Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikrobiológia kávy - mikroorganizmy kontaminujúce kávu v priebehu spracovania a skladovania
Csányi, Peter
V teoretické části byl popsán stručný pohled na původ, charakteristiku kávy, fáze výroby od pěstování, zběru přes metody zpracování, důležitou fermentaci až po samotné technologické zpracování zelené kávy. Dále byla pozornost v literárním přehledu věnovaná vláknitým mikromycétám (plísním), které můžou v průběhu výroby a skladování kontaminovat kávové boby. Vláknité mikromycéty jsou ubikvitárně rozšířené po celém světě. Rozmnožují se pomocí spor, které se šíří vzduchem, a proto můžou kontaminovat potraviny v průběhu procesu. Největší nebezpečí představuje produkce sekundárních metabolitů plísní- mykotoxínů. V praktické části byla vykonaná mikrobiologická analýza vzorků káv na přítomnost mikroorganizmů.
Analýza pěstování topolů na lesním obvodu Vlčany (Lesní správa Nitra, LSR, š.p.)
Csányi, Peter ; Remeš, Jiří (vedoucí práce) ; Podrázský, Vilém (oponent)
Práca sa zaoberá pestebnými postupmi topoľových klonov na Podunajskej nížine v povodí rieky Váh. Práca definuje hlavné klony ktoré sú pestované na území Lesného hospodárskeho celku Nitra a hodnotí ich rastový a produkčný potenciál a taktiež podrobne popisuje aké dypy porastov sú najčastejšie využívané. V práci sú popísané významné vlastnosti klonov na základe ich stanovištných nárokov. Práca sa rovnako zaoberá rozmnožovaním a odolnosťou voči biotickým a abiotickým činiteľom a problematikou pri zakladaní porastov na rôznych oblastiach Podunajskej nížiny. Topoľové klony boli v práci popísané aj na báze chemického zloženia a obsahu hlavných chemických prvkov v dreve. Cieľom záverečnej práce boli merania dvoch porastov a zisťovanie ich zásoby z následným štatistickým porovnávaním klonov, a ich produkčných vlastností. Tieto merania potvrdili že pestovanie šľachtených topoľov je perspektívne a progresívnou metódou pre výrobu dendromasy alebo sortimenty najvyššej kvality.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.