Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Sociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenomén
LAPEŠOVÁ, Miroslava
Diplomová práce "Sociologie jídla - vegetariánství jako specifický fenomén" se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na základní informace týkající se sociologie jídla a životního stylu. Následující kapitoly se věnují vegetariánství. V praktické části jsou prezentovány dosažené výsledky. Pro sběr primárních dat byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Dotazník byl distribuován zejména prostřednictvím internetu ve spolupráci s diskuzními fóry zdravé výživy a fóry vegetariánství. Rovněž byl rozšiřován v rámci systému Jóga v denním životě do všech Jógacenter v České republice. Dále byl dotazník rozšiřován v prodejnách se zdravou výživou a ve zdravé jídelně v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor tvořili vegetariáni a vegetariánky z celé České republiky bez ohledu na věk, pohlaví či jiné kritérium. K výzkumu bylo celkově navráceno 421 dotazníků, avšak 74 jich nemohlo být použito pro nesprávné nebo nedostatečné vyplnění údajů či nečitelnosti. K výzkumu bylo tedy použito 347 dotazníků, tj. 82,4 %. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak fenomén stravování ovlivňuje životní způsob vegetariána. Následně byly vytvořeny dva dílčí cíle. Dílčí cíl 1: Zmapování problematiky vegetariánství v rámci České republiky z pohledu vegetariánů. Dílčí cíl 2: Popis současných trendů v oblasti vegetariánského stravování. Zhodnocení kladů a záporů tohoto stravování. Domnívám se, že cíle práce se podařilo splnit. V souvislosti s cílem práce byla stanovena hypotéza: Vegetariánství jako volba stravování je současně i volbou specifického životního stylu (například styl bydlení, trávení volného času, tzv. životní filozofie apod.). Tato hypotéza byla ze zjištěných výsledků potvrzena. Výsledky diplomové práce mohou sloužit pro další výzkum a širší probádání této oblasti. Dále budou sloužit pro potřeby vegetariánských center a díky šíři výzkumného souboru mohou být určeny k publikaci v odborném periodiku.
Znalost zásad správné výživy u žáků 13 - 16 let
LAPEŠOVÁ, Miroslava
Bakalářská práce Znalost zásad správné výživy u žáků 13 {--} 16 let se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na základní informace o racionální výživě a o hlavních živinách potřebných pro zdravý vývoj organismu. Informuje o výživě v dospívání a následných chybách, kterých se mladiství dopouštějí. Upozorňuje na nutnost pravidelného stravování v průběhu dne, které je především v tomto věkovém období velmi důležité a nemělo by být podceňováno. Návodem k sestavování správného zdravého jídelníčku napomůže tzv. potravinová pyramida. V praktické části jsou prezentovány dosažené výsledky. Ke zpracování byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou dotazníků, které byly určeny žákům ve věku 13 {--} 16 let. Výzkum byl prováděn na základních školách na Vysočině a dohromady bylo osloveno pět základních škol. Celkově bylo rozdáno 229 dotazníků, 21 jich nemohlo být použito pro nesprávné nebo nedostatečné vyplnění údajů. Návratnost tedy byla 90,8 %. Na výzkum jich bylo použito 208. Z toho 100 dotazníků vyplnily dívky a 108 chlapci. Cílem práce bylo zjistit znalost zásad správné výživy u žáků 13 {--} 16 let. Kromě zmapování problematiky stravování bylo cílem také potvrzení či vyvrácení tří hypotéz. Hypotéza H1 předpokládala, že žáci ve věku 13 {--} 16 let mají dostatečné znalosti o správné výživě. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza H2 předpokládala, že většina žáků se řídí zásadami správné výživy. Zjištěné výsledky hypotézu nepotvrdily. Hypotéza H3 předpokládala, že mají možnost stravovat se podle zásad správné výživy. Tato hypotéza byla potvrzena. Žáci mají možnost stravovat se podle zásad správné výživy, ale většině z nich dosavadní způsob stravování vyhovuje a nic by na něm neměnila. Bakalářská práce může sloužit jako zdroj informací o zdravé výživě a správném stravování dospívajících. Využít by ji mohli rodiče, kteří mají možnost z velké části ovlivnit domácí jídelníček a dále učitelé, kteří by upozornili žáky na nedostatky ve výživě, kterých se dopouštějí a tím je vedli ke zdravějšímu stravování.

Viz též: podobná jména autorů
3 Lapešová, Michaela
1 Lapešová, Michaela,
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.