmenší podoblasti na Moravě. Základním úkolem práce je podrobný popis viničních tratí daných obcí z hlediska geologie, klimatických a půdních podmínek, odrůdové skladby a způsobu vedení révy vinné. Jsou zde také uvedeni významní, místní pěstitelé révy a výrobci vína. V praktické části této bakalářské práce dochází k senzorické a základní chemické analýze charakteristických vín dané oblasti. Pro tento rozbor byla vybrána odrůda Sauvignon, jakožto typický představitel zmíněných obcí. Výsledné poznatky jsou v práci zhodnoceny a podrobně popsány.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.