|
Využití jedlého hmyzu v potravinářství
Urbánková, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzu v potravinářství. Hmyz je konzumován v mnoha částech světa (Asie, Afrika, Jižní Amerika) a setkáme se s ní i v historii. Celosvětově je konzumováno přibližně 1 900 druhů jedlého hmyzu. U nás konzumovaným hmyzem jsou především: cvrček domácí, cvrček stepní, potemník brazilský, potemník moučný, saranče stěhovavé a šváb obrovský. Hmyz je bohatý na bílkoviny, aminokyseliny, tuky, mastné kyseliny, sacharidy, minerální látky a vitamíny, které podporují lidské zdraví. Některé produkty z hmyzu se využívají jako aditiva při výrobě potravin. Při konzumaci mohou vznikat možná rizika z důvodu alergických reakcí či obsahu toxických látek v hmyzu. Existuje mnoho způsobů, jak lze hmyz kulinářsky zpracovat. Sortiment potravinářských produktů z jedlého hmyzu se stále rozvíjí.
|