Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Separace vybraných frakcí kyselých proteinů z hlíz brambor (Solanum tuberosum L.) pomocí chromatografických technik
LORENC, František
Tato diplomová práce pojednává o kyselých proteinech obsažených v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.), respektive jejich separaci pomocí chromatografických technik. Jako materiál byly zvoleny hlízy dvou odrůd kulturních brambor, Adéla a Westamyl. Ze získané a zakoncentrované hlízové šťávy byly pomocí chromatografie na gravitačních kolonách odstraněny bazické a většina proteinů patatinového komplexu. V následujícím kroku byla provedena chromatografie na aniontové a hydroxyapatitové koloně na systému vysokorychlostní kapalinové chromatografie (FPLC). Na aniontové koloně se podařilo separovat proteinové frakce zahrnující proteiny v rozsahu 15-60 kDa u odrůdy Adéla a 15-100 kDa u odrůdy Westamyl. V největší míře byly u obou odrůd zachyceny proteiny o velikosti 15 kDa a 20 kDa. V posledním kroku byla provedena hmotnostní spektrometrie, pomocí které se podařilo identifikovat vybrané proteinové frakce.
Rostlinné peptidy a proteiny s antimikrobiální aktivitou a možnosti jejich využití
LORENC, František
Tato práce pojednává o rostlinných antimikrobiálních peptidech a proteinech. Antimikrobiální peptidy tvoří jednu ze součástí nespecifické imunity většiny eukaryotických i prokaryotických organismů. Jejich hlavní funkcí je eliminovat útoky mikrobiálních patogenů, kterým jsou cílové organismy vystavovány. Obvykle se jedná o proteiny s nízkou molekulovou hmotností. Většina rostlinných antimikrobiálních peptidů spadá do skupiny PR proteinů, nebo-li proteinů spojených s patogenezí. Díky svým antimikrobiálním účinkům mají velký potenciál ve farmaceutickém průmyslu, lékařství a biotechnologiích nebo v ochraně proti rostlinným chorobám a další využití. Cílem této práce je popsat základní rozdělení rostlinných antimikrobiálních peptidů a proteinů, mechanismy jejich antimikrobiálního působení a nastínit charakteristiku základních skupin PR proteinů. V závěru práce je popsán výzkum a využití těchto látek v současnosti a možnosti jejich využití v budoucnosti.

Viz též: podobná jména autorů
4 LORENC, František
2 Lorenc, Filip
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.