National Repository of Grey Literature 133 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Technological stage of the rough superstructure of an apartment building
Čečotka, Daniele ; Řihák, Pavel (referee) ; Kantová, Radka (advisor)
The subject of my bachelor's thesis was the development of selected parts of the technological project for building the Community Center in Třanovice. I specifically focused on the stage of the rough upper construction. The building's structure consists of load-bearing perimeter walls made of ceramic blocks and a semi-prefabricated ceiling structure. This thesis includes the design of transport routes, technological procedures, inspection and testing plans, the timeline for the selected part, an itemized budget for the selected part, and the proposal for machinery for this stage. The work also includes the site layout concept, including a technical report, a detailed bill of quantities for the masonry, and a list of materials for the described technological procedures. In the final part of the thesis, an alternative design for the ceiling structure is presented, along with a proposal for revising the project documentation according to modular coordination and selected construction details.
New synagogue Jablonec nad Nisou
Adamčíková, Barbara ; Štolfa, Jozef (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
This thesis focuses on the design of a new synagogue in Jablonec nad Nisou, which serves not only as a religious space but also as a social and community center for the local, not exclusively Jewish, community. The project aimed to create a multifunctional building that respects the historical significance of the original site while providing a modern and functional environment for spiritual, cultural, and social activities. The architectural solution of the building utilizes modern materials and technologies, including ventilated facades with illuminated glass panels and stainless steel elements, which ensure an aesthetic look and long-term sustainability of the building. In addition to the synagogue, the project includes a kosher restaurant, community spaces, and a shared underground parking lot, all contributing to the revitalization of the urban environment. The project placed maximum emphasis on integrating the building into the historical context of the city and its abstract connection to the neighboring Glass and Costume Jewelry Museum. Great emphasis was also placed on its functional connection with the surrounding environment. The project was developed considering the specific needs of the Jewish community and includes features that support spiritual and community life, such as prayer spaces oriented towards Jerusalem, the community center itself with a library, and outdoor relaxation areas.
Community centre ventilation
Pokutová, Karolína ; Rubinová, Olga (referee) ; Uher, Pavel (advisor)
The bachelor thesis focuses on the design of HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) systems for a community center. The goal was to create a suitable indoor microclimate for the building by using ventilation unit. The work is divided into three parts. Part one is theoretical section. This part deal with the components of ventilation and air conditioning systems, terminal units and noise in HVAC systems. The second part is calculation section and focuses on thermal balances calculations, airflow calculations, distribution elements, duct sizing, design of ventilation units, noise attenuation calculations and insulation design. The third part comprises the detailed project documention.
Gemini
Hanzalíková, Miroslava ; Františák, Luboš (referee) ; Marek, Jiří (advisor)
This project deals with the revitalization of a high school named GEMINI for medically disadvantaged youth and its surroundings. The bachelor's thesis focuses on the design of the school's revitalization, the concept of the school garden, the former exchange station, and a café with a community center.
Gemini
Holcrová, Eliška ; Nový, Vítězslav (referee) ; Marek, Jiří (advisor)
The point of the proposal is to revitalize a high school for physically disadvantaged kids and the schools surroundings. The work includes a proposal for the revitalization of the school, the concept of a school garden, and a café with a community center. The result will be a suitable space for education, relaxation, and development, not only for the school students but also for the local residents.
Portugal elderly home
Keblovská, Lucie ; Wolf, Petr (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The subject of this bachelor thesis is the design of a house for the elderly in Barreira, Portugal. The building is designed to accommodate vital elderly people who do not need round-the-clock nursing care and, in addition, the building offers the possibility of cultural and educational use for the public. The site in question is located on the outskirts of the town in a quiet neighbourhood of family houses with a connection to vehicular and public transport. It is also connected to a pedestrian road leading to the city centre. Access to the site is designed both on the western side, where it directly connects to the main road, and on the eastern side, where a secondary road runs along the site. The site slopes steeply to the east and the property is therefore largely set into the ground. The main idea of the design is "a house interspersed with nature". The three main materials - green steel , light coloured plaster and oak wood - are complemented in many places by plants and trees that are close to Portugal, such as olive trees, lavender, etc. The whole building is embedded in the ground so as not to appear massive from the street and this, among other things, achieves a moment of surprise when entering the building. At the main entrance, the building appears unobtrusive, enclosed and extends from one edge of the property to the other. From the lower road, however, it is possible to see the building in its 'full glory', because at that moment it opens out into the landscape and one can observe the action on the galleries. From the eastern path one can see the three floors and the garden between them. Life in the building is thus cut off from the main road and provides beautiful views. The building is designed to clearly distinguish between public, semi-public and private space. In the layout, emphasis is placed on ensuring privacy for the residents even though the building is open to the public. The U-shaped layout offers a great opportunity to place the client accommodation units at the foot of the building, where they are afforded privacy and quiet, with public spaces in the central part of the building for meeting and socialising. With a central entrance directly adjacent to the social spaces, the public does not have to walk through the building to reach these spaces, and it is the residential units that are located away from the main entrance that offer privacy and quiet. The courtyard between the residential tracts offers part outdoor seating, part herb garden and/or ornamental garden. It is also directly connected to ramps leading to a separate chapel building. The chapel has a rectangular plan and is set into the ground so that its roof is loosely connected to the surrounding terrain. The entire complex is designed to be wheelchair accessible, whether it is the entrance doors or interior doors, landscaping or evacuation
COMMUNITY CENTRE FOR QUALITY LIFE
Fejko, Matyáš ; Plášil, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
Design of a community center for the city of Vyškov with a focus on supporting and improving the quality of life for disabled or socially disadvantaged persons and people with autism spectrum disorders. The proposal itself includes both the creation of a new community center and the completion of the public space and connection to the castle garden.
Community centre for refugees from Ukraine
GAŽAROVÁ, Barbora
The thesis presents the Community centre "Spolu", which was established in response to the arrival of refugees from Ukraine as a result of the Russian aggression of February 2022. The thesis includes the historical context of the situation, the possibilities of assistance available in the Czech Republic, the definition of solidarity, ethics in social work and the ethical dilemma. The next section describes the creation of the community centre, highlighting three situations that were ethically ambiguous. They are therefore subsequently confronted with some of the ethical theories. The adaptation of the staff to the new situation is also examined in more detail, as the centre was established in an existing service with a different target group. Hence, the competencies of the staff in working with refugees are also addressed. The empirical findings come from qualitative research using methods of continuous observation and semi-structured interviews.
REVITALIZATION AND SPATIAL CULTIVATION DOMINICAN MONASTERY IN ZNOJMO
Strnková, Markéta ; Lukačovič, Adam (referee) ; Havliš, Karel (advisor)
The project deals with the revitalization and spatial cultivation of the Dominican monastery with adjacent parish in Znojmo. The monastery is located near the castle walls in the historic center of Znojmo, on the street Dolní Česká. Gradually, should be its conversion from the original method of use to a new use, in order not to delay construction and degradation due to an empty object. The complex, its location and the actual functionality offers precondition for the formation of a community center with associated social housing. The community center should use the premises of the monastery, along with commerce and parishes. Living on the contrary, the rectory and the newly created mass in the courtyard.
LIBRARY plus - Multiporpouse Building with Library
Ambrosová, Katarína ; Ponešová, Barbora (referee) ; Kristek, Jan (advisor)
Through the proposal, an idea of hybridised space for developement of two types of human knowledge – the skills and the wisdom, learnable through the language, is brought to life. Main building is proposed as an essential facility for Brno technological community, which is set to a symbiosis with technical library, where the books become more of a cullis, a scenery, than a main point of gaining information. Everything takes place on the same physical and virtual data platform. Architectonical solution is based on the principles of double staircase, which allows to coexist two separated functions, as well as they can be connected when needed, for example during events as workshops, lectures and so on. A centre of share knowledge is made.

National Repository of Grey Literature : 133 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.