National Repository of Grey Literature 2 records found  Search took 0.00 seconds. 
Vliv potravy kontaminované manganem na vývoj fytofágů
Šťasta, Michal
Foreign substances (including heavy metals) enter to the food chain of the animal part of ecosystem can affect the development of organism, its mortality rate and consumed food quantity. It is depended not only on the ability to elimination of these substances influence by the organisms. The effect of the diet with differentiated levels of manganese has been studied in laboratory conditions on caterpillars Cabera pusaria (Lepidoptera; Geometridae). Laboratory breading took place in Climacell chamber with controlled temperature, humidity, and lighting conditions. Three different contents of manganese in the diet of caterpillars was achieved by dipping of birch leaves (Betula pendula) in solutions of MnCl2.4H2O. We determined the statistical significant differences between the treatments in experiment in the amount of consumed food, the time of pupation, mortality rate of caterpillars. And significant differences were detected in unconsumed food, droppings and pupae. The increased concentration of manganese in the diet had a negative influence on the development of C. pusaria larvae and it can cause 100% mortality of caterpillars.
Reakce fytofágů na potravu ovlivněnou manganem
Šťasta, Michal
ntropogenní činnosti mohou vést ke zvýšeným koncentracím manganu v životním prostředí. Mangan patří mezi mikroelementy a je nezbytný pro metabolismus rostlin, avšak jeho vyšší koncentrace v rostlině mohou působit jako stresový faktor. Proto bylo cílem práce vymezit míru schopnosti některých fytofágů výběrem eliminovat manganem kontaminovanou potravu v terénních podmínkách a dále také vymezit reakci dospělců rodu Phyllobius na kontaminovanou potravu v laboratorních podmínkách. Reakce fytofágů na diferencovanou úroveň manganu byla šetřena ve fóliovnících umístěných v lesní školce Řečkovice. K sazenicím byl do půdního substrátu přidáván monohydrát síranu manganatého (MnSO4.H2O), tím vznikly tři varianty s diferencovanou úrovní manganu a varianta kontrolní s přirozenou koncentrací manganu. Experiment potvrdil, že fytofágní druhy preferovaly sazenice s nižším obsahem manganu v asimilačním aparátu. Sazenice reagovaly na zvýšené koncentrace manganu zpomaleným růstem.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.