National Repository of Grey Literature 368 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Skateboarding as a free subculture - history from 1988 to the end of the 90's in Czechia
Bukač, Viktor ; Houda, Přemysl (advisor) ; Franc, Martin (referee)
The goal of the thesis is to provide a detailed description of the history of skateboarding in the Czechoslovakia, i.e., in the Czech Republic from 1988 to the end of the nineties of the twentieth century, using a detailed insight into the environment of this urban community. The foundation of oral history research is the collection of data from recorded interviews, period literature, photographs, or film recordings (VHS). A key factor is the understanding of the life of this specific community from the perspective of the perception of freedom and other subjective feelings against the background of societal changes. The thesis examines the statements of this generation of skateboarders and people associated with this environment, with an overlap into culture, business, and the organization of sports events. Key words: Skateboarding, freedom, community, lifestyle, business life
Community housing in Brno-Komín
Starý, Tadeáš ; Pekár, Pavel (referee) ; Novák, Antonín (advisor)
The subject of the diploma thesis is an architectural study of a multifunctional building with predominant residential functions. The project builds on an urban study developed within the course NGA056 – Specialized Studio (ArA). The urban design consists of a complex of three multifunctional buildings, which emphasize not only suitable living conditions for community residents but also the feasibility of construction. The buildings, through their volumetric deformation, form two funnels allowing greenery to pass from Palacký Hill through the addressed area further into the existing panel housing development. Along Řezáčova Street, the existing garage facilities, which form an unsightly and neglected barrier in the area, are removed. In their place, a parking garage is created to replace the existing parking spaces and provide new ones for the residents of the complex and the housing estate. This step allows for the creation of public spaces instead of the existing parking areas between the panel buildings. In the architectural design, I work with the baugruppe construction principle, which allows individuals to collectively build and own apartments or houses. Participants share the construction costs, which can bring savings compared to traditional construction methods. Baugruppe projects include shared spaces and amenities accessible to all group members. The addressed buildings are four-story, partially basement, gallery-access houses oriented north-south. The staggered mass of the building is divided into three symmetrical parts and then supplemented with wedges to balance the building's stagger. Part of the ground floor is used for community or commercial spaces and partly for residential units with front gardens. The upper floors contain residential units. The side sections offer a combination of 4-room, 2-room, or 1-room apartments, while the central section offers 2-room apartments or four 1-room apartments. The configurations in these sections can be interchanged as needed. The architectural expression of the buildings is primarily provided by the distinctive horizontal lines of terraces/galleries with movable shading panels that encircle the entire building.
Community housing in Brno-Komín
Raková, Markéta ; Pekár, Pavel (referee) ; Novák, Antonín (advisor)
The subject of the diploma thesis was the design of a multifunctional building within the framework of community housing, located in the area of former gardens along Řezáčova Street in the urban district of Brno-Komín, at the intersection between the existing urban structure of the original panel housing estate and open countryside. The enclosed area currently forms a barrier between the cycling and walking route under Palacký Hill and the existing development. This presents an opportunity to open up and make this area more accessible to people. Overall, there are five residential buildings proposed in the area, each consisting of five above-ground floors, with the top floor being setback with vegetated roofs and terraces. The semi-open composition of the buildings responds to the existing urban structure and the panel housing development. It creates a space accessible not only to community residents but also to the public. The design of the multifunctional building is based on key principles such as Baugruppe construction, sustainability, prefabrication, and the associated speed of construction and variability of proposed interior spaces. It also emphasizes creating a place that fosters interaction among community residents. Furthermore, the aim is to work with wood as a significant element for reducing CO2 emissions and to influence the architect's and builder's attitude towards this material in terms of fire and environmental considerations. For these reasons, the building is designed as a hybrid timber and concrete structure. This system allows for fast, flexible, and cost-effective construction and an efficient combination of the properties of individual materials. The communication system of the building is designed as a gallery, offering additional meeting opportunities for residents for the purpose of community living. Operationally, the building is designed as a multifunctional structure with a predominant residential function. Common areas in the ground floor of the building are available for community residents in the form of co-working spaces, a café, and community workshops. The last setback fifth floor is also dedicated to the building's users, featuring wellness areas and an apartment for accommodating potential visitors of the residents. Users also have access to other shared spaces such as a bicycle room, stroller storage, and laundry room.
Community housing in Brno-Komín
Streďanská, Lucie ; Pekár, Pavel (referee) ; Novák, Antonín (advisor)
The subject of the master's thesis is the development of a proposal for a multi-functional building as a part of a new community housing complex in Brno-Komín near Řezáčova Street. The proposed area is situated between the existing panel houses of the original housing estate and open countryside in a relatively sloping terrain. The current condition of the site is neglected. There is a large amount of air raid greenery, and the entire area is impermeable. The goal of the proposal is not only to make the area accessible across the board, but also to design a varied residential environment for new and existing residents. This primarily involves differentiating individual spaces and proposing a wider range of activities in contrast to the original 'monofunctionality' of the existing housing estate. The design of a specific house in this diploma thesis follows the urban design concept, transportation design, greenery, rainwater management, and microclimate solutions outlined in the urban study from the previous semester.
New synagogue Jablonec nad Nisou
Adamčíková, Barbara ; Štolfa, Jozef (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
This thesis focuses on the design of a new synagogue in Jablonec nad Nisou, which serves not only as a religious space but also as a social and community center for the local, not exclusively Jewish, community. The project aimed to create a multifunctional building that respects the historical significance of the original site while providing a modern and functional environment for spiritual, cultural, and social activities. The architectural solution of the building utilizes modern materials and technologies, including ventilated facades with illuminated glass panels and stainless steel elements, which ensure an aesthetic look and long-term sustainability of the building. In addition to the synagogue, the project includes a kosher restaurant, community spaces, and a shared underground parking lot, all contributing to the revitalization of the urban environment. The project placed maximum emphasis on integrating the building into the historical context of the city and its abstract connection to the neighboring Glass and Costume Jewelry Museum. Great emphasis was also placed on its functional connection with the surrounding environment. The project was developed considering the specific needs of the Jewish community and includes features that support spiritual and community life, such as prayer spaces oriented towards Jerusalem, the community center itself with a library, and outdoor relaxation areas.
Mix/Match
Hauke, Adriana ; Palaščak, Michal (referee) ; Manton, Ryan (advisor)
The project is centered around architectural design of a mixed-use building primarily tailored for residential purposes, with a specific focus on student accommodation. This decision is grounded in a thorough analysis of the surrounding area. I am proposing a design that integrates tennis club already existing on the site while introducing new functional elements. These include a café/bar, study spaces, interior sport hall with a padel court and a hostel. One of the tennis courts is on the ground and one is on a roof of the building. In my proposal, I am opening the site more to the public, allowing anyone to enjoy the views and atmosphere it offers, thereby creating a place for a community.
A NEW SPACE FOR LIFE - KROMĚŘÍŽ - LUTOPECKÁ
Kastellová, Dominika ; Marek, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The project aimed to create a living space for both current and future residents of Kroměříž, connecting the city center with the Barbořina lookout. Functions like a library were integrated to support community life. The architectural design adapts to the surroundings, with buildings ranging from 3 to 5 stories to efficiently use space. Public buildings are strategically placed to enhance the potential of green spaces and enrich the city.
Football Recycling
Vlček, Filip ; Jemelka, Vojtěch (referee) ; Sedlák, Jaroslav (advisor)
The former Brno stadium Za Lužánkami, located on the border of the Botanical Garden of MENDEL, the wild hillside Planýrka and Lužánky Park. Thanks to the clay mass of the stands and the fact that the last official match was played at the stadium in 2001, nature is beginning to take over. It is therefore possible to leave the stadium to continue to create specific conditions for different plant species, but at the same time to use the potential of the standing reinforced concrete structure in its southern part and hand it over to the student association? Finding a suitable solution for this situation and avoiding the gentrification of other urban spaces was my goal in of this thesis.

National Repository of Grey Literature : 368 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.