Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  začátekpředchozí13 - 22  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) na území České republiky
Petrželová, Lenka
Předmětem bakalářské práce bylo shrnutí dosavadních znalostí týkajících se pěstování máku setého v České republice. V práci je popsána biologická charakteristika a technologie pěstování máku setého. První kapitola je věnována původu a biologické charakteristice máku setého. V druhé kapitole je již pojednáno o pěstebních plochách a agrotechnice pěstování. Další kapitoly zahrnují legislativní a ekonomickou stránku. Hlavní choroby a škůdci máku jsou uvedeni v závěru práce. V průběhu celé práce je poukazováno na problémy současného pěstování máku v České republice.
Potravní preference mravenců r. Formica na semenech s elaiozómy
ENGLICKÝ, Tomáš
Předmětem této bakalářské práce je zjistit, zda mravenci rodu Formica preferují některé z druhů semen s elaiozómy. Přenos semen s elaiozómy mravenci se nazývá myrmekochorie. V teoretické části této práce je popsán fenomén myrmekochorie, který je zde zasazen do kontextu problematiky šíření semen. V závěru teoretické části je zhodnoceno, že i přes některé nevýhody přináší myrmekochorie mravencům i rostlinám značné zisky. V praktické části této bakalářské práce je popsán pokus, kterým byly zjišťovány preference mravenců. U dvou pokusných mravenišť byla mravencům předkládána semena s elaiozómy celkem pěti pokusných rostlin. Získaná data byla zpracována do tabulek a grafů a následně vyhodnocena. Z výsledků je patrno, že mravenci preferují některé druhy předložených semen. Práce diskutuje, čím je tato preference mravenců způsobena.
Populační dynamika ruderálních druhů ve vztahu k limitujícím podmínkám prostředí
Modrý, Martin ; Tenčík, Aleš ; Hofmeister, Jeňýk ; Hošek, Jan
Hlavním cílem projektu je identifikace a ocenění významu hlavních podmínek pro rozvoj expanzních druhů rostlin náročných na živiny v lesní vegetaci. Téma je rozděleno do dílčích částí: a) analýza vegetace modelových ploch a její interpretace zaměřená na expanzní druhy, ustupující druhy, indikačně významné druhy, b) stanovení zásoby živých semen v půdě (analýza semenné banky), c) analýza intenzity deště semen, d) stanovení obsahu hlavních živin a organického uhlíku v půdě, event. pomocných půdních charakteristik, e) popis světelných poměrů stanoviště, především kvantifikace celkového světelného požitku a spektrálních poměrů významných pro klíčení semen, f) popis významných spolupůsobících faktorů (vlhkostní poměry, poměry řídící akumulaci opadu, mikro a mezomorfologie stanoviště, spouštěcí faktorys - mechanické disturbance apod.), g) formulace zásad hospodaření podporující zachování biodiverzity na vybraných lokalitách.
Nutriční a technologická kvalita semen konopí setého
PŮLPYTLOVÁ, Jaroslava
Konopí seté (Cannabis sativa) je tradiční přadná a olejná rostlina. Jeho využití je všestranné. Konopná semena byla už v historii konzumována jako nutričně hodnotná potravina. Cílem práce je shrnout informace o nutriční kvalitě konopného semene (základní složení, obsah aminokyselin, vlákniny, vitamínů, specifických látek atd.), případně parametrech technologické kvality (HTS, výtěžnost), možnostech zpracování a sortimentu výrobků z konopného semene na trhu. Semeno konopí obsahuje 25-35 % oleje bohatého na kyselinu linolovou a linolenovou, 20-25 % lehce stravitelných bílkovin, 10-15 % sacharidů převážně ve formě vlákniny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Základním zpracovatelským procesem konopného semene je velikostní třídění a loupání. Výtěžnost může dosáhnout více než 75%. Pro výrobu konopného oleje pro potravinářské využití se používá studené lisování. Zbytky semen po lisování (pokrutiny) lze využít na výrobu tzv. mouky. V České republice je k dostání celá řada produktů mezi nimi konopné semeno loupané i neloupané, čokoláda, jogurt, olej, mouka, těstoviny, víno, sirup, směs koření a další.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   začátekpředchozí13 - 22  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.