National Repository of Grey Literature 3 records found  Search took 0.00 seconds. 
Analysis of meat chicken hybrids production in a selected farming
DEMETER, Jan
V diplomové práci byla hodnocena produkce kuřecích brojlerů ve dvou hospodářstvích vybraného podniku v časové řadě od roku 2010 do roku 2013. V podniku je používána technologie pro výkrm kuřat firmy Big Dutchman. Celkem bylo vyhodnoceno 46 turnusů. Nejdelší turnusy byly v roce 2010 (37,2 dní), nejkratší v roce 2011 (35,8 dní). V roce 2012 a 2013 byla délka turnusů vyrovnaná (36,3 dnů). Hmotnost hybridů se ve sledovaném období snižovala z 2,01 kg (2010) na 1,92 kg (2013). Spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku se snižovala z 1,88 kg (2010) na 1,80 kg (2012), v roce 2013 došlo k jejímu zvýšení (1,85 kg). Úhyn brojlerů dosahoval, s výjimkou roku 2012, kdy dosáhl nejvyššího podílu 3,72 %, poměrně vyrovnané hodnoty (3,193,22 %). Index efektivnosti výkrmu byl nejvyšší v roce 2011 (289,6) a nejnižší v roce 2013 (277,3). V hospodářství 1 byla zaznamenána kratší délka výkrmu brojlerů, nižší průměrná spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku, nižší úhyn brojlerů a vyšší index efektivnosti výkrmu. Živá hmotnost brojlerů na konci výkrmu byla v hospodářství 1 i v hospodářství 2 totožná, a to 1,96 kg. V podniku jsou dosahovány běžné výsledky. Genetický potenciál hybridů je vyšší, lze ho však plně využít pouze v případě zajištění velmi dobrých podmínek týkajících se ustájení, výživy, stájového prostředí a zooveterinárních požadavků.
Analysis of factors affecting fattening of chickens
OBERMAJEROVÁ, Barbora
Poultry meat belongs to the basic assortment of human nutrition. The meat of an intensively fattened poultry is a source of easily digestible proteins, lipids, mineral substances and vitamins. The aim of this bachelor´s thesis was to write out a literature review, which is focused on the intensity of growth, carcass yield, quality and composition of broiler chickens meat. The following describes the internal and external factors that affect them, i.e. genetic foundation, hybrid combination, sex, age, nutrition, microclimate, way of rearing and health condition of poultry.
Selected factors that affect broiler chicken meat production
DUPAL, Jan
Poultry meat has an important role in human nutrition. It is very popular because of its relatively low price from the nutritional point of view (high protein, low fat ratio), but also for its easy culinary preparation. The aim of this thesis is to develop a literature review focused on the intensity of growth, carcass yield and meat quality of broiler chicken and on the external and internal factors which influence them such as genotype, sex, nutrition and feeding, housing system and microclimatic conditions. The conclusion of this thesis consists of a summary of all important factors that significantly affect the production of chicken meat and of an overview of commercial hybrids kept in the Czech Republic.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.