Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 

Warning: Requested record does not seem to exist.
n-3 polynenasycené mastné kyseliny v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Pavelka, Jan ; Kraml, Pavel (vedoucí práce) ; Černá, Milena (oponent)
Klinické studie dokazují příznivý účinek -3 polynenasycených mastných kyselin na zdravotní stav. Pravidelný příjem n-3 PUFAs v potravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Tím mohou být efektivním a bezpečným doplňkem farmakoterapie, která se užívá ke snížení rizika infarktu myokardu, arytmií a náhlé smrti. n-3 PUFAs a jejich metabolity potlačují zánět, působí antiaterogenně a stabilizují ateromové pláty a působí proti dalším chronickým chorobám. Jako primární prevence se doporučují alespoň dva pokrmy z ryb týdně, po prodělaném kardiovaskulárním onemocnění je vhodné přijímat 1 gram n-3 PUFAs denně. Bohatým zdrojem EPA a DHA je rybí olej a tučné ryby - losos, tuňák, treska, makrela. ALA se vyskytuje například ve lněném oleji.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.