Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  předchozí11 - 12  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sledování obsahu vitaminu E ve vzorcích obilovin
Cibulcová, Pavla ; Borkovcová,, Ivana (oponent) ; Benešová, Karolína (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá analýzou vitaminu E ve vzorcích obilovin, jmenovitě ječmene a pšenice a z nich vyrobeného sladu. Vybrané vzorky byly ošetřeny výbojem nízkoteplotního plazmatu, fungicidem a biologickým mořením, za účelem likvidace plísní a mykotoxinů. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má dané ošetření, kombinace více druhů tohoto ošetření, na změny obsahu vitaminu E v zrnu a sladu. Zda se nesnižuje obsah zdravotně pozitivních látek a nezamezuje se dalšímu využití zrna pro potravinářské, sladařské, případně krmivářské účely. Teoretická část je věnována vlastnostem, výskytu, biochemii a významu vitaminu E pro živé organismy. Dále je věnována vlastnostem obilovin, které jsou významným zdrojem vitaminu E. Popsána je také výroba sladu a ošetření vzorků. Experimentální část popisuje polní pokus, jednotlivé druhy ošetření, extrakci vitaminu E ze vzorků a stanovení obsahu vitaminu E vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s fluorescenční detekcí. Získané výsledky jsou srovnány s aktuální literaturou. Bylo zjištěno, že dané ošetření nemá významný negativní vliv na obsah vitaminu E.
Možnosti alternativního využití chmele na základě obsahu antioxidantů
Tvrdoňová, Barbora
Cílem bakalářské práce bylo stanovení aktivity vitaminu E a jejich izomerů a dále průzkum trhu doplňků stravy s obsahem vitaminu E a chmele. Vzorky pro stanovení vitaminu E byly odebrány v roce sklizně 2013 ze dvou chmelnic různých odrůd (Premiant a Sládek). Z jednotlivých chmelnic bylo odebráno 8 vzorků. Z výsledků stanovení vyplývá, že odrůda Premiant měla v průměru vyšší aktivitu vitaminu E od 119,3 do 135,6 mg.kg-1, oproti odrůdě Sládek, kde bylo stanoveno nezanedbatelné množství jednotlivých izomerů a tím pádem také vysoká aktivita vitaminu E, která však byla nižší než u odrůdy Premiant a pohybovala se v rozmezí od 86,0 do 92,9 mg.kg-1. Toto množství by se dalo alternativně využít mimo pivovarské účely, což bylo jedním z vytyčených cílů. Z průzkumu trhu vyplývá široká nabídka chmelových produktů, určených zejména pro pivovary k výrobě piva. Dále vysoká variabilita cen, ale také různorodost produktů od farmaceutických výrobků až po kosmetiku. Práce obsahuje přehled produktů s chmelem a doplňků stravy s obsahem vitaminu E.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   předchozí11 - 12  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.