Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení želatinizace škrobu zrna ječmene pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer
Cetkovský, Tomáš
Teplota želatinizace je jedním z důležitých znaků při hodnocení kvality ječmene. Při želatinizaci dochází ke změně viskozity směsi škrobnaté látky s rozpouštědlem působením teploty. Cílem práce bylo v procesu želatinizace škrobu zrna ječmene změřit viskozitu pomocí přístroje Rapid Visco Analyzer (RVA). Celkově bylo hodnoceno 36 odrůd ječmene. Byly použity 13minutové a 15minutové metody měření. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a porovnány. Výsledky měření prokázaly validitu obou metod. Maximální rozšířená nejistota měření se u sledovaných znaků pohybovala od 1 po 16 %. Sledované znaky byly podle analýzy variance a odhadu komponent rozptylu parametrů RVA z 61,8–84,8 % ovlivněny metodou a z 2,6–30,6 % byly ovlivněny odrůdou. Teplota želatinizace byla ovlivněna metodou z 84,8 % a odrůdou pouze z 2,6 %. Teplota želatinizace odrůd byla odlišná v závislosti na typu použité metody. Hodnoty RVA13 dosahovaly průměrně 87,3 °C a nabývaly vždy vyšších hodnot, a to v průměru o 5,8 °C oproti hodnotám naměřeným RVA15. Průměrná teplota želatinizace změřené pomocí RVA13 byla 81,5 °C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.