Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 81 záznamů.  začátekpředchozí35 - 44dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sacharidy a jejich vliv na metabolický syndrom
Kotal, Ondřej ; Rambousková, Jolana (vedoucí práce) ; Hrnčířová, Dana (oponent)
SOUHRN Sacharidy jsou nedílnou součástí lidské stravy. Liší se typem a délkou řetězců, využitelností, glykemickou odezvou nebo chutí. Jejich zastoupení ve stravě je značné. Zdrojem jednoduchých sacharidů jsou především průmyslově upravené potraviny s přidaným cukrem. Složené sacharidy přijímáme zejména stravou rostlinnou. Mnoho studií řeší problematiku sacharidů a jejich vliv na metabolický syndrom. Metabolický syndrom je vícefaktorové civilizační onemocnění. Mezi etiologii patří poruchy metabolismu glukózy, nadváha, dyslipidemie a hypertenze. Metabolickým syndromem trpí především lidé vyspělých zemí, se sníženou fyzickou aktivitou, stresovou zátěží a špatnými stravovacími návyky. Moderní přístup léčby smrtícího kvarteta spočívá v eliminaci těchto nepříznivých faktorů. Z hlediska výživy je to pak přiměřený a vyrovnaný příjem sacharidů. Nízký příjem jednoduchých a vysoký příjem složených sacharidů se zdá být účinnou prevencí. Klíčová slova: sacharidy, metabolický syndrom, výživa
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny ve výživě
Hrušovská, Veronika ; Dlouhý, Pavel (vedoucí práce) ; Rambousková, Jolana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami ve výživě. Práce zkoumá informovanost studentů 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze o omega-3 mastných kyselinách a jejich spotřebu potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na základní teorii mastných kyselin, obecnou charakteristiku omega-3 mastných kyselin a doporučený příjem polyenových mastných kyselin ve výživě. Zabývá se účinky omega-3 mastných kyselin v prevenci a léčbě chorob a vlivu na lipidové spektrum, kardiovaskulární systém, imunitní systém, centrální nervový systém a zrak, diabetologii, nutriční farmakologii a kůži. Pojednává o významu příjmu omega-3 mastných kyselin u těhotných a kojících žen, dětí, seniorů, veganů a specifikuje zdroje omega-3 mastných kyselin ve výživě. Praktická část bakalářské práce vyhodnocuje dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 467 studentů ze všech ročníků a oborů 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze studujících v akademickém roce 2015/2016. Zahrnuje cíl práce, hypotézy, metodiku práce, výsledky a diskuzi. Výsledky praktické části práce jsou prezentovány formou grafů a tabulek s komentáři. Závěrem práce bylo doporučeno zaměřit se ve výuce o tucích více na omega-3 mastné kyseliny, jejich význam pro zdraví a vést zdravotníky k...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 81 záznamů.   začátekpředchozí35 - 44dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
5 Rambousková, Jana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.