Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 571 záznamů.  začátekpředchozí538 - 547dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prevalence nadváhy a obezity u žáků II. stupně ZŠ v Českých Budějovicích
ČERMÁKOVÁ, Markéta
Tato bakalářská práce se zabývá prevalencí nadváhy a obezity u žáků druhého stupně základních škol v Českých Budějovicích. Hlavním cílem je určit výskyt nadváhy a obezity vybraného souboru v dané lokalitě. V první části byla zpracována literární rešerše, která má za cíl definovat obezitu a pojmy s ní související. Na základě prostudované literatury a vědeckých publikací, které jsou uvedeny v seznamu použité literatury, byla vypracována přehledná charakteristika obezity a její problematiky zejména v dětském věku. Praktická část se věnuje výzkumu prevalence nadváhy a obezity u žáků druhého stupně základních škol v dané lokalitě. Na základě spolupráce vybraných škol a vyjádření rodičů proběhlo antropometrické měření celkem 188 žáků. Byla zjišťována tělesná výška a hmotnost, obvod pasu a kožní řasa pod jazylkou. Na základě zjištěných dat byla vypracována přehledná prezentace výsledků s cílem určit výskyt nadváhy a obezity u žáků 2. stupně základních škol v Českých Budějovicích.
Výskyt obezity a nadváhy u dětí předškolního věku
KRATOCHVÍL, Tomáš
Bakalářská práce se zabývá tělesnou hmotností dětí a současným životním stylem, kterým žije většina populace. To má velký vliv na výskyt obezity a nadváhy již v dětském věku. Proto je nutné tento trend změnit. Tím, že dětem zvýšíme pohybovou aktivitu a zároveň změníme špatné stravovací návyky. Strava bude pestrá a vyvážená. To obnáší zapojení celé rodiny. Rodiče mají na dítě největší vliv, oni můžou situaci změnit. První část je teoretického charakteru. Druhá polovina práce se zabývá výzkumem dětí předškolního věku a cílem je zjistit výskyt obezity a nadváhy u těchto dětí.
Rozdíly v body image u poruch příjmu potravy a obezity
PULCOVÁ, Klára
ABSTRAKT Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie a bulimie) a obezita představují závažné zdravotní, sociální i ekonomické problémy. Jde o poruchy, které mají často nezvratné zdravotní následky. V současné době postihují poruchy příjmu potravy přibližně 6% zejména mladých dívek a obezita 16 % žen. Dle výzkumů tento počet neustále stoupá. U obou těchto poruch jsou kromě somatických projevů popisovány typické negativní, maladaptivní kognice a emoce. Jedná se především o zkreslený (negativní) sebeobraz, zejména s neadekvátním vnímáním vlastního těla. Cílem této práce je zjistit a porovnat charakteristické znaky v problematice body image ve vztahu k poruchám příjmu potravy a obezitě/nadváze. Práce je koncipována jako explorační výzkum kombinující kvalitativní a kvantitativní strategie výzkumu. Jako metoda sběru dat byla u obou výzkumů použita metoda dotazování {--} kvalitativní část je zpracována v designu zakotvené teorie na základě polostrukturovaných rozhovorů, kvantitativní část je založena na technice dotazníku. Získaná data byla zpracována kvantitativními i kvalitativními postupy. Práce navazuje na předchozí bakalářskou práci, jejímž cílem bylo zmapovat problematiku body image u poruch příjmu potravy. V této práci byl rozšířen předchozí výzkumný soubor tvořený ženami trpícími poruchou příjmu potravy a dále vytvořen nový výzkumný soubor zastoupený ženami trpícími obezitou. Dle výsledků kvalitativního výzkumu byly zformulovány hypotézy týkající se ovlivnění body image zmíněnými poruchami. V kvantitativním výzkumu pak byly zjištěny podobné charakteristické znaky ve vnímání vlastního vzhledu u souborů s PPP a obezitou/nadváhou, ale i určité odlišnosti. Významné rozdíly pak byly nalezeny při porovnání s problematikou body image u zdravé populace. Tato práce může být využita ke zvýšení informovanosti o dané problematice u laické, ale i odborné veřejnosti, především v oblasti psychoterapie a prevence.
Kinezioterapie při onemocnění diabetes mellitus
CHALUPSKÁ, Tereza
Tématem mé bakalářské práce je kinezioterapie při onemocnění diabetes mellitus se zaměřením na 2. typ tohoto onemocnění. Diabetes mellitus je chronické celoživotní onemocnění vedoucí k vysoké morbiditě, invaliditě i mortalitě. Pacient s vysokými výkyvy hladiny glykémie a nestálou nepřiměřenou tělesnou hmotností, spolu s dalšími uzakateli dekompenzace, zatěžuje svůj organismus a nepřispívá tím k oddálení nástupu kardiovaskulárních, neuropatických, nefropatických, retinopatických a jiných obtíží. Vhodně zvolená kinezioterapie osob s diabetes mellitus pomáhá ke kompenzaci tohoto onemocnění. Diabetes mellitus obecně je obsahem teoretické části, zde je také zpracována fyzická aktivita se zaměřením na diabetes mellitus. V praktické části jsou metodikou kvalitativního výzkumu zpracovány čtyři kazuistiky žen s diagnózou diabetes mellitus 2. typu. První tři probandky pravidelně cvičí ve skupinách rozdělených podle fyzické i psychické zdatnosti. Čtvrtá probandka se neúčastní žádné pravidelné pohybové aktivity ve skupinách. Polořízeným rozhovorem byla zjištěna anamnéza. Přímým pozorováním byly zaznamenávány výsledky vyšetření (dynamické vyšetření páteře, antropometrické vyšetření, goniometrické vyšetření, vyšetření zkrácených svalových skupin, vyšetření oslabených svalových skupin, vyšetření hypermobility, neurologické vyšetření, měření tepové frekvence a krevního tlaku, stanovení koncentrace glukózy a hodnoty glykovaného hemoglobinu). Cílem práce bylo podat teoretický přehled o možnostech kinezioterapie diabetiků, zmapovat formy pohybových aktivit diabetiků a zhodnotit efektivitu jednotlivých pohybových aktivit diabetiků. Hlavním předpokladem úspěšné kinezioterapie jedinců s onemocněním diabetes mellitus je jejich osobní zájem a chuť aktivně přistupovat k režimu fyzické aktivity. V případě individuálního a čistě osobního cíle lze pro diabetiky nalézt vhodnou formu pohybové aktivity a tím přispět ke kompenzaci onemocnění.
Hodnocení nutriční kvality školních obědů a sledování stravovacích návyků a jejich změn u dětí ve věkové kategorii sedm až dvanáct let
HLAVATÝ, Miroslav
Cílem diplomové práce je posoudit skladbu jídelního lístku na vybrané základní škole v Suchém Vrbném v Českých Budějovicích pro děti ve věkové kategorii sedm až dvanáct let z hlediska zastoupení jednotlivých potravin a saturace makronutrienty a vybranými mikronutrienty dle nutričních požadavků pro školní mládež. Hodnocení probíhalo ve druhé, čtvrté a šesté třídě. Výzkumu formou testu stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit se zúčastnilo 64 probandů (chlapci a dívky). Práce se zabývá: -Nutrič í kvalitou školních obědů; -Měřením hmotnosti a výšky dětí vybraných tří tříd na začátku a konci zkoumaného období, stanovení BMI, a vyhodnocení změn; -Stanovením průměrného finančního nákladu na přípravu oběda; -Posouzením pestrosti stravy a frekvencí pokrmů v měsíci -Plněním potravinového koše; -Měřením hmotností jednotlivých komponent oběda; -Nutričním testem, který se zabýval posouzením stravovacích zvyklostí a pohybových aktivit dětí ve věku 7 ? 12 let; -Zjištění vývoje stravovacích změn u dětí v přechodu na druhý stupeň základní školy; -Zpracováním hypotéz, které se zaměřují na pitný režim, BMI a pohybovou aktivitu. Procentní hodnoty jednotlivých živin, získané z obědů, představují podíl na doporučeném denním příjmu pro celý den. Příjem energie splňující optimální část příjmu 35 % doporučené denní dávky byl docílen pouze u dívek čtvrté třídy. Ostatní kategorie chlapců a dívek se odchylovaly o 5 - 9 %. Bílkoviny byly u druhé a čtvrté třídy splněny nadlimitně, v šesté třídě dosahoval 79,65 - 82% doporučeného denního příjmu. Příjem tuků byl splňoval optimum 30 - 35 %. Podíl sacharidů byl po celu dobu sledován na nízké hranici 19 - 24,69 %. Vláknina se na přijatelné hranici 29 - 37,41 %. Z makroprvků byl vápník hrazen jen z malé části v rozmezí od 15,8 - 18,46 %, čili příjem je nedostatečný. Příjem hořčíku byl splněn z 41,86 - 59,1 %. Draslík dosahoval průměrně 53,6 - 59,66 %. Z mikroprvků bylo železo hrazeno z 42,37 - 48,91 %, zinek z 41,15 - 52,91 %, selen 59,1 - 175,21 %. Vitamin A dosáhl 60,78 - 89,23 %, vitamin E 38,66 - 55,1 % a vitamin C 58,81 - 66,0 %. Vitamin B6 byl hrazen z 38,58 ? 47,83 % Vitamin B6 a B12 byl za celé sledované období doplněn nadstandardně. Měřením hmotnosti a výšky v kombinaci s věkem a následným zpracováním BMI bylo zjištěno, že ve druhé třídě jedna dívka trpí nadváhou, jedna dívka a jeden chlapec obezitou. Ve čtvrté třídě jsou zkoumaní žáci v optimu. V šesté třídě trpí dvě žákyně a čtyři žáci nadváhou. V procentním vyjádření je podle mého výzkumu ve věku dětí 7-12 let 3,2 % obézních a 9,15 % s nadváhou. Průměrný náklad na přípravu oběda dosáhl 42 Kč. Frekvence jídel je nedostačující pro luštěniny a ryby. Podíl ovoce je splněn, zelenina je nedostačující. Malý je také podíl sladkých a bezmasých jídel a mléka. Naopak nadměrná je četnost jídel z kuřecího a vepřového masa. Polévky podle návrhu ministerstva zdravotnictví drožďová a luštěninová jsou splněny optimálně.Kontrolou plnění potravinového koše dle vyhlášky 107/2005 byly zjištěny průměrné hodnoty za celé sledované období pro maso 92,9 %, ryby 69,4 %, mléko 54,8 % a mléčné výrobky 72,9 %. Tu y jsou splněny z 69,3 %, cukry z 46 %, zelenina 59,9%, ovoce 124 %, brambory 87,4 % a luštěniny z 54,4 %.
Zdravotně sociální rizika obezity a nezdravého životního stylu ve vztahu k sebepojetí pubescentů a adolescentů
SCHUSTER, Jan
Záměrem práce bylo specializovat se ve výzkumu na nový netradiční přístup ke snižování hmotnosti pubescentů a adolescentů s nadváhou a obezitou prostřednictvím navození příznivých změn v sebekontrole a sebeúctě intervenčním pohybovým programem. Cílem je nejen určit postup pro snížení nadváhy, ale popsat i korelace psychických stavů a sociálních rizik nadváhy a obezity u pubescentů a adolescentů. Základem obsahu programu jsou jógové techniky a jógové sestavy. Ve výzkumném šetření bylo sledováno 224 účastníků a intervenční program absolvovalo 133 účastníků šetření ve věkových kategoriích pubescence a adolescence. Program byl aplikován v délce dvanácti týdnů. Po absolvování intervenčního pohybového programu došlo ke snížení tělesné hmotnosti, BMI a pozitivním signifikantním změnám v úbytku množství podkožního tuku a snížení depresivních stavů a úzkosti u účastníků programu. Celkově byla antropometrická měření provedena u 1136 účastníků. Stanovené hypotézy potvrdily správný předpoklad účinku intervenčního pohybového programu. Zjištěné údaje byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny ve spolupráci s Gerstnerovou biomedicínckou laboratoří ČVUT Praha.
Prevalence obezity u žáků základních škol v Prachaticích
RUBEŠOVÁ, Jitka
Obezita se stala celosvětovým problémem. Její prevalence stoupá nejen ve světě, ale i v České republice. Mezi hlavní příčiny rozvoje obezity patří nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, tedy nadbytečný přísun potravy o nevhodném složení a nedostatek pohybu. Další příčinou mohou být genetické predispozice. Obezita je spojena s řadou zdravotních komplikací. Může způsobovat problémy nejen po stránce fyzické, ale i psychické, sociální a ekonomické. Snižování váhy je založeno na úpravě životosprávy, která zahrnuje vhodnou dietu a pohybovou aktivitu. Dlouhodobé udržení tohoto režimu je obtížné. Mnohem výhodnější je obezitě předcházet. Preventivní opatření by měla být uplatňována od nejranějšího věku. Cílem diplomové práce bylo monitorovat prevalenci obezity u dětí 2. stupně základních škol v Prachaticích. V práci byl použit kvantitativní výzkum. Sběr dat byl proveden formou dotazníku. Kvótou pro výběr byli žáci 2. stupně základních škol v Prachaticích. Prevalenci obezity jsem zjišťovala pomocí Body Mass Indexu a porovnáním hodnot s příslušným percentilovým grafem. Výzkumem jsem zjistila, že 4,8 % dětí je obézních a 11 % má nadváhu. Vyšší prevalence obezity i nadváhy byla zjištěna u chlapců. Dalším cílem bylo zmapovat faktory, které mohou obezitu ovlivňovat. Na rozvoj obezity může mít vliv stravování dětí v rychlém občerstvení, vliv mohou mít i reklamy prezentující potraviny. Sledované děti také přiznaly, že rády pijí slazené limonády. Pro účely této práce jsem zvolila tři hypotézy. Děti si nejsou vědomy zdravotních rizik spojených s obezitou, tato hypotéza se potvrdila. Obézní děti preferují vysokoenergetické pokrmy, tato hypotéza se nepotvrdila. Obézní děti mají nedostatek pohybu, tato hypotéza se potvrdila. Tato diplomová práce by měla sloužit jako informační zdroj pro veřejnost, zejména pak pro rodiče a pedagogy. Zprostředkované informace by měly vést k většímu zájmu o prevenci dětské obezity.
Rizikový životní styl jako zdravotně sociální problém
CHYTILOVÁ, Monika
Každý člověk si své zdraví ovlivňuje vlastním životním stylem. Životní styl celkově určuje naše zdraví z 80%. Pouze zbývajících 20% je dáno všemi ostatními vlivy, zejména dědičností a zdravotnickou péčí. Tato diplomová práce analyzuje životní styl studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty a Ekonomické fakulty se zaměřením na negativní faktory, jako je užívání drog, konzumace alkoholu, kouření, obezita a stres. Zahrnuje vysvětlení základních pojmů, které dávají základ této práci. První část je věnována definicím jako jsou zdraví a nemoc, životní styl, prevence, podpora zdraví, psychologie zdraví a determinanty zdraví, které významně ovlivňují zdraví člověka. Velká část je zaměřena na rizikové faktory jako je například konzumace alkoholu, obezita, stres a další faktory, které z velké části můžeme sami pozitivně ovlivnit. Záleží však na jedinci a na jeho vůli. Cílem této práce je zmapování životního stylu studentů Zdravotně sociální fakulty a Ekonomické fakulty a následné porovnání výsledků. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníku, se věnuje stravě, pohybu, kouření, drogám a alkoholu. První hypotéza- Studenti zdravotně sociální fakulty jsou informovanější o rizikovém životním stylu, než studenti ekonomické fakulty- byla potvrzena. Druhá hypotéza- Studenti Zdravotně sociální fakulty a studenti Ekonomické fakulty znají zásady zdravého životního stylu. Třetí hypotéza- Mezi studenty Zdravotně sociální fakulty a studenty Ekonomické fakulty nejsou rozdíly v životním stylu- byla potvrzena.
Výživa dětí mladšího školního věku od 7 - 10 let v okrese Třebíč - vývoj, trendy, aktuální situace
MARIÁNKOVÁ, Alena
V bakalářské práci se zabývám výživou a stravováním dětí. V teoretické části se snažím s pomocí literatury shrnout základní informace o zásadách zdravé výživy a o hlavních živinách potřebných pro zdravý vývoj organismu, přičemž se snažím zaměřit přímo na zkoumanou věkovou skupinu, tedy na děti mladšího školního věku od 7 do 10 let. Dále nastiňuji historický vývoj výživy od dob našich předků až po současnost, zabývám se aktuálními trendy ve výživě, které provází dnešní moderní dobu, a popisuji patofyziologii výživy, především obezitu. Cílem praktické části bylo zmapovat stravování dětí mladšího školního věku v okrese Třebíč. Použita byla metoda kvantitativního výzkumu formou dotazníkového šetření, které bylo realizováno u dětí na 6 základních školách, a to jak ve městě, tak na vesnicích. Kromě prozkoumání problematiky stravování dětí a zjištění informací o jejich znalostech z oblasti zdravé výživy bylo cílem také potvrzení či vyvrácení 4 stanovených hypotéz. Na základě vyhodnocení dat byly dvě hypotézy potvrzeny a dvě vyvráceny. Výsledky výzkumu prokázaly, že se děti mladšího školního věku nestravují podle zásad zdravé výživy. Potvrdilo se také, že děti během dne konzumují prázdné kalorie, které nemají žádnou výživovou hodnotu. Nečekaně však byla vyvrácena hypotéza, že s rostoucím nevhodným stravováním roste hodnota BMI. Stejně tak byla vyvrácena hypotéza, že se liší stravování dětí ve městě a na vesnicích. Bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací o zdravé výživě a správném stravování dětí obecně a o vlastních stravovacích zvyklostech výzkumného vzorku sledované dětské populace. Využít by ji mohli především rodiče a učitelé, kteří mají na děti velký vliv a kteří by sami měli být dětem v tomto směru pozitivním vzorem.
Pohybová aktivita dětí školního věku, hodnocení hygieny tělesné výchovy v základních školách
NOVOTNÁ, Jitka
Ve své bakalářské práci se zabývám pohybovou aktivitou dětí školního věku a hodnocením hygieny tělesné výchovy v základních školách. Hodnotila jsem také zařazení hodin tělesné výchovy do školního rozvrhu. V bakalářské práci jsem sledovala zda děti, které sportují mají nižší BMI než děti, které tráví svůj volný čas pasivně. Také jsem sledovala a hodnotila hodiny tělesné výchovy v základních školách a hodnotila zda u dětí převládá zátěž statická nad dynamickou a kolik času je v hodinách tělesné výchovy využito ke cvičení. Výzkum jsem prováděla v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a ve Frymburku. V teoretická části mé práce se zabývám pohybovou aktivitou, dětskou nadváhou a obezitou a nemocemi s tím spojenými. Dále popisuji historii školní tělesné výchovy, zabývám se správným zařazením tělesné výchovy do školního rozvrhu a popisuji, jak má vypadat hodina tělesné výchovy ve škole. Na závěr teoretické části se zabývám hygienickými požadavky na tělocvičny. Pro výzkum jsem použila dotazníky, které byly rozdány dětem v základních školách. Při druhém výzkumu zjišťování statické a dynamické zátěže v hodinách tělesné výchovy, jsem cvičící žáky sledovala a hodnotila. U těchto tělesných výchov jsem hodnotila jejich zařazení do školního rozvrhu. Výsledky byly zpracovány pomocí MS Excel. Při výzkumu byly potvrzeny všechny předpokládané hypotézy. Tělesná výchova je ve většině případů nevhodně zařazena do školního rozvrhu. Děti, které pravidelně cvičí mají nižší BMI, než děti, které necvičí. V hodinách převládá zátěž statická nad dynamickou.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 571 záznamů.   začátekpředchozí538 - 547dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.