Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení manganu v potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie
Melicharová, Zuzana ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent)
CZ Hlavní náplní této bakalářské práce bylo stanovení manganu ve formě manganatých iontů ve volně dostupných potravinových doplňcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Pro splnění cíle bylo nutné nalézt optimální podmínky metody stanovení manganu touto technikou, provést interferenční studie, nalézt vhodný způsob převedení vzorků do roztoku a samotné stanovení. V rámci optimalizační studie byly zkoumány následující parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, rychlost průtoku acetylenu, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Jako interferenty byly zkoumány ionty mědi, železa, sodíku a vápníku, jelikož byly ve vybraných potravinových doplňcích zastoupeny v nejvyšší koncentraci. Převedení pevných vzorků do roztoku bylo provedeno ve vodě a v kyselině dusičné za laboratorní a za zvýšené teploty. Pro analýzu byly vybrány tyto potravinové doplňky: Calibrum 50 Plus, Caltrate Plus, Centrum od A až po železo, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum, GS Extra Strong Multivitamin, Spektrum 50+ a Supradyn Energy Complex. Stanovení manganu bylo provedeno na spektrometru GBC 933 AA. Pro stanovení meze detekce a meze stanovitelnosti přístroje byly měřeny standardní roztoky, stanovená mez detekce byla 0,001 mg/l a mez stanovitelnosti 0,004 mg/l pro polohu hořáku 0ř....

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.