| |
|
Porovnání anthokyanů u modrých odrůd
Smítková, Martina
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním anthokyanů u modrých odrůd. Porovnáváno bylo 23 odrůd Vitis vinifera L. a 9 odrůd interspecifických ročníku 2015. Hrozny pocházely z Mikulovské vinařské podoblasti z vinařské obce Lednice. Literární část se zabývá chemickou strukturou anthokyanů a jejich výskytu v hroznech, dále akumulaci anthokyanů a ovlivňujícím faktorům, fyzikálně-chemickým faktorům mající vliv na stabilitu anthokyanů, změnám anthokyanů v průběhu vinifikace a také extrakci anthokyanů a měření barevných parametrů. Praktická část je zaměřena především na porovnání obsahu anthokyanů a jejich profilu u odrůd Vitis vinifera L. a odrůd interspecifických.
|
|
Technologie fortifikovaných vín vyráběných mimo Evropu
Smítková, Martina
Tato bakalářská práce je zaměřená na technologii fortifikovaných vín mimo Evropu. Postupně jsou rozebírány jednotlivé kontinenty a státy, zabývající se produkcí tohoto specifického typu vína. První kapitola popisuje tato vína všeobecně, tedy v čem tkví rozdíl v technologii oproti vínům tichým, jak se dělí apod. Americký kontinent, ať už jeho severní nebo jižní část, je rozebrán v kapitole druhé. Pozornost je věnována především Kalifornii, Kanadě a Argentině. Třetí část je zaměřena na jižní část Afriky. Zde je popsána technologie výroby vín typu portské a sherry a také brandy. Kapitola čtvrtá se zabývá kontinentem Asijským. Uvedeny jsou státy jako Rusko, Indie nebo Čína, která je známá svými fortifikovanými rýžovými víny. Poslední bod se soustřeďuje na Austrálii. Mimo jiné je zde uveden slavný rutherglenský Muscat nebo Tokaj (Topaque). V příloze je pro srovnání popsána technologie tří základních evropských stylů fortifikovaných vín, a to Portské, Sherry a Madeira.
|