Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 168 záznamů.  začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrobiální kontaminace baleného masa
Cholastová, Kateřina
V bakalářské práci je popsána mikroflóra baleného masa. Zabývá se chemickým složením masa a faktory, jež ovlivňují růst mikroorganismů. Největší část tvoří charakteristika mikroorganismů zapříčiňujících kažení baleného masa a mikroorganismů způsobujících vznik alimentárních onemocnění. Jsou v ní uvedeny způsoby boje proti nežádoucím mikroorganismům. V práci jsou charakterizovány druhy obalů, možnosti balení masa, požadavky na obaly i nedostatky při jeho balení. Experimentální část práce je zaměřena na stanovení významných skupin mikroorganismů ve vzorcích různě baleného masa.
Aspekty formování komoditní vertikály ovce
Goliášová, Renata
Diplomová práce je zaměřena na identifikaci faktorů ovlivňujících komoditní vertikálu ovce. Tato vertikála je v práci srovnávána s podobnou komoditou kozy. Práce klasifikuje vývoj této komodity na trhu České republiky a ten porovnává s vývojem na společném trhu EU. V práci je hodnocen vývoj stavů ovcí. Blíže zkoumána je také nabídková a poptávková strana trhu i proporcionální změny týkající se zahraničního obchodu České republiky s touto komoditou. Na základě dat zjištěných provedením analýzy trhu je tato komodita vyhodnocena. Z výsledků zkoumání vyplývá, že komodita ovce je v České republice pouze okrajovou komoditou a v rámci EU patří Česká republika mezi státy s nejmenší populací ovcí.
Spotřební chování na trhu s masem a masnými výrobky
Šajnar, Jiří
Šajnar, J. Spotřební chování na trhu s masem a masnými výrobky. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Diplomová práce se zabývá chováním spotřebitelů na trhu s masem a masnými výrobky. Orientační analýza popisuje vývojové trendy produkce a spotřeby těchto komodit v České republice a ve světě. V rámci těchto analýz je prokázán statisticky významný vztah mezi HDP na hlavu a spotřebou masa. Dále jsou odhanuty cenové elasticity pro Českou republiku. Na tyto analýzy navazuje primární výzkum realizovaný na základě dotazníkového šetření, který přináší podrobnější inforamce o preferencích a faktorech ovlivňujících spotřební chování při nákupu masa a masných produktů. Výsledky jsou následně využity pro segmentaci trhu a výsledná doporučení pro podnikatele i spotřebitele.
Mikrobiální kontaminace a její změny v průběhu skladování baleného výsekového masa
Cholastová, Kateřina
Diplomová práce je zaměřena na problematiku mikrobioty baleného výsekového masa. Jsou v ní charakterizovány významné vnější a vnitřní faktory, jež působí na růst a množení mikroorganismů. Další část tvoří stručná charakteristika skupin mikroorganismů zapříčiňujících kažení baleného masa a mikroorganismů vyvolávajících onemocnění z potravin. Jsou zde uvedeny způsoby prodloužení údržnosti masa, z čehož největší část je věnována možnostem balení masa, zmíněny jsou i funkce obalů, plastové materiály a možná migrace látek z nich. Experimentální část práce je zaměřena na porovnání různě balených vzorků vepřového výsekového masa z hlediska významných skupin mikroorganismů. Významnou část tvoří porovnání barevných změn v průběhu skladování různě baleného masa změřené na spektrofotometru.
Vliv pohlaví na jatečnou hodnotu a chemické složení jehněčího masa
Urbánková, Kateřina
Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení vlivu pohlaví na jatečnou hodnotu a chemické složení jehněčího masa. Sledování proběhlo na ekologické farmě v Proseči, přičemž z chovu bylo vybráno 8 jehniček a 8 beránků hybridní kombinace Š 75 T 25 (Š - šumavská ovce, T - texel). V první části práce je krátce shrnut historický vývoj a současná situace v chovu ovcí v České republice. Následně je popsán systém zpeněžování ovcí a průběh jatečního zpracování a v návaznosti na to je přiblížena problematika jatečné hodnoty a chemického složení masa. V další části je popsán průběh sledování vybrané populace zvířat. V rámci hodnocení růstu a jatečné hodnoty byly sledovány základní ukazatele se zaměřením na denní přírůstky, výtěžnost, zmasilost a protučnění jatečně upraveného těla, dále byly hodnoceny podíly kýty, plece, ledvinky a ledvinového tuku. Současně byl hodnocen vliv pohlaví na podíly vybraných vnitřností. Z hlediska chemického složení byla věnována pozornost podílu sušiny, bílkovin, podílu celkového obsahu dusíku, intramuskulárního tuku (IMT) a popelovin. Po vyhodnocení výsledků byl u beránků zjištěn vyšší průměrný přírůstek a výtěžnost, jehničky naopak měly vyšší protučnění, podíl ledvinového tuku a podíl kýty. Z hlediska hodnocení vnitřností měli beránci větší podíl jater, na druhou stranu jehničky měly větší podíl sleziny. Navzdory očekávání nebyl mezi pohlavími zjištěn rozdíl v podílu IMT, nicméně beránci měli větší podíl sušiny a bílkovin. Přestože však v některých ukazatelích jatečné hodnoty a stejně tak v chemickém složení byly zjištěny rozdílné hodnoty mezi pohlavími, tyto rozdíly nebyly statisticky průkazné. Tedy na úplný závěr je možno dodat, že jatečná hodnota a kvalita masa u jehniček je srovnatelná s beránky.
Netradiční masné výrobky
Sedláková, Monika
V bakalářské práci „Netradiční masné výrobky“ je věnována pozornost produktům španělské chorizo, haggis, black pudding a bresaola. Za rok 2017 se v České republice průměrně spotřebovalo 80,3 kg masa na osobu. Spotřebu ovlivňují faktory jako je věk, životní styl, zdravotní stav, cena produktu a reklama. Maso se z hlediska složení nejvíce skládá z vody, bílkovin, lipoidních látek a extraktivních látek, jejichž obsah se mění v závislosti na druhu zvířete a části těla, ze které je svalovina získána. Maso obsahuje nutričně cenné esenciální mastné kyseliny, je zdrojem vitamínu B12 a prvků železa a zinku. Masné výrobky se dělí do několika kategorií podle vyhlášky č.69/2016 Sb. a jejich úprava probíhá nejčastěji pomocí tepelného opracování, uzení, sušení a fermentování. Do masných produktů se přidávají aditiva ovlivňující barvu, konzistenci, trvanlivost a chuť. Do masných specialit jsou přidávány netradiční suroviny, jako je mletá paprika pimentón, směs soli se sušenými bylinkami, oves, ječmen, krev, nebo vnitřnosti.
Hodnocení růstu a jatečné hodnoty skotu
Morávek, Marek
Tato bakalářská práce se zabývá růstem skotu, jeho jatečnou hodnotou a technologickými systémy využívanými ve výkrmu jatečných kategorií. Nejdříve je popsána charakteristika růstu, ontogeneze a s ní spojena stádia růstu, metody používané k hodnocení růstu a čím je růst ovlivněn. Poté je práce zaměřena na masnou užitkovost, kde jsou charakterizovány pojmy s ní spjaté, a to hlavně jatečná hodnota s výkrmností. Dále vlivy, které na užitkovost působí. V bakalářské práci jsou popsány jednotlivé jatečné kategorie a část je věnována technologickým systémům výkrmu jednotlivých kategorií. V bakalářské práci jsou vyhodnoceny porážky jatečného skotu v České republice a jejich masná užitkovost. Jsou vyhodnoceny i porážky okolních států a zjištěné informace jsou porovnány s Českou republikou.
Mikrobiologická kvalita masa
Collinsová, Ria
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mikrobiologické kvality masa. Z chemického hlediska má maso a masné výrobky vysoký obsah vody a dalších látek, které vytváří optimální prostředí pro růst a rozmnožování nežádoucích mikroorganismů. Při nedokonalém zacházení a zpracování masa dojde ke kontaminaci mikroorganismy a tím ke změně senzorických vlastností a postupnému kažení. Rozvoj mikroorganismů je nežádoucí i z hlediska alimentárních onemocnění, které můžou negativně ovlivnit lidský organismus a postihnout jej ve formě salmonelóz, kampylobakterióz apod.. Formou dotazníkového šetření bylo zjištěno, zda jsou lidé obeznámeni s pojmem alimentární onemocnění a možným rizikem, které může nastat s konzumací masa a masných výrobků. Z šetření vyplývá, že o tomto možném riziku jsou více obeznámeni děti základních škol v porovnání s lidmi staršího věku. Součástí práce je navržené doporučení sloužící k zvýšení obeznámenosti na toto téma.
Sušení jako metoda konzervace masa a masných výrobků
Velecká, Eva
V úvodu této práce se čtenář seznámí s historií a významem masa pro lidstvo, jeho spotřebou, chemickým složením a metodami stanovování daných látek. Dále je zde zmínka o procesu výroby trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobcích, fermentova-ných masných výrobcích, a především syrových šunek a sušeného masa. Také jsem se zaměřila na případná rizika plynoucí z takto vyrobených produktů, legislativu, kon-krétní výrobky v několika zemích a jejich případné chráněné označení.
Zrenie a kvalita mäsa.
Roupcová, Lucia
Bakalářská práce se zabívá biochemickými změnami probíhajícími během zrání masa (proteolýzy) a jejich vlivy na finální kvalitu masa. Změny výživové a technologické hodnoty masa, které nastávají, výrazně ovlivňují jeho kvalitu. Jelikož maso má vysoký obsah vody a je málo údržnou potravinou, dochází u něj často ke vzniku různých vad. Důsledkem těchto změn může být změna barvy, hniloba, změněná chuť a často přímo zdravotní závadnost. Faktory, ovlivňující kvalitu masa jsou spojeny s diverzitou plemene, věku a pohlaví zvířete. Abnormální průběh postmortálních změn, většinou nastává při nesprávné manipulaci se zvířetem před samotnou porážkou vlivem stresu a vyčerpání. Vada DFD je častým problémem v oblasti technologie masa. Po procesu zrání masa je nežádoucí změnou hluboká autolýza, postupný rozklad bílkovin za pomoci mikroorganismů. Výsledkem je maso nevhodné pro lidskou spotřebu a kulinářské zpracování.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 168 záznamů.   začátekpředchozí41 - 50dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.