Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  začátekpředchozí13 - 22  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
Konupčíková, Lenka
Cílem mé diplomové práce bylo stanovit u vybraných kukuřičných siláží in vitro stravitelnost organické hmoty pepsin celulázovou metodou. Hodnocené kukuřičné siláže pocházely ze dvou stanovišť. Prvním stanovištěm byla Senice na Hané a druhým Záblatí. Tyto siláže byly ještě porovnány s provozním vzorkem ze Žabčic. Byl prokázán statisticky průkazný rozdíl ve stravitelnosti organické hmoty u jednotlivých stanovišť. Nejvyšší stravitelnost organické hmoty byla u kukuřičné siláže ze Záblatí. Kukuřičná siláž ze Žabčic měla nejnižší stravitelnost organické hmoty. Mezi hodnocenými stanovišti byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v obsahu jednotlivých živin. Obsah tuku byl největší u kukuřičné siláže ze Senice na Hané. Na stanovišti v Záblatí byl stanoven nejvyšší obsah vlákniny, ADF, NDF a BNLV. Použití silážního aditiva nemělo statisticky průkazný vliv na stravitelnost organické hmoty kukuřičné siláže ani na obsah jednotlivých živin. Vliv pomrznutí silážní kukuřice na obsah živin byl statisticky průkazný. Pomrzlá kukuřičná siláž měla vysoký obsah sušiny (přes 40 %) a také vysoký obsah vlákniny, ADF a NDF než siláž nepomrzlá. Tato siláž obsahovala 112600 KJ/g plísní.
Pícniny v osevních postupech a ve výživě zvířat
Sláma, Miloš
Cílem práce bylo posoudit vývoj osevních postupů s návazností na současný stav pícnin na orné půdě, kdy začalo ubývat osetých ploch pícnin a snižovaly se i stavy skotu. Práce se dále zabývá zásadami osevních postupů, vhodností zařazení jednotlivých druhů pícnin a jaký vliv má zařazení pícnin v osevních postupech a ve výživových parametrech skotu. Správně sestavený osevní postup totiž přispívá k bezproblémovému pěstování plodin a obohacení půdy o velké množství podzemní a nadzemní fytomasy. Zařazení pícnin přispívá v mnoha případech ke zvýšení úrodnosti půdy. Velmi vhodné je v této souvislosti zařazení leguminóz, především jetelovin, ale i luskovin, které zanechávají velké množství posklizňových zbytků a navíc díky symbióze kořenového systému s hlízkovými bakteriemi fixují vzdušný dusík. V krmných dávkách přežvýkavců představují významný zdroj bílkovinné složky. Nejvyšší uplatnění v krmivářství z jetelovin nachází vojtěška setá a jetel luční. Pro doplnění glycidové složky krmné dávky má největší význam kukuřice na siláž, která je díky okopaninovému charakteru s možným přímým hnojením také zlepšující plodinou v osevních postupech.
Efektivní bachorová degradovatelnost neutrálně detergentní vlákniny u přežvýkavců
KOUKOL, Ondřej
Ze tří různých sečí, tj. seč A (n = 3), seč B (n = 3) a seč C (n = 1) byly v průběhu jedné vegetační sezóny (10. květen až 3. srpen) odebírány vzorky jetele lučního. Krmivo bylo analyzováno na základní chemické složení (popel, tuk, dusíkaté látky (NL), hrubou vlákninu (CF), bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV), neutrálně detergentní vlákninu (NDF), acido detergentní vlákninu (ADF) a acido detergentní lignin (ADL)), obsah brutto energie (BE), in vivo stravitelnost organické hmoty (KS OH) a BE (KS BE) a in situ degradovatelnost NDF. Termín odběru statisticky významně ovlivnil (P {>} 0,05) obsah jednotlivých složek jetele lučního (popel, NL, CF, NDF, ADF a ADL a BE). V průměru popel vykazoval 119,2 g/kg sušiny, NL 197,7 g/kg sušiny, CF 236,5 g/kg sušiny, NDF 400,7 g/kg sušiny, ADF 296,2 g/kg sušiny, ADL 73,8 g/kg sušiny a BE 18,2 MJ/kg sušiny. S postupující vegetační fází klesala in vivo stravitelnost OH a BE. Koeficienty in vivo stravitelnosti OH a BE byly v průměru 72,4 % (KS OH) a 70,2 % (KS BE). Efektivní bachorová degradovatelnost NDF rovněž klesala (P {>} 0,05) s postupující vegetační fází; průměrné hodnoty ED pro jednotlivé termíny odběrů byly 66,1 % (10. 5.), 63,6 % (18. 5.), 59,2 % (25. 5.), 64,8 % (29. 6.), 57,4 % (7. 7.), 56,9 % (13. 7.) a 51,6 % (3. 8.). Průměrné hodnoty parametrů in situ bachorové degradovatelnosti byly 77,1 % pro parametr b (potenciální stravitelnost NDF), 0,0703 h-1 pro parametr c (rychlost degradace frakce b) a 77,8 % pro parametr DNDF (stravitelný podíl neutrálně detergentní vlákniny stanovený po 288 h in situ metodou).
Sledování růstu, vývoje a rychlosti stárnutí píce u vybraných druhů trav
ROUBÍČKOVÁ, Markéta
Travní porosty tvoří v České republice významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek přežvýkavců a koní. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Pro vytvoření kvalitního objemného krmiva je základním předpokladem sklizeň trav v optimálním termínu zralosti, který zásadně ovlivňuje obsah živin, energie a stravitelnost. V letech 2009 a 2010 byl sledován růst, vývoj a rychlost stárnutí píce u vybraných odrůd trav. Na šlechtitelské stanici Větrov byly odebírány vzorky trav, usušeny a následně zanalyzovány v laboratoři na katedře rostlinné výroby Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo zanalyzováno osmnáct odrůd trav, odebíraných v sedmi postupných termínech v měsíci květen a červen. U všech vzorků byl laboratorně stanoven obsah sušiny, popelovin, vlákniny a u vybraných odrůd trav ještě stravitelnost. Výnosy suché píce postupně rostly. Současně se u všech odrůd trav během stárnutí porostu zvyšoval obsah vlákniny, což korespondovalo se zhoršující se stravitelností. Nejvyšší stravitelnost dosáhly, v běžném termínu senážování v této oblasti, jílek vytrvalý Lonar a jílek mnohokvětý Prolog. Naopak nejnižší stravitelnost byla zjištěna u kostřavy rákosovité Proba.
Studium vybraných faktorů na hospodářské vlastnosti silážní kukuřice
KADOUN, Lukáš
V letech 2009 a 2010 bylo prováděno sledování vybraných kvalitativních a kvantitativních ukazatelů vybraných hybridů kukuřice na PS Humpolec a ZD Hosín. Kvantitativní ukazatele byly vyhodnoceny na základě individuálních rozborů rostlin, kvalitativní ukazatele běžnými laboratorními metodami. V polních pokusech na PS Humpolec byl sledován vliv normy výsevu a dávky dusíku. Výsevek ovlivnil statisticky vysoce významně všechny hospodářské a semenářské znaky, vyjma počtu řad v palici, kde byl zaznamenán pouze statisticky významný vliv. Jako optimální se jeví výsevky do 85tis. zrn.ha-1. Hnojení ovlivnilo statisticky velmi vysoce významně hmotnost palice, statisticky významně počet palic a hmotnost zrn v palici. Na ostatní ukazatele se vliv hnojení neprojevil. Vliv ročníku se projevil jako statisticky velmi vysoce významný na délku rostliny, počet listů, hmotnost palice a hmotnost zrn, statisticky vysoce významný na výšku nasazení palice a statisticky významný na počet palic a délku palice. Na ostatní sledované ukazatele se vliv ročníku neprojevil. Jako optimální lze doporučit dávku dusíku 110 kg.ha-1. Nejlepší hodnota stravitelnosti byla zaznamenána u varianty 100tis. jedinců.ha-1 v kombinaci s dávkou 110 kg N.ha-1 a u varianty 70tis. jedinců.ha-1 v kombinaci s nulovou dávkou N.ha-1. V poloprovozních a provozních pokusech v ZD Hosín byly sledovány rozdíly mezi vybranými hybridy. Na základě dosažených výsledků lze jako nejlepší pro pěstování v těchto půdně - ekologických podmínkách doporučit hybrid Karacho, s FAO 260. Hybrid Karacho vykazoval v obou letech pozorování nejlepší výnos zelené hmoty a v roce 2010 měl tento hybrid nejvyšší stravitelnost.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   začátekpředchozí13 - 22  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.