|
Vliv ročního období na mléčnou užitkovost a změny chování dojnic holštýnského skotu v průběhu roku ve vybraném chovu
Rusnáková, Jaroslava
Tato bakalářská práce studovala vliv ročního období na změnu v mléčné užitkovosti u dojnic plemene holštýnského skotu. Výzkum probíhal ve vybraném podniku v Jihomoravském kraji od dubna 2021 do prosince 2021. Chování dojnic bylo pozorováno u stáda krav na 2. laktaci. V pozorování chování byly zahrnuty tyto činnosti: příjem vody, krmení, odpočinek, přežvykování, kontakt, pohyb, komfortní chování a defekace. Nejvíce prováděna aktivita byl odpočinek (36,98 %), nejméně defekace (1,33 %). Výzkum změny v mléčné užitkovosti, cha-rakterizovaný denním nádojem a obsahovými složkami mléka, byl prováděn u průměrného počtu 313 kusů krav na všech laktacích v týchž měsících uvedených u chování. Nejméně bíl-kovin (3,2 %) a tuku (3,56 %) bylo obsaženo ve vzorku z letního období. Obsah laktózy v letních měsících byl nejvyšší (5,05 %).
|
| |
| |
| |
|
Biologické a ekonomické aspekty reprodukce skotu
Tušarová, Helena
Bakalářská práce byla zaměřena na analýzu faktorů, které ovlivňují délku březosti mléčného skotu holštýnského plemene. Na délku březosti měl vliv měsíc zabřeznutí plemenic, pohlaví telat, narození dvojčat a parita plemenic. Délku březosti ovlivnily i živě či mrtvě narozená telata. Z výsledků vyplývá, že na délku březosti má vliv několik faktorů, kterým je potřeba věnovat dostatečnou pozornost.
|
|
Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na množství imunoglobulinů v kravském mlezivu
Drozdová, Michaela
Cílem práce Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na množství imunoglobulinů v kravském mlezivu bylo zhodnotit působení různých vlivů na kvalitu kolostra, zejména na množství imunoglobulinů v kolostru přítomných. Sběr dat pro zhodnocení probíhal celý rok na farmě v Šumvaldu, který spadá pod akciovou společnost Úsovsko, se sídlem v Klopině. Do pozorování bylo zapojeno 539 krav (včetně jalovic) holštýnského plemene na různých laktacích. Všechny hodnocené vzorky mleziva měly hustotu vyšší než 1050 g/l. Při vyhodnocení svých pozorování jsem zjistila, že na kvalitu mleziva měly nejvýraznější vliv roční období a pořadí laktace, poněkud méně výrazný byl vliv početní skupiny krav, od které bylo mlezivo získáno a vliv obtížnosti porodu. Nejméně výrazný vliv pak měla doba uplynulá od porodu do prvního dojení a denní doba porodu.
|
|
Vliv ročního období a četnosti pastvy na produkci mléka a mléčných výrobků od krav holštýnského skotu ve vybraném podniku
Kulišťáková, Michaela
V této práci byl sledován vliv ročního období a četnosti pastvy na kvalitu mléka a mléčných výrobků holštýnského skotu. Pro získání výsledků byla použita data z kontroly užitkovosti za rok 2015 z farmy Z. P. Z. ve Valašské Bystřici. Dojnice byly rozděleny podle pořadí laktace do tří početně vyrovnaných skupin a to dojnice na 1., 2. a 3. až 6. laktaci. Byly sledovány odchylky v dojivosti v průběhu roku a v závislosti na pastvě. Dále také změna zastoupení dalších mléčných složek, především tuku a bílkovin, jak u jednotlivých skupin, tak celého sledovaného stáda. Z výsledků analýz vyplývá, že nejvyrovnanější dojivosti vykazovaly námi sledované dojnice v zimních měsících. Při příchodu a odchodu z pastvy jsme zaznamenali významné poklesy tuku a nádoje. V průběhu pastvy jsou výsledky značně rozkolísané, nejnižší dojivosti (24,65 kg) a obsahu tuku (3,67 %) bylo zaznamenáno v srpnu, což přisuzujeme vysokým průměrným denním teplotám. U bílkovin byla nejnižší průměrná hodnota celého stáda naměřena v měsíci únoru a srpnu (3,13 % a 3,14 %). Naopak nejvyšších hodnot bylo u nádoje zaznamenáno v měsíci lednu (32,25 kg), u tuku a bílkovin v prosinci (4,47 % a 3,37 %). Vliv ročního období na mléčné výrobky byl posuzován podle poptávky na trhu. Byla zaznamenána vyšší poptávka po sýrech a tvarohu v jarních měsících.
|
| |
| |
| |