Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravinová krize a Fair Trade
Potužníková, Johana ; Musil, Martin (vedoucí práce) ; Pucandlová, Miroslava (oponent)
Bakalářská práce pojednává o globálním problému potravinové krize, jejích příčinách a rozvojové pomoci. Čtenářům by měla problém jednoduchým způsobem vysvětlit a objasnit, jaké principy a programy jsou používány k řešení a snižování této situace. Část práce je věnována rozvojovým cílům tisíciletí a jejich náplni a jednotlivým organizacím, které se věnují problémům spojených s potravinovou nedostatečností. Práce se dále zabývá férovým obchodem, neboli Fair Trade, který se snaží problémy vzniklé potravinovou nedostatečností efektivně řešit. Jde především o praktickou pomoc, do které se zapojují nejen jednotlivci, ale i celé organizace, obchodní společnosti a nadnárodní firmy.
ANALÝZA PŘÍČIN, DŮSLEDKŮ A ZPŮSOBŮ ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE
Ptáčník, Martin ; Kotýnková, Magdalena (vedoucí práce) ; Hylmarová, Tereza (oponent)
Diplomová práce přináší komplexní analýzu potravinové krize posledních let. V letech 2007-2008 a 2010-2011 došlo k dramatickému nárůstu základních cen potravin, který v kombinaci s přetrvávající chudobou představuje závažný problém pro mnoho milionů lidí. Cílem práce je analyzovat příčiny tohoto jevu. Současně jsou zkoumány socioekonomické dopady růstu světových cen potravin na kvalitu života v rozvojových zemích. V tomto smyslu je v průběhu řešení diplomové práce proveden výzkum, zda se pomocí cíleně zvolených prostředků podařilo potravinovou krizi 2007/08 vyřešit a zároveň jsou naznačeny další možnosti řešení současné situace, tak aby došlo k redukci hladu a podvýživy ve světě a zamezení propadu dalších lidí do chudoby. Výzkum je proveden s použitím metody pozorování, kauzální analýzy a syntézy.
Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008
Albertová, Jana ; Malý, Josef (vedoucí práce) ; Tupý, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce "Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008" popisuje a analyzuje do jaké míry přispěly jednotlivé faktory ke vzniku a prohloubení potravinové krize ve světě. Média a některé významné světové organizace považovaly za hlavní faktory vzniku krize politiku biopaliv první generace a zvýšenou poptávku z Číny a Indie, tato diplomová práce však na základě komplexního pohledu poukazuje na to, že za velice závažný důvod lze spíše označit klimatické změny. Řešení klimatických změn je předmětem různých konferencí a mezinárodních jednání již několik desetiletí, a proto doufejme, že již brzy dojde k aktivnímu řešení tohoto komplexního problému. Samozřejmě preventivní kroky musí být učiněny do budoucna i v případě ostatních faktorů vzniku poslední potravinové krize.
Potravinová krize v zemích ACP na počátku 21. století
Kopecká, Monika ; Stuchlíková, Zuzana (vedoucí práce) ; Krč, Jakub (oponent)
Svetom otriasa niekoľkonásobná globálna kríza, či už finančná, energetická alebo potravinová. Práve potravinovej kríze, ktorú môžeme zasadiť do obdobia koniec roka 2006 a začiatok roka 2008, sa venuje predkladaná bakalárska práca. Primárnym cieľom práce je zhodnotiť súčasnú potravinovú krízu a analyzovať jej možné príčiny. Potravinová kríza postihuje najhoršie chudobné a zraniteľné skupiny ľudí po celom svete, preto sa zameriame na dopady krízy na krajiny Afriky, Karibiku a Pacifiku. Keďže tieto krajiny si vyžadujú pozornosť medzinárodného spoločenstva, na záver práce nastienime prístup rozvinutých trhových ekonomík k danej problematike. Skupina krajín ACP nesie status bývalých kolónií európskych krajín, preto sme ako partnera krajín ACP pri riešení potravinovej krízy zvolili Európsku úniu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.