National Repository of Grey Literature 1,853 records found  previous11 - 20nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
NetZero – carbon neutral living in Brno
Thunová, Nicola Vanesa ; Gebauer, Pavel (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The diploma thesis deals with the design of an apartment block conceptually designed as a carbon-neutral building in Brno. The selected object is a continuation of the pre-diploma project PURE CITY, in which a set of buildings was designed as part of the urban study, which dealt with the issue of NET ZERO within the urban and social scale. The demarcated area is located in the cadastral area of Starý Lískovec on Jihlavská street near the new Západní Brána (West Gate) stop and not far from the campus of the Bohunice Faculty Hospital. The NET ZERO concept deals with sustainability and the effort to achieve a neutral balance of carbon footprints throughout the building's life cycle. The inner block is designed as a set of 8 housing sectors. The inner space of the park-like courtyard is used for staying and relaxing and is a completely private space for the residents of the block. The building in the corner parts reaches up to 7 above-ground floors, thus responding to the orientation to the cardinal points. In terms of shape, it prescribes a rational rectangular shape from the north side, but on the south side, the facade is slanted, as it was necessary to give way to the ongoing existing communication. The apartments are designed in several categories and mainly aim at the density of the population. The apartments are complemented by spacious balconies, and the apartments on the ground floor have terraces located at the street line, which demarcate public and private space with a double barrier and height difference. The height difference thus also responds to the descending terrain, which reaches a height difference of up to 3.5 m on the southern side. On the ground floors in direct contact with the street line, active parterres with smaller shops or services are designed, or WORK and LIVE housing units, which combine work environments, such as studios, with living space. These spaces are designed over 2 above-ground floors in the style of a loft apartment. The roof plane is designed as flat roofs in several height levels, on which are located private terraces for residential apartments, located on the highest floors, as well as community gardens for residents of the inner block, and a large part is occupied by an extensive green roof supplemented by photovoltaic panels for pumping solar energy.
Architectural study of the sacred building and the Salesian community center in Brno - Líšeň
Zinnatshina, Diana ; Marek, Jiří (referee) ; Šindlar, Jiljí (advisor)
The task of the diploma thesis is the design of the sacral building of Salesians and community center in Brno – Líšeň. The founder of the Salesian order is the Italian priest John Bosco. The Salesian style stands on three pillars: reason, religion and kindness. It is a style of educational work, based on a preventive system and constant assistance. The Salesian congregation and subsequently the entire complex of the center in the urban district Brno-Líšeň received help from the foundation fund for youth, which he started in 1998 its construction. The proposed facility should cover the remaining needs of visitors and should be accessible to the general public. As a result, an architectural design was created, which includes an object of church with a parish section and a community center. The sacral object consists of a dominant glass cube standing on a one-storey long base and a community centre building with parish housing. At the centre of the composition is a parish garden with a steel bell tower. The whole complex consists of two masses connected by a steel colonnade. The first main mass includes a church with a back yard. The second mass of the complex is the community centre with the main coworking space and the parish priest's accommodation.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Šešulková, Jana ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The task of the diploma thesis is to design a retirement home corresponding to the contemporary needs in Brno-Medlánky, which is based on the pre-diploma project of the urban structure design in the same locality. The site has a great potential for the development of the area, it allows for the future location of the missing functions that are missing in Brno-Medlánky, and thus to create an attractive location for quiet living with good transport links to the centre of Brno. The project of the retirement home seeks to create a quiet and attractive place for the elderly, where they can also take advantage of the activities offered in the vicinity, while not disturbing their surroundings. The site is located on the western border of the urban structure under consideration. It is bounded on the western side by the adjacent existing building, which is the office building of the software company Artin. On the north, south and east sides the area is bounded by a service road. The main access to the building is on the eastern side. This is mainly pedestrian access via the main entrance. This is oriented to the park with individual functions and is thus easily accessible, especially for the residents of the retirement home. The main guest parking area is located at the southern end of the site, with additional parking located at the main entrance. Car parking for staff and residents of the retirement home is proposed in the underground garage of the retirement home. The building is located in a predominantly green area, the aim of the work was to adapt the building as much as possible to its surroundings by designing biosolar roofs and getting the greenery as close as possible by using internal green courtyards. The greenery was also worked with inside the building, with atria created in parts with greenery and skylights that also bring natural light into the space. The design tries to respond to the surroundings and to the whole urban structure, and tries to make the whole site accessible to the public and thus exploit its potential.
Dynamic Visualisation Tool for Brno Public Transport Data
Gáfrik, Patrik ; Hynek, Jiří (referee) ; Lazúr, Juraj (advisor)
Verejná doprava zohráva kľúčovú úlohu v mestskej mobilite, najmä v mestách ako Brno, kde tvorí takmer polovicu všetkých druhov dopravy. V záujme optimalizácie efektivity verejnej dopravy čelia mestá výzve vypracovať účinné stratégie založené na analýze dát. Existujúce nástroje na vizualizáciu dát o verejnej doprave v Brne sú však obmedzené a často poskytujú len vizualizáciu statických dát a nie sú navrhnuté tak, aby zobrazovali dynamické zmeny dát na základe vstupov užívateľa. Cieľom tejto práce je vyriešiť tento problém vývojom nástroja, ktorý spracúva a vizuálne reprezentuje dáta o verejnej doprave v Brne a uľahčuje tak analýzu. Nástroj je schopný vizualizovať dynamické zmeny dopravných dát v čase a umožňuje užívateľovi analyzovať hustotu spojov a prestupov, dĺžku trvania ciest alebo polohu a meškanie vozidiel hromadnej dopravy v reálnom čase.
Autocentre VW group Brno
Hejcman, Josef ; Bílek, Zdeněk (referee) ; Dýr, Petr (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a car center for the VW Group in Brno. The car center includes a showroom with the sale of new cars from the brands VW, Seat, Škoda, and Audi, a spare parts shop, and a service center. The site under consideration is located in the Brno – Komárov district, between Sokolova and Hněvkovského streets. There is a planned construction of a road from Sokolova Street on the site, dividing it into two parts, with the car center situated in the larger part along Hněvkovského Street. The new road will provide access to the facility for vehicles. The proposed car center is a standalone two-story building consisting of two prismatic-shaped volumes connected to each other with a trapezoidal footprint. It is a structure with two halls made of a steel skeletal system with a reinforced concrete core between them. The halls are differentiated in terms of height, function, and color. The roof is green (vegetative) and equipped with solar panels. The showroom for the sale of new cars and the spare parts shop are located in the taller hall, which features a prominently glazed column-truss facade. This facade is followed by a Dri Design Tapered cassette system in a dark blue color (RAL 5026) at the level of the roof's supporting structure. The service area with a warehouse is situated in the smaller, more expansive hall, and its facade consists of vertically laid sandwich panels with a smooth surface in a light color (RAL 9016), and horizontally laid sandwich panels in the color RAL 5026 in columns around the doors and windows. The halls thus contrast with each other. The hygiene facilities for employees are located in the reinforced concrete core.
An apartment building with student dormitories on Peace Square in Brno
Vašková, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of my bachelor's thesis focuses on the concept of a residential building and student dormitories in the urban district of Brno – Stránice. The studied area is situated in close proximity to Kraví Hory. The northwest boundary of the plot also represents the outskirts of Náměstí Míru. The southwest part of the plot adjoins existing student dormitories, while the southeast boundary connects to a local road, Cyril and Methodius gymnasium, and a secondary vocational school for pedagogy. The surroundings efficiently connect to urban transportation infrastructure, and in terms of automobile traffic, the area is linked to several main roads, with direct access from the north to the main road Údolní and further to the adjacent Lerchova Street. The proposed complex consists of a residential building and student dormitories. This work specifically addresses one of the two blocks of student dormitories, a four-story building with one underground floor. In the underground floor, there are garages and a technical room. The top of the building is terminated by a flat green roof. The construction is designed using a system of ceramic masonry, Porotherm, insulated with mineral wool. The ceilings are predominantly designed systematically, using the MIAKO ceiling system, with the exception of the ceiling above the basement. Each floor offers six dormitory rooms for two to three students, and from the second floor upwards, some rooms are supplemented with comfortable balconies. These rooms include a kitchen, bathroom and a living area. End rooms are specially designed for individuals with reduced mobility. Each floor's corridor provides space for communication, reading, or phone calls, thanks to the presence of seating furniture. The basement serves as garages and also houses a technical room. The building's facade is designed as plastered, complemented by window frames antracid coloured and railings in turquoise, contributing to young appearance of the entire structure.
Low-rise apartment buildings in Reckovice
Banič, Erik ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a low-rise residential building primarily intended for seniors without continuous care. The chosen location is a plot on Tereza Nováková Street in Řečkovice. Another independent building connected to healthcare is planned for the eastern part of the plot. The surroundings of the plot are well-secured and situated in a quiet residential area in the northern part of Brno. Additionally, there is a public transport terminal nearby, providing connections to the city center. The residential building, the focus of this bachelor thesis, is a standalone four-story structure with a green roof and a rooftop terrace. The construction of the building is designed using a combination of Porotherm ceramic block wall system insulated with mineral wool and a monolithic reinforced concrete frame in the northern part of the structure. The ceiling structures are monolithic reinforced concrete slabs. The building's layout follows the shape of the letter L, forming two functionally distinct wings. The first floor includes a canteen with subsidiary functions such as a kitchen, sanitary facilities, reception, and access to the western garden. The upper floors house 1+kc residential units and rentable spaces. The fourth and final above-ground floor features a rooftop terrace above the northwestern wing of the building. The basement contains storage units for residents, a technical room, and storage for potential outdoor furniture. The facade is white with gray-black accents in window frames and sheet metal elements.
Elder house in Řečkovice
Březina, Miroslav ; Wolf, Petr (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
ABSTRACT The topic of the bachelor's thesis is the design and creation of technical documentation for an apartment building with care services in Brno-Řečkovice. The work is based on the architectural study of the subject AG032 – residential buildings developed in 2020. The residential building with nursing service is designed as an atrium. It is rectangular in shape. It has three floors. In the first above-ground floor there is a function of public amenities, the other two are designed for the apartments themselves, a nursing service room and additional functions. Urbanistically, it follows the neighboring buildings, especially the kindergarten building, with which it is designed in one compositional axis, respecting its height and the shape of the roof. The surrounding areas and surrounding connections of the apartment building are also designed. Here, the emphasis is placed on road connections, barrier-free entrances to the building, parking capacity and urban greenery.
Pisárky boating center
Filatova, Natalia ; Obrtlík, Jan (referee) ; Májek, Jan (advisor)
The topic of the bachelor's thesis is the design adaptation of the area of the former water treatment plant in the Pisárky district of Brno for the creation of a new building for a water sports center, utilizing existing structures of settling tanks, and adjacent areas to establish a water sports center. The center's design also aligns with studies for the modification of the Svratka River channel and the creation of a water canal. The architectural concept aims to connect the exterior with the interior. The mass solution is derived from several key points. Firstly, the site is bordered by Pisárecká Street to the south and Žabovřeská Street to the east, intersecting at an overpass of a multilevel interchange. This creates a noisy space, making it essential to establish a "barrier" to create a private and quiet area for relaxation with a view of the river and Pisárky Hill. The sports center building echoes the shape of the streets, with the highest point of the building located at the overpass, and the roof descending along both streets. On these two facades with minimal glass surfaces, the river-facing facades connect to the surrounding nature with glass elements. Secondly, it was necessary to respect the facilities for water sports enthusiasts, situated closest to the river for easy access. Therefore, the water sports center is located several meters lower than the sports center building and is embedded into the terrain along Žabovřeská Street. Additionally, a waterfront area along the river and canal will be designed, connected by descending sidewalks to Pisárecká and Žabovřeská Streets. The shape of the building and the waterfront respects the form of the river and the water canal. This center will serve members of the water sports club and residents of all age groups.
A new building on Kraví hora in Brno
Sovíček, Filip ; Kristek, Jan (referee) ; Rozwalka, Szymon (advisor)
Abstract The bachelor thesis deals with a plot of land on Kraví hora. Kraví hora is a multi-layered place that brings together diverse groups and offers many leisure activities from sports in the swimming pool to relaxation in the park. There are Engineering and Law faculties in the area and the selected land adjoins a gardening colony on one side. The proposal deals with university dormitories and this is because students and gardeners can provide a seemingly unusually harmonious use of the area. The two groups will not interfere; the gardens are busiest at the weekend when many students go home. On the other side, the plot is surrounded by a road leading from the “likusáky” to car repair shop. Two worlds meet here, the traffic on the busy road and the tranquility of the private gardens. The project reflects this difference and therefore treats the two sides of the building differently. The side facing the road consists of a fixed grid of rooms. In contrast, the east side is seen in the work as a continuation of the gardens and a gradation into a sprawling structure. The staggered exterior walls of this section ensure plenty of light despite the orientation to the east, while creating nooks and balconies for social gatherings or private respite. The transition between these worlds is formed by a central corridor with a staircase and lift, which penetrates both sides of the building in the form of public rooms. Under the whole building is a covered space for free use and a garage, which in its structural division follows the whole building. In this space there is also a utility room and a lift tube. The west side of the building is flanked by two ramps leading from the busy road to the main and side entrances.

National Repository of Grey Literature : 1,853 records found   previous11 - 20nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.