Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  začátekpředchozí52 - 61  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Vaverka, Jiří ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vodou rozpustnými slévárenskými pojivy, která se vytvrzují dehydratací. Práce obsahuje obecnou charakteristiku formovacích směsí, popis principu nejčastěji používaných metod pro dehydratační vytvrzování jader a především výčet v současnosti používaných i alternativních pojivových systémů, které řeší ekologické problémy slévárenské výroby. U jednotlivých pojiv jsou uvedeny jejich charakteristické vlastnosti, výhody, nevýhody a jejich vliv na výrobní proces.
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná teplem
Dratnal, Lukáš ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Se stoupajícími požadavky na slévárenství jsme nuceni vyvíjet nové druhy slévárenských pojiv ať už organických či anorganických. Existuje celá řada požadavků na formovací směsi, pro správnou funkci. Formovací směsi musí vykazovat vhodné technologické, ekonomické a navíc ekologické vlastnosti. Mnoho ekologicky závadných odpadů vzniká z organických látek obsažených převážně v pojivech a katalyzátorech používaných pro formovací směsi. Dobrým uplatněním tedy mohou být vodou rozpustná pojiva vytvrzovaná teplem. Tyto pojiva umožňují snadné a rychlé zpracování a obnovitelnost směsí.
Porovnání technologických, ekologických a ekonomických vlastností různých technologií samotuhnoucích formovacích směsí
Špondr, Martin ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Slévárenství zná čtyři generace výroby forem a jader, z nichž je v dnešní době nejvíce používaná druhá generace - chemické pojení. Tyto technologie jsou však škodlivé k životnímu prostředí. Tato práce pojednává o samotuhnoucích směsích druhé generace, jejich ekonomice a šetrnosti k životnímu prostředí.
Porovnání technologických, ekologických a ekonomických vlastností různých pojivových systémů formovacích směsí
Ambrož, Ondřej ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním technologických, ekologických a ekonomických vlastností různých pojivových systémů formovacích směsí. Práce osahuje základní přehled systémů používaných ve slévárenské praxi a u jednotlivých systémů jsou popsány jejich vlastnosti, výhody, nevýhody a použití. Dále jsou uvedeny škodlivé látky vznikající jak při přípravě formovací směsi, tak látky uvolňované při samotném odlévání. Stále přísnější požadavky na ekologii výroby odlitků jsou předpokladem vývoje nových metod, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň jsou charakterizovány výhodnými technologickými a ekonomickými vlastnostmi.
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Šebesta, Pavel ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Ekologický tlak na slévárenství přiměl výrobce k vývoji nových organických a anorganických pojiv. Jednou z možností jsou vodou rozpustná pojiva vytvrditelná dehydratací. Kromě pevnostních vlastností a regenerovatelnosti formovacích směsí se pohlíží na množství emisí vzniklých během odlévání. Při používání těchto nových pojiv není zapotřebí nákladných modifikací strojů pro práci s formovací směsí.
Výroba odlitků odstředivým litím
Minář, Martin ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce si klade za úkol shromáždit základní informace o technologiích používaných při výrobě odlitků odstředivým litím. Zaměřena je především na horizontální a vertikální odstředivé lití, odlévání různých kovů a jejich slitin, jako jsou zinek, hliník, litina, ocel a silumin. Dále je tato technologie porovnána s ostatními metodami lití kovů a to z hlediska specifických vlastností, rozsahu použití, ekonomiky výroby, výhod, nevýhod, výsledné kvality odlitků a dalších faktorů.
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná ohřevem
Černohous, Jiří ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
V poslední době se začínají používat ve slévárnách na výrobu forem a jader vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná ohřevem. Jedná se o ekologická pojiva, která neškodí životnímu prostředí.
Srovnání ekologických a technologických vlastností různých způsobů výroby slévárenských forem a jader
Dlouhá, Monika ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Kořeny slévárenské výroby sahají snad až do roku 2000 př. n. l. Od té doby slévárenská výroba prodělala ve svém vývoji čtyři etapy a u každé z nich došlo ke kvalitativnímu skoku. Od 20. století se ve slévárenství využívá chemizace forem a jader, což je příčinou produkce škodlivých látek, které mají negativní dopad na životní prostředí. Velkým zdrojem škodlivin jsou právě pojiva, tvrdidla a katalyzátory, které jsou potřebné pro pojení formovací směsi. Třetí etapa slévárenství se zabývá fyzikálními procesy, které se v dnešní době nepoužívají, i když jsou nejekologičtější. V dnešní době se nejvíce používají metody Cold-box, Warm-box a Hot-box.
Pojiva na bázi slévárenských jílů a jejich vlastnosti
Hejl, Matěj ; Cupák, Petr (oponent) ; Rusín, Karel (vedoucí práce)
Obsahem bakalářské práce je odborná rešerše popisující jílový minerál montmorillonit a vlastnosti jednotné bentonitové směsi používané pro výrobu formovacích směsí ve slévárenství. V následujících kapitolách jsou popsány oblasti využití bentonitu v dalších průmyslových odvětvích, kde zaujímá nenahraditelné postavení.
Slévárenské písky a jejich vlastnosti
Odložil, Jan ; Nezvalová, Hana (oponent) ; Rusín, Karel (vedoucí práce)
Bakalářská práce popisuje vlastnosti ostřiv používané ve slévárnách, jejich výhody a nevýhody. Nejpoužívanější ostřiva jsou křemenná, z důvodu jejich ekonomičnosti a vhodné zrnitosti. Bohužel mají i mnoho nedostatků jako je neplynulá teplotní roztažnost, zvýšená reaktivnost a silikóza. U nekřemenných ostřiv tyto nevýhody nejsou, ale jsou dražší. Do popředí se v poslední době dostávají syntetická nekřemenná neutrální ostřiva, se kterými se dosahuje velmi dobrých jakostí odlitků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   začátekpředchozí52 - 61  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.