Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Termální analýza interakcí epidermálních lipidů IV
Komárková, Radka ; Musilová, Marie (vedoucí práce) ; Doležal, Pavel (oponent)
Termální analýza interakcí epidermálních lipidů IV Radka Komárková, diplomová práce, červen 2009 Abstrakt Hlavní funkcí kůže je ochrana organismu před chemickým a mechanickým poškozením. Kůže se skládá z několika vrstev, z nichž nejvýznamnější bariéru tvoří nejsvrchnější část stratum corneum. Stratum corneum obsahuje buňky vyplněné keratinem, které jsou obklopené lipidovou matrix. Hlavní složkou lipidové matrix jsou ceramidy (50%), cholesterol (25%) a mastné kyseliny (10%). V současnosti se řada výzkumných prací zaměřuje na přípravu in vitro lipidických membrán a cílem této práce je zjistit, zda může koncentrace vody ovlivnit hydrataci lipofilních složek lipidické membrány. Použily jsme vzorky, které měly konstantní složení lipidické směsi (cholesterol : ceramid 14S24,1:5) a lišily se obsahem vody (75%, 50% a 25%).Tyto vzorky byly podrobeny několika cyklům chlazení a ohřevů pomocí DSC, kde byl prokázán pouze jeden směsný pík lipidické směsi. Všechny vzorky vykazovaly interakci s vodou, avšak u vzorku s 25% obsahem, to bylo spíše na hranici analytické chyby.
Termální analýza interakcí epidermálních lipidů IV
Komárková, Radka ; Musilová, Marie (vedoucí práce) ; Doležal, Pavel (oponent)
Termální analýza interakcí epidermálních lipidů IV Radka Komárková, diplomová práce, červen 2009 Abstrakt Hlavní funkcí kůže je ochrana organismu před chemickým a mechanickým poškozením. Kůže se skládá z několika vrstev, z nichž nejvýznamnější bariéru tvoří nejsvrchnější část stratum corneum. Stratum corneum obsahuje buňky vyplněné keratinem, které jsou obklopené lipidovou matrix. Hlavní složkou lipidové matrix jsou ceramidy (50%), cholesterol (25%) a mastné kyseliny (10%). V současnosti se řada výzkumných prací zaměřuje na přípravu in vitro lipidických membrán a cílem této práce je zjistit, zda může koncentrace vody ovlivnit hydrataci lipofilních složek lipidické membrány. Použily jsme vzorky, které měly konstantní složení lipidické směsi (cholesterol : ceramid 14S24,1:5) a lišily se obsahem vody (75%, 50% a 25%).Tyto vzorky byly podrobeny několika cyklům chlazení a ohřevů pomocí DSC, kde byl prokázán pouze jeden směsný pík lipidické směsi. Všechny vzorky vykazovaly interakci s vodou, avšak u vzorku s 25% obsahem, to bylo spíše na hranici analytické chyby.

Viz též: podobná jména autorů
5 Komárková, Renata
5 Komárková, Renáta
2 Komárková, Růžena
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.