National Repository of Grey Literature 47 records found  beginprevious38 - 47  jump to record: Search took 0.06 seconds. 
Mixed-use building in Mikulov
Machů, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG033 Studio of Architectural Creation. The subject of design is a multifunctional house, which is located in the place of a gap on a sloping, uneven terrain, which currently serves as a parking lot or market place. The design of the multifuncitonal house is located under the castle walls of the Mikulov castle gardens, on a street of Alfons Mucha. It is located in the area of the urban conversation zone, wich was declared in Mikulov in 1982. Due to the character of Mikulov and its development, where the terrain is sloping from the street, the proposed multifunctional house is optically divided by changing the roof height into two imaginary houses. but inside they still have the same floor level. Due to the fact that the adjacent buildings are about same high, the proposed multifunctional house is four-story, of which the top floor is adjacent to the attic and outdoor terrace. The first floor of a multifunctional house is assigned to commerce (cafe, rentable space). On the second and third floors there are already apartments and a porch, which allows access only to apartments that will be used only for short-term rental. There is also a great demand for the improvement of the remaining adjoining space, which is adjacent to the walls of the Mikulov castle, and also the restoration of the wine cellar, which was walled up on this plot. A staircase will be designed, which will lead from street of Alfons Mucha, through which it will be possible to connect directly to the castle walls and further to the Mikulov castle ot it will be possible to go to the wine cellar and the adjacent outdoor terrace. The facade is designed with regard to the surrounding buildings. They are designed in white or light gray plaster. I take into account the fact that the multifunctional house is located in the area of the urban conversation zone. The roof of the building is traditional gable roof, with brick colour.
Mixed-use building in a city
Kopijevská, Kateřina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The subject of the bachelor thesis is the design of a multifunctional house in Poděbrady. The work is based on the study in the subject AG034 - Studio of Architectural Creation 4. The solved area is located between Paroubkova Street and Jiřího náměstí in Poděbrady, where the height difference between the street and the square is 6.3 m and the goal is to connect these two places with passage. It is an extension to the existing burgher house, whose northern facade towards the square is under historical protection. The extension is therefore located on the western part of the plot. A staircase from Paroubkova Street to the atrium serves to overcome the height difference. The building consists of 6 floors, where 3 floors serve as garages, which 1 of them is completely underground, and 3 floors, which are used for civic amenities and housing, which are connected to the existing building. There is a roofed atrium as a connection between the existing and the newly designed building. On each floor there are 3 residential units with a disposition of 3 + KK, where the apartments are connected by a built-on gallery. The optical barrier between the atrium and the apartments is formed by a designed steel dividing wall. The construction system of the building is combined from reinforced concrete columns with girders and a wall. The ceiling structures are designed from reinforced concrete slabs. The structure is partly covered by a flat roof and partly by a glazed roof.
Apartment resort Velké Karlovice
Klement, Tomáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Matějka, Libor (advisor)
The content of the bachelor's thesis corresponds to the stages of project documentation for building permits and documentation for construction The aim of the project was to propose the reconstruction of three existing buildings and an increase in the existing accommodation and parking capacities of the complex. Furthermore, the implementation of landscaping and overall improvement of the facilities of the area. The existing buildings are buildings A and B, which stand together and building C stands alone. These three buildings together contain 12 apartments. This number is maintained, but an adjustment is made to apartments corresponding to the 3 + kk standard. New buildings D and E are added to these buildings, forming the shape of the letter U with the existing buildings and creating a semi-enclosed courtyard between them. Object D serves as an entrance hall with reception. In building E, there is a swimming pool and a sauna center on the first floor. On the second and third floors there are six apartments (4 * 3 + kk, 2 * 2 + kk). There were also separate apartments on the plot under the designation F. There are a total of six buildings F and there is a separate apartment in each. These are two-storey buildings with two bedrooms on the second floor.
Kindergarten FUTURUM
Bretterová, Anna ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Müller, Jan (advisor)
The content of the bachelor’s thesis is the design of a kindergarten in Brno, in the Masaryk’s district. The plot is a part of the school complex, where the Cyril and Methodius Church Elementary School and Cyril and Methodius High School already stand. The land here is sloping to the east. The design of the building with two above-ground and one underground floor corresponds to this. It is a new building of a preschool institution with two sections with capacity of 24 children per section without its own kitchen (food will be prepared in the kitchen for elementary school and high school and then transported to designed kindergarten). The building is situated in the eastern part of the plot and the western part is used as a garden for children. Barrier-free entrance to the building from Havlíčkova street is provided by a footbridge connected to the roof terrace at the level of the second floor. The building is bricked with Porotherm blocks. The construction of the ceilings is made of prestressed Spiroll hollow core slab. The roofs of the building are flat and partly walkable. Non-walkable parts of roofs are designed as green roofs. The facade of the building is horizontally divided into two parts. The lower part is lined with artificial stone and the upper part of the facade is made of white plaster. The windows in the children’s classrooms are round and different sizes. This element reflects children’s playfulness.
Living in the suburbs
Nováčková, Karla ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The subject of my bachelor's thesis is to design a residential building on the outskirts of Brno. The building site is located on the outskirts of Líšeň, in a lucrative area near Mariánské valley. During the process it was necessary to consider the specific northern slope of the building site and thus make maximum use of a limited amount of natural light. I designed a house with seven housing units, common areas and commercial space. The apartment complex consists of two buildings. The main one has an L-shaped floor plan and there are all housing units, including garages, cellars and technical facilities. The second building is also L-shaped, but this time frontal viewed, there is a commercial space with a glass wall to the main street, space for facilities and on the roof there is a spacious walking terrace for social life and a small common room. The two objects together create a semi-public space. This courtyard is optically separated from the busy streets by the buildings themselves. There is greenery and the space is ideal for young families with small children. Another widely used space will be the garden, a strip of greenery left in the southern part of the plot. The residential building itself is very indented in terms of material. Four terraces and three atriums are taken from the whole mass of the letter L, which creates a private outdoor space for the residents. Terraces and atriums are only in the maisonettes, so that even bedsits located on the ground floor have a private outdoor seating area. There are also ground-floor terraces, which are accessible from each living room. The construction is actually a wall system made of Porotherm bricks. Ferroconcrete columns are used in the underground parking spaces. Horizontal load-bearing structures are ferroconcrete monolithic ceilings. The material solution is clean and simple. The façade is light grey with a concrete screed on the plinth and anthracite-colored doors and window frames.
Mixed-use building in Mikulov
Lovečková, Martina ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The subject of the bachelor's thesis is the design of a new multifunctional building in Mikulov. The work is based on a study in the subject AG035 - Studio of Architectural Creation 5. The proposed building is located in the town of Mikulov. The building itself is on a slightly sloping plot under the castle gardens, on Alfonse Mucha Street. The terraces in the courtyard are already on a very sloping plot. The building consists of 1 building with 4 floors and an attic. One floor is completely sunk into the ground like a basement. It is used for underground garages and cellar nurseries for apartment owners. The ground floor has a public function. There is a newsagent, a beauty salon and a wine bar, which also includes a wine cellar under the walls. On the 2nd and 3rd floors, housing units of various sizes are designed. The attic is unused. The construction system is combined. The foundation structure is made of a tub made of waterproof concrete, the inner load-bearing walls are made of ceramic fired Porotherm brick blocks. In the basement, reinforced concrete columns with girders are designed. The ceiling structures are made of reinforced concrete slabs with reinforced concrete wreaths. The supporting structure of the roof is made of a wooden purlin system.
Mixed-use building in Mikulov
Kučera, Pavel ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Brzoň, Roman (advisor)
The bachelor's thesis follows a project developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation. The subject of the design is a multifunctional house in the place of the gap, which currently serves as a parking lot or marketplace. The multifunctional house is located close to the walls and castle gardens of Mikulov Castle - located in the urban conservation zone, which was declared in Mikulov in 1982. Due to the elevation of the plot and the street to which the design is adjacent, the multifunctional house is divided into three related parts. The outer parts are set aside for commercial purposes on the first floor (florist, newsagent, bistro). The second, third floor and attic offer a total of 8 apartments. The middle part is reserved only for a literary café. The design also includes underground parking accessible by stairs from the first floor of the outer parts of the multifunctional building. Entry and exit is provided by two ramps. An integral part is the culture of the remaining free space adjacent to the walls of the Mikulov castle. It will consist of gardens and a space/passage adjacent to the wine cellar located under the walls. At the same time, it will be possible to get from this passage to the area of the castle gardens by means of a designed elevator. The facades of all three parts of the multifunctional house are richly glazed and designed in white, beige plaster or pigmented concrete trowel. They take into account the fact that the multifunctional house is located in the urban conservation zone. The roof of the building is saddle with concrete covering in a traditional red-brown colour.
Living in the suburbs
Holík, Lukáš ; Klimecký, Martin (referee) ; Gerö, Jiří (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The aim of this bachelor's thesis was to create a low-energy / passive building located on the suburbs of the city Brno and which would serve for permanent housing. The land on which the building is to be located is currently mostly green. The ratio of the green area did not change from a bird's eye view, it only moved to other height levels. The majority of the proposed area is therefore greenery, in the form of green roofs. The resulting design consists of two two-storey buildings, which are separated by a green roof of garages located below ground level. However, it is one complex building, in which there are a total of 8 independent housing units of various sizes with gardens and terraces. The southern sides of the facades of both buildings form mainly glazed areas facing the gardens of the individual housing units. At the same time, large glass areas use as much southern light as possible, as both eastern and western in the design cannot be sufficiently used. This bachelor's thesis is based on the subject of studio work from the second year.
Průkaz energetické náročnosti budovy a jeho aplikace v praxi
Gerö, Jiří
Od 1.1.2009 platí podle zákona č. 177/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., nová povinnost pro stavebníky a vlastníky budov, která má zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy. Splnění těchto požadavků stanovených zákonem se dokládá tzv. Průkazem energetické náročnosti budovy zpracovaným podle vyhlášky č. 148/2007 Sb. v souladu se zákonem č. 406/2000 Sb. Výsledky energetického hodnocení budovy zobrazuje Energetický štítek budovy. Vznik této certifikace vzešel z dohody zástupců Evropské Unie. V Evropské Unii je povinné označování výše spotřeby u veřejných i privátních budov, které je zakotveno ve směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES, o energetické náročnosti budov.
Architectural expression of residential buildings in energy-efficient housing
Gerö, Jiří ; Peřinková, Martina (referee) ; Wahla, Ivan (referee) ; Ing.arch.Henrich Pifko (referee) ; Meixner, Miloslav (advisor)
These days create an enormous pressure on energy savings because of their high prices. For future it is obvious that their prices will grow. Not only the representatives of European Union realize this fact, but basicaly common people who run their houses and pay the bills. For this reason low - energy houses respectively passive houses are in the limelight. Reasons of economy should not be the only criterion of quality, but its integral part, one of several components. Energy efficient housing is a response in architecture and building to turbulent global warming. The aim of the work is try to specify how to conceive an efficient building with respect to its architectural quality in the contect of directions coming from European Union and which should be implemented soon in the Czech republic. Will zero house become driving force of architecture in Europe in 21st century? The result of the work will be useful in orientation how to conceive an efficient house with respect to its aesthetical quality.

National Repository of Grey Literature : 47 records found   beginprevious38 - 47  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.