National Repository of Grey Literature 129 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Energy efficient family house
Halama, Daniel ; Vajkay, František (referee) ; Vlach, František (advisor)
The aim of the bachelor´s project is to design an energy-efficient family house. The house is located in Frýdlant nad Ostravicí. The building consists of 2 above-ground storeys and a garage. The house has 3 different roof levels. All roofs are flat. The main façade is oriented to the south. The main entrance to the house is situated on the south façade. The ground floor offers spacious living area, that is connected to the rest of the house by open corridor. On the ground floor there are also a study, utility room, bathroom, and garage. On the first floor there are master bedroom, kid’s rooms, bathroom, and the gallery above the staircase area. The building is designed on reinforced concrete foundation strips. The vertical load-bearing walls are designed from sand-lime blocks, insulated with a certified ETICS system. The horizontal load-bearing structures are designed from cast-in-place reinforced concrete. The object is connected to the following utilities – electricity grid, water main and sewage. The house is heated by air/water heat pump. The distribution is mainly provided by underfloor heating. The building is ventilated by the MVHR unit with the efficiency of heat recovery of 91 %. The distribution ducts are installed in the ceiling voids. The rainwater from the roofs is captured and stored in the 8,3 m3 underground water tank. It is used afterwards mainly for the flushing of toilets and irrigation purposes. The photovoltaic power station is installed on the roofs. The expected outcome of energy equals 7,55 MWh.
Detached house in Otmarov
Ondráčková, Anna ; Vlach, František (referee) ; Brzoň, Roman (advisor)
The aim of the bachelor’s thesis is to develop a design of a low-energy detached house. The project documentation consists of architectural and structural design for building permission, design of building services including the building’s energy performance certificate. The house is located on a flat plot in village Otmarov near Brno. The house is connected to the water supply system, sewage system and electricity grid. The foundations are made of plain concrete strips. The load-bearing perimeter structure of two-story part of the building are made of ceramic blocks with ETICS, while the perimeter walls of the single-story part are made of ceramic blocks filled with mineral wool and insulated with mineral wool in combination with ventilated facade with wooden cladding. Horizontal load-bearing structures are designed as semi-assembled ceiling structure. The two-story part has a gable roof, the roof structure is designed from wooden truss system. The single-story part has a flat roof. A detached storage creates a car shelter next to the house made of steel structure. As part of the section focused on the design of building services, a detailed design of heating system and conceptual design of air conditioning, internal plumbing, sewage, and rainwater management were prepared. The heating of the building will be provided through floor heating system. The main heating source is designed as a monoblock air-to-water heat pump. The ventilation system is designed to provide a constant background ventilation rate of 400 m3/h, which will be ensured by a heat recovery unit.
Energy efficient family house
Krumpolcová, Lenka ; Brzoň, Roman (referee) ; Vlach, František (advisor)
The aim of this Bachelor´s thesis is to design a nearly zero-energy detached house in Holešov, Zlín region. The house has two floors and a flat roof. The floor structure are designed as reinforced concrete. The foundation strips are designed from plain concrete, the vertical structural system is designed from ceramics blocs. The external walls are insulated with ETICS. On the first floor, there is a wind lobby, a dressing room with a laundry, a utility room, a bathroom, a guest room, a pantry, a living room with kitchen and a dining room. On the second floor, there is a bedroom, two children´s rooms, a bathroom, a separate toilet, a dressing room and a study. Space heating and domestic hot water heating in this house is provided by air-water heat pump. The building is heated by underfloor heating. Ventilation is mediated by a forced unit with heat recovery. Rainwater is collected from the roof and then drained into the storage tank. The water from the storage tank is then used for irrigation of greenery and flushing of toilets. Unused water will be infiltrated into the ground on the property. Photovoltaic panels are placed on the flat roof. On the basis of hourly calculations, the designed single-family house falls into the classification class ,,A - exceptionally energy efficient".
Energy efficient family house
Netopilová, Denisa ; Brzoň, Roman (referee) ; Vlach, František (advisor)
The aim of this Bachelor’s thesis is to design a nearly-zero-energy building. The level of documentation is for the building permit. First part focuses on architectural and structural design, as well as on Building Physics and Fire Safety, the second part on building service design. The designed detached house stands on a flat site in Lipník nad Bečvou. It is a two-storey house with an attached single storey garage. Both the house and the garage have flat green roofs. The main entrance is oriented to the north. On the first floor, there is a hallway, a utility room, a bathroom, an office, and a living room connected with a kitchen and a pantry. The private part of the house is on the second floor, which consists of a master bedroom with a walk-in closet, two other bedrooms, a bathroom, a toilet and a laundry room. The foundations are made of foam glass. The vertical structures are from sand lime blocks. The horizontal load-bearing structures are made of in-situ reinforced concrete. The heating is provided by a heat pump air-water using an underfloor heating system. The heat pump in combination with two solar thermal panels supply heating of the domestic water. Mechanical ventilation with heat recovery is installed and used in the house. The documentation for MVHR is on the level of detailed design. Wastewater treatment, electric installations and rainwater system are also designed. The rainwater is collected mainly from the roofs and stored in an underground water tank. This water is then used for flushing the toilet and in summer months for watering the garden. This part about building service design also includes the Building’s Energy Performance Certificate.
Energy efficient family house
Honek, Jan ; Brzoň, Roman (referee) ; Vlach, František (advisor)
My bachelor's thesis aims to design documentation for building permission of an Energy efficient family house. The thesis is divided into two parts. The first part includes architectural, structural, and fire safety designs and daylighting, acoustic, and thermal assessment. The building is designed on a sloping plot in Předklášteří. It has three-stories with a gable roof and is designed for a family of five. The floor plan of the building is a simple rectangle with an unusual layout. In the basement, there is the private part, and the social part is on the first floor. The foundations are designed from cast-in-placed concrete, vertical load-bearing walls are designed from sand-lime blocks. The floor structure is from prestressed hollow core slabs. The roof structure is designed from timber trusses. Developed designs of building services and energy certificate are elaborated in the second part of the thesis. I design water supply, wastewater management, rainwater management, electric installation, and heat systems. The rainwater will be stored in underground tanks, placed outside of the house, and will be used for flushing toilets and irrigation. The main source of heating is an air-water heat pump, and the supplementary heat source is a stove. There is floor heating in the building. I designed photovoltaic panels on the south-facing roof to use renewable resources. This ventilation system is designed as mechanical heat ventilation recovery, to reduce heat losses. The house is designed to have an A-class rating in energy performance certification.
Residential building
Bednár, Zdenko ; Vlach, František (referee) ; Vajkay, František (advisor)
This bachelor thesis is focused on the development of project documentation for the construction of a residential building with nearly zero energy consumption. The aim of the work was to design the building disposition with an appropriately chosen structural and material solution. The residential building is designed on a plot of land located in the northern part of the city of Brno, in the borough Líšeň. The plot of land is characterized by its slightly sloping terrain. The residential building is a free standing building with a rectangular floor plan. The building has 5 floors, where one floor is a collective garage with technical equipment and the other four above-ground floors contain residential units with storage spaces. The above-ground floors consist of a total of nineteen residential units. Parking places with a total of 32, are located in the collective garage and in front of the building. The structural system of the building is designed as a transverse skeleton, supplemented by a wall system on the above-ground floors. The perimeter walls are made of acoustic lime-sand blocks, which are supplemented with mineral wool. The building will be roofed with a single layer green flat roof with extensive greenery. The appearance of the building will be formed by a neutral white plaster, which will be supplemented by anthracite plaster elements in the balcony area. The appearance of the building will be complemented by anthracite window frames, doors and tinkering products. As part of the work, assessments of heating technology, acoustics, lighting and fire safety were carried out. All requirements set by the standard were met.
Newly built detached house in Hodonín
Bellayová, Natália ; Vlach, František (referee) ; Brzoň, Roman (advisor)
The aim of this bachelor thesis is to design a two-storey house for a family of four. The first part of the thesis is focused on the architectural and structural design, which also includes the design of the layout, fire-safety of the building and a building physics assessment. The building is designed as a detached house with an extensive green roof. The entrance to the building will be from the east side. On the ground floor there will be an open space layout consisting of a kitchen, a dining room and a living room. The master bedroom with a private bathroom will be located in the central part of the ground floor and will be oriented to the west. The ground floor will also include storage and sanitary areas. Furthermore, there will be a utility room with a garage, which will be oriented to the north. On the first floor there will be two children's bedrooms with a separate bathroom. The building will be constructed on plain concrete strip foundation. The vertical structures are designed of ceramic blocks. The floor slabs will consist of ceramic-concrete panels and ceramic blocks. The second part of the thesis focuses on the building services. In the building, an air-to-water heat pump is proposed as a heat source, which will be used for water heating and for the floor heating system. The air exchange will be provided by mechanical ventilation system with heat recovery. The thesis also includes a conceptual design for rainwater management and the Building's Energy Performance Certificate.
Detached house Sadová
Balog, Diana ; Vlach, František (referee) ; Brzoň, Roman (advisor)
The aim of my bachelor thesis is to design a two-story detached house. The project is divided into two parts. The first part contains the architectural and construction solutions for the project documentation required for building permission, while the second part contains building environment engineering. The project also includes a fire safety solution, Building Energy Performance Certificate, daylighting assessment and an assessment of acoustics. The building is located in the cadastral unit Sadová in Brno. It is situated on a flat plot. The building´s architectural appearance blends into the surrounding development. Building is based on reinforced concrete strip foundations. The building is designed in the masonry construction system consisting of ceramic blocks and it has a flat roof. The house is insulated by the ETICS system. The load-bearing walls in the garage are made of ceramic blocks filled with mineral wool insulation. The garage has a flat green roof. The floor slab structure is designed as a prefabricated system with ceramic blocks and reinforced concrete. The main entrance is oriented to the north. On the first floor is situated a social zone that consists of living room with kitchen, office, entrance, walk-in closet, bathroom and WC. On the second floor is located a private zone consisting of master bedroom with two walk-in closets, two children´s bedrooms and a bathroom. The building is connected to the sanitary and stormwater sewer, water supply system and electricity. Rainwater management on the property is designed with stormwater tank. The building is heated by an air-to-water heat pump that distributes heat throughout the house using floor heating. In the bathrooms, there is electrical heating system by ladder radiator. Air exchange in the house is provided by a mechanical ventilation system with heat recovery.
Residential building
Sojčák, Patrik ; Vlach, František (referee) ; Vajkay, František (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the project for realisation of the construction of the apartment building with almost zero consumption of energy. The main goals of the thesis include design of layout, construction and material solutions. Apartment building is located open land in north-east part of city part Brno-Lisen. It is four story fully basement building. None of the apartments are design for people with limited mobility, however the entrance to building is barrier-free. The vertical bearer structure of overground part of building is made of sand/lime bricks, the vertical bearer structure of underground part of the building is made of reinforced concrete beams and walls. The building is based on reinforced concrete slab because of bad geotechnical conditions in the area. Perimeter walls of overground part of the building are created as sandwich walls from sand-lime bricks and thermal insulation. Underground perimeter walls are created from reinforced concrete with thermal insulation. Horizontal bearer structure is made od reinforced, monolithic concrete slabs. The roof is design as a flat single-skin roof with walking function. The apartment building has 24 apartments, storage units and underground parking spaces. The building has been assessed for fire safety, thermal engineering, acoustics, sunlight and daylight and has met all investments and state regulatory requirements.
Family residence
Ent, Michal ; Vlach, František (referee) ; Vajkay, František (advisor)
The aim of the bachelor’s thesis is to design an energy-efficient house for a single-family residence situated in Zlín, featuring two stories and a flat roof. The architectural layout emphasizes the organization of rectangular spaces, with the ground floor serving as the social zone comprising a living room connected to the kitchen, a bathroom, an office, a garage, a closet, and a utility room. The first floor is designated as the private zone, encompassing a master bedroom, walk-in closet, two separate rooms for children, a separate toilet, and a bathroom. The structural foundation is established on reinforced concrete strips, utilizing masonry made of ceramic blocks for vertical elements and in-situ reinforced concrete for horizontal load-bearing structures. The second part of the thesis focuses on the design of heating, hot water supply, electricity generation, and mechanical ventilation systems. The heating system is conceived using an air-to-water heat pump, which serves for heating as well as heating the hot water in the storage tank. To minimize reliance on electricity from the public grid, a photovoltaic hybrid power plant is proposed for the house. In the concluding section, the bachelor's thesis deals with a detailed design of mechanical ventilation with heat recovery. This technology enables efficient ventilation of the building while simultaneously minimizing heat losses by recovering heat from the expelled air. This comprehensive approach to building design increases the energy efficiency of the house and reduces its environmental footprint.

National Repository of Grey Literature : 129 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.