National Repository of Grey Literature 3 records found  Search took 0.01 seconds. 
Evaluating new aromatic hop genotypes
Henychová, Alena ; Pulkrábek, Josef (advisor) ; Jaroslav, Jaroslav (referee)
Hop growers request new cultivar should have qualitative parameters of Saaz semi-early red-bine hop with higher yield potential. Therefore currently, there are efforts to breed new aroma cultivars. The aim of diploma thesis was to evaluate and choose new breeding aroma genotypes, which would show equal or better quality and quantity parameters than Saaz semi-early red-bine hop registered cultivar, based on production indicators, chemical and genetic analyses. Obtained data were evaluated by basic statistical characteristics, two-sided t-tests for independent selections and correlation analysis. A yield is the most important quantitative parameter, which is mainly and significantly dependent on climatic conditions. All evaluated genotypes in diploma thesis have reached higher average yields than ŽPČ cultivar, except genotype 4799. Genotype 4801 reached the highest theoretical yield (2.2 tons of dry hops) in year 2014 and genotype 4975 (1.77 tons of dry hops) in year 2015 from achieved results. A content of alpha bitter acids is the most important qualitative parameter. All aroma new breeding lines have shown parameters of fine aroma hops according to chemical analyses of hop resins. Aroma genotype 4975 showed the highest average contents of alpha and beta bitter acids, balanced ratio between alpha and beta bitter acids, the lowest contents of cohumulone and colupulone, and as well it kept a low or middle variability in all studied traits of chemical analyses of hop resins. A relative content of farnesene higher than 12% is a typical for aroma hop cultivars with ŽPČ cultivar origin. All evaluated genotypes achieved this criteria. We evaluated the relationship to Saaz semi-early red-bine hop cultivar based on genetic analyses. Genotype 4799 has been genetically the closest to ŽPČ. Brewed beers have been a same quality as beers from Saaz semi-early red-bine hop cultivar by sensory evaluation.
Characterization and identification of Vital variety
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
Vital je nová a první česká odrůda, která má význam jak pro pivovarnictví, tak i pro farmacii. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely. Charakterizace a identifikace byly provedeny jak v čerstvém stavu v průběhu růstu chmele, tak i po usušení chmelových hlávek. Na základě morfologických popisů je stanovena identifikace na podrobných rozborech révy, listů, pazochů a hlávek. DNA analýzy byly provedeny z mladých listů, a to metodami STS a SSR. Pro identifikaci suchých hlávek byly použity podrobné mechanické rozbory a chemické analýzy. Z chemických analýz byly získány chmelové pryskyřice, polyfenoly a silice. Získaná statistická data a jejich variabilita charakterizují odrůdu Vital.
Fulltext: Download fulltextPDF
Czech hop varieties
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
České chmelařství bylo až do 90. let 20. století zaměřeno výhradně na pěstování jemných aromatických chmelů. Díky šlechtitelské práci se podařilo zušlechtit Žatecký poloraný červeňák, který je pěstován v devíti klonech. Později byly získány nové hybridní odrůdy z křížení vhodných rodičovských komponentů, které vykazují vyšší výkonnost při zachování pivovarské kvality. V současné době tak české chmelařství disponuje všemi typy chmelových odrůd, a to od jemně aromatických až po vysokoobsažné chmele. Jejich přehled společně s jejich popisy, vlastnostmi a charakteristikami je přehledně uveden v této publikaci.
Fulltext: Download fulltextPDF

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.