Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium produkce lakázy vybranými druhy hub
Ovchynnikova, Oleksandra
Význam lignin-degradujících hub a jejich lignolytických enzymů je celosvětově oceňován zejména kvůli jejich možnému použití v řadě průmyslových odvětví. Tato bakalářská práce je zaměřena na studium možností produkce extracelulárních lignolytických enzymů houbami hnědé hniloby. V literární rešerši jsou charakterizované vybrané kmeny hub hnědé hniloby a jejích nejprostudovanější lignolytické enzymy. Dále jsou shrnuty možnosti využití lakázy v různých průmyslových odvětvích zejména v potravinářství. V průběhu submerzní kultivace po dobu 24 dní byla sledována aktivita lignolytických enzymů produkovaných houbami Laetiporus sulphureus, Serpula lacrymans, Gloeophyllum sepiarium, Phaeolus schweinitzii a Laetiporus montanus. Spektrofotometricky byla měřena aktivita lakázy, ligninperoxidázy a Mn-dependentní peroxidázy. U všech enzymů byla nejvyšší aktivita pozorována 12. den. Vybrané houby vykazovaly nejvyšší aktivitu v případě liginperoxidázy. Nejvyšší hodnoty měli Laetiporus sulphureus a Gloeophyllum sepiarium. Bylo zjištěno, že enzymatická aktivita hub je závislá na geografické poloze a konkrétním stanovišti. Hodnoty stejného kmene odebraného z různých míst byli odlišné.
Stanovení vitaminu C v doplňcích stravy
Ovchynnikova, Oleksandra
Diplomová práce „Stanovení vitaminu C v doplňcích stravy“ se zabývá porovnáním koncentrace vitaminu C v šumivých tabletách a sypkých směsích, skladovaných v tubách s odlišnými uzávěry (s molekulárním sítem, se silikagelem a pouze samotný uzávěr) v průběhu skladování. Byla provedena analýza dvou šarží potravinových doplňků určených pro dospělou a dětskou populaci (Revital C vitamin 500 mg a MaxiVita Kids Multivitamin s obsahem vitaminu C 40 mg). Měření se provádělo po 6 měsících od výroby, po 10 měsících a po 14 měsících skladování. Obsah vitaminu C byl stanoven titrační metodou a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Bylo provedeno porovnání typů uzávěru, šarží výrobků, jednotlivých měření a metod stanovení vitaminu C. Na základě měření se zjistilo, že po určité době uskladnění koncentrace vitaminu C výrazně klesá. Nicméně druh uzávěru neměl zásadní vliv na obsah vitaminu C v šumivých tabletách a sypkých směsích.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.