Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování fermentability sladin u vybraných druhů sladů
Zárubová, Emílie
V diplomové práci na téma „Sledování fermentability sladin u vybraných druhů sladů“ byly zpracovány informace o fermentabilitě sladin, stupni prokvašení, extraktivních látkách a o faktorech, které je ovlivňují. Dále byla zpracována tématika, která se zabývá sladem, jeho výrobou, požadavky na slad a zejména druhy sladu. Jsou zahrnuty informace nejenom o konvenčním ječném sladu, ale také o některých méně obvyklých druzích sladu. Tyto informace jsou zpracovány na teoretické úrovni v první polovině diplomové práce. Druhá polovina diplomové práce je zaměřena na experimentální činnost související s výrobou sladů, sladin a s následnou fermentací sladin. K výrobě sladin byl použit ječný, pšeničný, ovesný, žitný, kukuřičný slad a slad z prosa. U jednotlivých sladin bylo stanoveno množství extraktivních látek před prokvašením, po prokvašení a množství alkoholu. Na základě rozdílu extraktu před prokvašením a po prokvašení byla stanovena fermentabilita sladin vyrobených z jednotlivých druhů sladů. Zjištěné výsledky jsou srovnány s již známými výsledky a s výsledky, které byly stanoveny u konvenčního ječného sladu. Dle výsledků vykazuje nejlepší fermentabilitu sladina vyrobená z pšeničného sladu. Sladina vyrobena z ječného sladu vykazuje druhou nejlepší fermentabilitu. Dále pak žitná sladina, ovesná sladina, sladina vyrobená ze sladu z prosa a nejhorší fermentabilitu vykazuje sladina vyrobená z kukuřičného sladu.
Dosažitelný stupeň prokvašení ve vztahu k ječmeni
Zárubová, Emílie
V bakalářské práci na téma „Dosažitelný stupeň prokvašení ve vztahu k ječmeni“ byly zpracovány informace vztahující se k dosažitelnému stupni prokvašení u piva. Na začátku práce jsou uvedeny informace o ječmeni jarním, jeho historii, anatomické stavbě či chemickém složení zrna. Dále jsou popsány požadavky na odrůdy sladovnického ječmene a je charakterizováno několik důležitých odrůd. Velmi důležitou kapitolou je kapitola o fermentaci, jejím průběhu a jednotlivých typech. Stěžejní kapitolou je kapitola o možnostech stanovení fermentability a faktorech, které ji ovlivňují. Dále je zpracována tématika Českého piva včetně požadavků, které musí být splněny, aby bylo pivo zařazeno pod CHZO České pivo. Ke konci obsahuje práce kapitoly o výrobě piva, dílčích fázích výroby, ale i o surovinách potřebných k výrobě piva.

Viz též: podobná jména autorů
6 Zárubová, Eliška
3 Zárubová, Eva
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.