| |
|
Viskozitní vlastnosti šťávy z bobulí révy vinné
Krčálová, Jana
V teoretické části diplomové práce se pojednává o základní morfologii hroznu révy vinné, dále o chemickém složení, získávání, uskladnění a produkci šťávy z bo-bulí révy vinné. Literární přehled neopomíná ani vhodné možnosti analýzy šťávy, včetně technického vybavení pro stanovení viskozity, hustoty a cukernatosti. Praktická část diplomové práce se zabývá konkrétním souborem vzorků, který byl pro tuto práci vytvořen. Jedná se o šest odrůd révy vinné, které byly po týdenním intervalu potřikrát sklízeny a analyzovány. Pomocí analýzy se zjišťovaly rozdíly v měřených parametrech mezi jednotlivými odrůdami a zároveň závislost viskozity na cukernatosti vinné šťávy. Výsledky byly diskutovány a vyvozeny v závěry.
|
|
Možnosti výroby nealkoholického piva
Krčálová, Jana
V této bakalářské práci se pojednává o surovinách potřebných k výrobě piva i o výrobě samotné, ale především o různých cestách k získání piva nealkoholického. K přípravě tohoto nápoje vedou tři hlavní používané cesty. Těmi jsou přímá výroba nealkoholického piva, použití speciálních mikroorganismů a odstraňování alkoholu z hotového piva. Každá z těchto metod má své výhody i úskalí. Pro rozšíření práce o zajímavý pohled byl proveden průzkum trhu za účelem zjistit, zda se významně liší ceny piv nealkoholických od alkoholických. Ze zpracovaných dat tohoto průzkumu trhu byly vyvozeny zajímavé pohledy na cenovou problematiku.
|
| |
| |