|
Potravinová krize a Fair Trade
Potužníková, Johana ; Musil, Martin (vedoucí práce) ; Pucandlová, Miroslava (oponent)
Bakalářská práce pojednává o globálním problému potravinové krize, jejích příčinách a rozvojové pomoci. Čtenářům by měla problém jednoduchým způsobem vysvětlit a objasnit, jaké principy a programy jsou používány k řešení a snižování této situace. Část práce je věnována rozvojovým cílům tisíciletí a jejich náplni a jednotlivým organizacím, které se věnují problémům spojených s potravinovou nedostatečností. Práce se dále zabývá férovým obchodem, neboli Fair Trade, který se snaží problémy vzniklé potravinovou nedostatečností efektivně řešit. Jde především o praktickou pomoc, do které se zapojují nejen jednotlivci, ale i celé organizace, obchodní společnosti a nadnárodní firmy.
|
|
ANALÝZA PŘÍČIN, DŮSLEDKŮ A ZPŮSOBŮ ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE
Ptáčník, Martin ; Kotýnková, Magdalena (vedoucí práce) ; Hylmarová, Tereza (oponent)
Diplomová práce přináší komplexní analýzu potravinové krize posledních let. V letech 2007-2008 a 2010-2011 došlo k dramatickému nárůstu základních cen potravin, který v kombinaci s přetrvávající chudobou představuje závažný problém pro mnoho milionů lidí. Cílem práce je analyzovat příčiny tohoto jevu. Současně jsou zkoumány socioekonomické dopady růstu světových cen potravin na kvalitu života v rozvojových zemích. V tomto smyslu je v průběhu řešení diplomové práce proveden výzkum, zda se pomocí cíleně zvolených prostředků podařilo potravinovou krizi 2007/08 vyřešit a zároveň jsou naznačeny další možnosti řešení současné situace, tak aby došlo k redukci hladu a podvýživy ve světě a zamezení propadu dalších lidí do chudoby. Výzkum je proveden s použitím metody pozorování, kauzální analýzy a syntézy.
|
|
Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008
Albertová, Jana ; Malý, Josef (vedoucí práce) ; Tupý, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce "Důvody vzniku potravinové krize v letech 2007-2008" popisuje a analyzuje do jaké míry přispěly jednotlivé faktory ke vzniku a prohloubení potravinové krize ve světě. Média a některé významné světové organizace považovaly za hlavní faktory vzniku krize politiku biopaliv první generace a zvýšenou poptávku z Číny a Indie, tato diplomová práce však na základě komplexního pohledu poukazuje na to, že za velice závažný důvod lze spíše označit klimatické změny. Řešení klimatických změn je předmětem různých konferencí a mezinárodních jednání již několik desetiletí, a proto doufejme, že již brzy dojde k aktivnímu řešení tohoto komplexního problému. Samozřejmě preventivní kroky musí být učiněny do budoucna i v případě ostatních faktorů vzniku poslední potravinové krize.
|
|
Potravinová krize v zemích ACP na počátku 21. století
Kopecká, Monika ; Stuchlíková, Zuzana (vedoucí práce) ; Krč, Jakub (oponent)
Svetom otriasa niekoľkonásobná globálna kríza, či už finančná, energetická alebo potravinová. Práve potravinovej kríze, ktorú môžeme zasadiť do obdobia koniec roka 2006 a začiatok roka 2008, sa venuje predkladaná bakalárska práca. Primárnym cieľom práce je zhodnotiť súčasnú potravinovú krízu a analyzovať jej možné príčiny. Potravinová kríza postihuje najhoršie chudobné a zraniteľné skupiny ľudí po celom svete, preto sa zameriame na dopady krízy na krajiny Afriky, Karibiku a Pacifiku. Keďže tieto krajiny si vyžadujú pozornosť medzinárodného spoločenstva, na záver práce nastienime prístup rozvinutých trhových ekonomík k danej problematike. Skupina krajín ACP nesie status bývalých kolónií európskych krajín, preto sme ako partnera krajín ACP pri riešení potravinovej krízy zvolili Európsku úniu.
|