Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 76 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium obsahu těžkých kovů v tkáních volně žijící spárkaté zvěře
Stoček, Michal ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Komendová, Renata (vedoucí práce)
V honitbě Ženklava byly analyzovány tkáně srnce obecného (Capreolus capreolus L.), prasete divokého (Sus scrofa) a muflona evropského (Ovis aries musimon). Vzorky byly odebírány z jater, ledvin a svaloviny. Vzorky byly rozloženy ve směsi kyseliny dusičné a peroxidu vodíku pomocí mikrovlnného záření a následně analyzovány technikami ET-AAS (Pb, Cd, Cu), F-AAS (Zn) a AMA (Hg). Naměřené koncentrace jednotlivých prvků byly
Inovační metody provádění biologické ochrany letišť
Bulíček, Pavel ; Motyková, Veronika (oponent) ; Kujal, Tomáš (vedoucí práce)
Obsahem této diplomové práce je identifikace biologických hrozeb a analýza současných prostředků používaných při biologické ochraně letišť, popis jejich účinnosti a možnostmi jejich uplatnění. Dále se v práci pojednává o způsobech zaznamenávání střetů ptáků s letadly a o nových prostředcích a postupech vhodných pro biologickou ochranu letišť s ohledem na požadovanou úroveň bezpečnosti.
Relativní početnost zvěře a intenzita okusů letorostů na rozsáhlých kalamitních plochách
Brunclík, Martin
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou negativního vlivu zvěře na odrůstání nezajištěné lesní kultury, zaznamenání a vyhodnocení vzniklých poškození na deseti zkusných plochách, které byly určeny dle specifických kritérií na území vojenského újezdu Březina, konkrétně na úseku pod správou LS Rychtářov, která je součástí Divize Plumlov, která spadá pod podnikovou jednotku Vojenské lesy a statky ČR, s.p. Současně byla analyzována relativní početnost zvěře pomocí metodiky, která je založena na evidenci výskytu trusu. Jednotlivé plochy byly mezi sebou srovnávány.
Prevence škod působených zemědělskou technikou na zvěři
Palacký, Jan
Předmětem práce je prevence škod působených zemědělskou technikou na zvěři. Pozornost při řešení byla zaměřena na zemědělskou techniku a mechanizaci používanou při předseťové přípravě půdy. Na základě identifikace konfliktů mezi drobnou zvěří a používanou zemědělskou mechanizací byly identifikovány související významné environmentální aspekty. V práci je pojednáno o úrovních biodiverzity, environmentálně zemědělské mechanizaci, která je z pohledu zvěře konfliktní. Též jsou identifikovány jednotlivé druhy drobné zvěře, které jsou při těchto pracích zraňovány nebo usmrcovány. Na základě identifikovaných environmentálních aspektů byly stanoveny související právní požadavky. Výsledkem práce je stanovení vhodných metod pro prevenci těchto škod. V rámci návrhu techniky a technologie byla vybrána k ověření vhodná perspektivní metoda – opatření umožňující předcházet a minimalizovat škody na zvěři. K výzkumu byla vybrána metoda monitoringu s pozorovací termovizí, díky které bylo možné na vybraných lokalitách vyhledávat ohrožená mláďata zajíce polního spolu s hnízdišti čejky chocholaté s cílem jejich vypuzení nebo označení umožňující následnou fixaci. Na základě provedeného monitoringu bylo zjištěno, že použití ruční termovize lze užít při aktivní ochraně drobné zvěře.
Vliv potravní nabídky lesního prostředí na distribuci zvěře a působené škody
Kessler, Tomáš
Cílem této bakalářské práce je zjistit vliv poškození zvěří na zalesněných sazenicích vzhledem k úživnosti daného stanoviště, na kterém se nachází. První část práce je zaměřená na obecné zhodnocení působení zvěře na lesní prostředí a množství způsobených škod. Ve druhé části jsou uvedeny výsledky, které byly zjišťovány v terénu na několika vybraných stanovištích a následně byly zhodnoceny dle dané úživnosti. V poslední části práce jsou uvedeny návrhy opatření, aby se tyto škody povedlo minimalizovat nebo jim úplně předejít.
Změny kulturní krajiny a jejich vliv na biodiverzitu
Mánková, Denisa
Diplomová práce je zaměřena na změny kulturní krajiny a jejich vliv na biodiverzitu. Práce je rozdělena na několik části. Literární přehled zahrnuje přehled dostupných informací k tématům týkající se krajiny, biodiverzity, zvěře, biogeografie a charakterizací lokality obce Moravany z hlediska biogeografie. V kapitole metodika jsou uvedeny použité metody, a to: výpočet ekologické stability, SWOT analýza, srovnávací metoda a fytocenologický průzkum. Výsledky práce prezentují jednak hodnoty ekologické stability vybraného území, tak i vyhodnocení SWOT analýzy, fytocenologických snímků, vyhodnocení srovnávací metody, vyhodnocení ankety mezi obyvateli dané obce a vyhodnocení statistických záznamů zvěře. Z výsledků vyplývá, že změny kulturní krajiny ve vybraném regionu na základě dat z roku 2010 až 2020 se projevily negativně, což je viditelné na sníženém pročtu zvěře ze statistických dat
Zvěřina jako surovina pro výrobu masných výrobků
Greplová, Jana
Téma bakalářské práce je Zvěřina jako surovina pro výrobu masných výrobků. V práci jsou definovány pojmy maso, zvěř a zvěřina. Je zde popsáno rozdělení zvěře, způsob lovu a jeho vliv na kvalitu a hygienu zvěřiny. Srovnává biologická a fyzikální rizika, která mohou být nebezpečná pro konečného spotřebitele. Nachází se zde schéma masné výroby a možné finální výrobky ze zvěřiny. Vlivu náboženství se věnuje samostatná kapitola, která popisuje speciální požadavky na usmrcení zvířat a jejich následnou konzumaci u jiných kultur.
Analýza způsobů uplatnění zvěřiny na trhu z pohledu uživatelů honiteb a návrh jejich optimalizace
Kučík, Martin
V mé bakalářské práci se zabývám analýzou českého trhu se zvěřinou a návrhem její optimalizace z pohledu producentů. V práci jsem vyhodnotil, jak se s ulovenou zvěří nakládá a za kolik se průměrně prodává. Zajímavostí je, že obchodní společnosti u všech kategorií zvěře preferují prodej do výkupu. Naopak fyzické osoby si nejvíce zvěřiny ponechávají pro sebe. Zásadním zjištěním bylo, kolik uživatelů vlastní chladící zařízení a kolik proškolená osoba prohlédne zvěřiny. Na základě výsledků navrhuji nejefektivnější způsob prodeje zvěřiny uživatelem honitby. Státním podnikům a církevním organizacím doporučuji primárně prodávat zvěřinu po rozpracovaných částech, ostatním uživatelům preferovat prodej přímo konečnému spotřebiteli.
Zhodnocení mikrobiologické kvality zvěřiny
TŮMOVÁ, Lucie
Zvěřina představuje odedávna významnou složku lidské výživy, avšak hygienické požadavky na její získávání, uchovávání a přípravu se v porovnání s požadavky na maso hospodářských zvířat vyvíjely pomaleji. Správná manipulace s tímto druhem masa je přitom zcela zásadní. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu zvěřiny (n = 76) v závislosti na vybraných vnitřních (druh, věk, pohlaví) a vnějších (místo zásahu, místo odběru, délka skladování) faktorech. Bylo zjištěno, že celkový počet mikroorganismů u zvěřiny se pohyboval v rozpětí od 0,00 do 8,11 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 6,08 log KTJ/g. Počty koliformních bakterií u vzorků zvěřiny byly nejvýznamněji ovlivněny vnějšími faktory a pohybovaly se v rozpětí od 0,00 do 7,28 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 3,30 log KTJ/g. Na výslednou mikrobiologickou kvalitu zvěřiny měly statisticky významný vliv (p<0,05) všechny vnější faktory a z vnitřních faktorů pohlaví.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 76 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.