Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologické možnosti výroby ciderů a sladinových kvašených nápojů
Sojka, Jakub
Tato práce je věnována především výrobě ciderů, která v České republice v posledních letech nabírá značný rozmach. Je zde kladen důraz na výběr vhodných odrůd jablek a dále na celý technologický proces výroby od moštování, přes fermentaci a zrání až po lahvování produktů. Proces výroby je obohacen o poznatky z vinařské praxe, které by mohly být užitečným pomocníkem k dosažení prvotřídní kvality a odlišnosti produktu, jedná se především o poznatky při maceraci a zrání za použití dřeva. Část práce je také věnována kvašeným nápojům ze sladiny. Je zde popsán proces výroby sladiny a fermentace za pomoci pivovarských kvasinek. Následné možnosti ošetření po fermentaci a zrání jsou stejné jako u ciderů a tak jsou pofermentační úpravy spojeny v jeden celek, který je platný pro oba druhy nápojů. Praktická část se věnuje výrobě vzorků ciderů a sladinových kvašených nápojů. Je zde zkoumána vhodnost odrůd jablek k výrobě cideru a dále je zkoumán vliv pivovarských a vinných kvasinek na finální kvalitu cideru. Poslední část je věnována možnostem dochucení sladinových kvašených nápojů. Na všech vzorcích byla provedena senzorická analýza a u vybraných vzorků byl proveden rozbor metodou HPLC.
Mikrorobiologie vína
Sojka, Jakub
Tato bakalářská práce se prvotně zabývá monitoringem určitých skupin mikroorganismů ve vínech a jejich působením na kvalitu vín. Teoretická část se snaží těžit z poznatků novodobé literatury, úvod je věnován složení bobulí a jeho změnám během vegetace. Po získání suroviny nastává její zpracování a přetváření až do finálního produktu. Podstatná část je věnována fermentaci, kvasinkovým mikroorganismům, technologicky důležitým bakteriím a plísním. Dalším cílem práce bylo shromáždit informace o vadách vín a o prevenci a boji proti kontaminujícím mikroorganismům. Praktická část je tvořena mikrobiologickým rozborem vzorků vín. Ve vínech byly stanovovány bakterie mléčného kvašení, kvasinky a celkový počet mikroorganismů. K rozborům byly vybrány čtyři druhy vína, dvě bílá a dvě červená. Každé víno bylo zastoupeno vzorkem od malovinaře a vzorkem z většího vinařství. Zastoupení mikroorganismů je porovnáváno vzhledem k velikosti vinařů.

Viz též: podobná jména autorů
1 Sojka, Jan
1 Sojka, Jaroslav
7 Sojka, Jiří
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.