Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení základních jakostních charakteristik vybraných vzorků kávy, zelené kávy a kávovin
Burianová, Žaneta
Diplomová práce byla rozdělena do dvou částí. První teoretická část se zabývá popisem surovin pro výrobu kávy a kávovin. Charakterizuje důležité obsahové látky v kávě jako je kyselina chlorogenové a kofein nebo inulin v kávových náhražkách a popisuje jejich účinky na lidský organismus. Druhá praktická část se zabývá stanovením celkových polyfenolyckých látek pomocí Folin-Ciocalteuova činidla v 9ti vybraných vzorcích pražené kávy, zelené kávy a směsi kávoviny s přídavkem instantní kávy. U těchto vzorků byl následně změřen obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové pomocí HPLC s UV-VIS detektorem. Z naměřených hodnot vyplynulo, že nejvyšší obsah kyseliny chlorogenové byl u vzorků zelené kávy a to průměrně 200 mg/ 100 ml šálku kávy (7g). Kofein dosahoval nejvyššího množství u kávy pražené a to průměrně kolem 85 mg/100 ml kávy. Rovněž byla u vzorků provedena senzorická analýza, kde byl nejlepší celkový dojem zjištěn u vzorků pražené kávy. Nejhorší celkový dojem byl evidován u vzorku kávoviny s přídavkem instantní kávy.
Kvalita a senzorické vlastnosti kávovin
Burianová, Žaneta
Bakalářská práce se zabývá výrobou kávových náhražek a jejich senzorickými vlastnostmi. Popisuje historii vzniku této poživatiny, charakterizuje její nejvýznamnější plodiny a uvádí složení komerčně dostupných výrobků. Dále je práce zaměřena na porovnání náhražek s kávou a to zejména z hlediska zdravotnického, kde popisuje jednotlivé obsahové látky jako kofein či inulin a jejich účinky na lidský organismus. Výzkumná část práce je rozdělena na dvě kategorie. První se zabývá senzorickými vlastnostmi a porovnáním tří vzorků: kávovin, směsi kávy a kávovin a kávy. V druhé jsou pak uvedené rozdíly v jejich konzumaci

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.