Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití HPLC pro analýzu astaxanthinu v potravních doplňcích
Ferklová, Hana ; Šatínský, Dalibor (vedoucí práce) ; Chocholouš, Petr (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Hana Ferklová Školitel: doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Využití HPLC pro analýzu astaxanthinu v potravních doplňcích Byla optimalizována a validována HPLC metoda pro stanovení astaxanthinu současně s dalšími běžně se vyskytujícími karotenoidy: luteinem, beta-karotenem a cantaxanthinem. Tato metoda pak byla použita k stanovení těchto sloučenin ve vybraných doplňcích stravy s astaxanthinem: Omega Complete Super (Jamieson), KRILOIL (Life Science) a Krilový olej strong (Vieste). Analýza probíhala na koloně Ascentis Express RP-amide (100 x 4,6 mm, 5 µm) Supelco Analytical. Použita byla mobilní fáze o složení acetonitril a směs methanolu s dichlormethanem (1:1) s elučním gradientem a průtokem 1 ml/min. Analýza probíhala při teplotě 35řC. K detekci byl použit DAD detektor při vlnové délce 470 nm. Ukázalo se, že doplňky stravy obsahují esterifikovanou formu astaxanthinu, pro jejíž separaci na chromatografické koloně není metoda vhodná. Ta byla optimalizována pro separaci volné sloučeniny, kterou se však nepodařilo vyextrahovat. Byla proto vyvinuta alternativní spektrofotometrická metoda pro stanovení obsahu astaxanthinu v doplňcích s využitím HPLC systému bez zapojení kolony.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.