Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Efektivní využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací pro hodnocení technologických vlastností pšenice
Dvořáček, Václav ; Prohasková, Anna ; Štočková, Lenka
Vypracovaná metodika přináší uživatelům jak základní informace o principech a možnostech NIR spektroskopie, tak i detailnější pohled na možnosti současné FT-NIR spektroskopie pro predikci jakosti pšeničného zrna. Pracovníkům v zemědělské praxi pomůže předložená metodika při rozhodování o možnostech využití této metody i při výběru vhodného typu NIR spektroskopu. Stávajícím i budoucím uživatelů pak poskytne některé praktické rady při obsluze přístroje, sestavování kalibračních souborů i vývinu kalibračních modelů. Objektivní zhodnocení 21 predikčních modelů s využitím FT-NIR spektrometru pokrývající parametry 14 referenčních metod zaměřených na kvalitu pšenice dále nabízí cenné informace přímo využitelné ve šlechtitelských programech, v mlýnskopekárenské i zemědělské praxi, v procesech státní kontroly i ve výzkumných organizacích a na univerzitách.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Využití gelové a čipové elektroforézy k identifikaci podjednotek gluteninů s vysokou a nízkou molekulovou hmotností u pšenice: Metodika pro praxi
Bradová, Jana ; Dvořáček, Václav ; Štočková, Lenka
Metodika zahrnuje optimalizované metodické přístupy pro analýzu podjednotek gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (HMW-GS) a podjednotek gluteninů s nízkou molekulovou hmotností (LMW-GS) u pšenice. Klasická elektroforéza v polyakrylamidovém gelu umožňuje současnou klasifikaci obou gluteninových systémů. Automatická čipová elektroforéza je nová moderní technika, která zaručuje podmínky objektivní, rychlé, dostatečně přesné a reprodukovatelné, z hlediska požadavků na bezpečnost práce a bezpečné analýzy gluteninů. Součástí metodiky je hodnocení gluteninových podjednotek z hlediska predikce pekařské jakosti pšenice.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.