Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Cholesterol a lipoproteiny, jejich metabolismus a vliv na zdraví člověka
Záhořová, Karolína ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Cholesterol a lipoproteiny, jejich metabolismus a vliv na zdraví člověka Práce je zaměřená na cholesterol, lipoproteiny a jejich metabolismus. Podrobně se věnuje jejich charakteristice, významu, funkcím v organismu a vlivu na zdraví člověka. První kapitola shrnuje informace o cholesterolu. Od chemických vlastností a struktury, přes jeho zpracování v těle až po jeho vlastnosti, význam a funkce v lidském těle. Rozebrány jsou i možnosti, jak hladinu cholesterolu ovlivnit. Druhá kapitola uvádí lipoproteiny, jako částice pro náš organismus nezbytně důležité. Zahrnuje jejich charakteristiku, klasifikaci, význam a funkci v těle. Třetí kapitola přináší informace o dyslipidémiích. Zaměřuje se na klasifikaci, význam a léčbu. Následující kapitola se zabývá aterosklerózou, jejími příčinami, důsledky a riziky. A poslední, kapitola přináší stručný přehled metod laboratorního stanovení hladiny cholesterolu, lipidů, lipoproteinů a rizika aterosklerózy. Klíčová slova: Cholesterol, lipoprotein, dyslipidémie, hyperlipoproteinémie, ateroskleróza. 1
Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Dostálová, Lenka ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Šnejdrlová, Michaela (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vztah mezi stravovacími návyky a dyslipidémií. Jejím cílem je zjistit, zda má dieta vliv na hladinu plazmatických lipidů. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část pojednává o tuku v lidském organismu obecně, o jeho metabolismu a rizicích aterosklerózy. Výzkumná část popisuje práci s pacienty, kteří trpí poruchou metabolismu lipidů. Pacienti, kteří podstoupili dietní edukaci, se po dvou měsících diety dostavili na kontrolní odběr. Ten měl ukázat, zda a nakolik dieta ovlivnila jejich hladinu cholesterolu a triglyceridů. Pacienti rovněž pro potřeby získání údajů vyplňovali dotazník o svých stravovacích návycích. Ukázalo se, že nutriční intervence měla za následek průměrný pokles hladiny triglyceridů i celkového a LDL-cholesterolu. Snížila se ale i hladina HDL-cholesterolu. Dotazníkové šetření prokázalo, že se pacienti s poruchami tukového metabolismu nedopouštějí zásadnějších prohřešků proti dietě doporučované při dyslipidémií. Výsledky práce naznačily, že pacienti s dyslipidémií sice dodržují hlavní zásady správného stravování, při vyšším stupni compliance by ale výsledky nepochybně mohly být lepší. Pravidelná dietní reedukace je proto důležitá a může přispět ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Klíčová slova: Dieta, dyslipidémie, cholesterol,...
Rizikové faktory aterosklerózy
MRAČKOVÁ, Michala
Ateroskleróza a její rizikové faktory způsobují řadu kardiovaskulárních onemocnění, která jsou příčinou úmrtnosti ve většině průmyslových zemí po celém světě. V dnešní době se do podvědomí dostávají nové nezávislé biomarkery, které by mohly v budoucnosti sloužit ke zvýšení prediktivní hodnoty současných rizikových faktorů aterosklerózy. Z tohoto důvodu byla v této bakalářské práci sledována přítomnost klasických rizikových faktorů, sloužících pro výpočet rizika fatální kardiovaskulární příhody do 10 let, a nových biomarkerů u náhodně vybraných klientů lázeňského resortu Savoy v Karlových Varech bez klinických známek aterosklerózy. Získané výsledky demonstrují, že nejčastějším rizikovým faktorem v této sledované populaci je hypercholesterolémie a pozitivní rodinná anamnéza. Dále byla tato skupina rozdělena dle kardiovaskulárního rizika. Z výsledků uvedených v této práci vyplývá, že jen 57 % osob středního věku spadalo do malého až středního rizika, resp. < 5 % rizika, 43 % osob mělo vysoké až hodně vysoké riziko. Podle očekávání bylo vyšší procento osob s vysokým rizikem mezi muži. Populace vyšetřených žen trpěla v 35 % metabolickým syndromem, zatímco mužská populace měla metabolický syndrom v 52 %. Závěrečná část této práce poukazuje na některé "netradiční" rizikové faktory aterosklerózy. Ve studované populaci byla nejčastěji zvýšená koncentrace fosfolipázy asociované s lipoproteinem (Lp-PLA2), méně často koncentrace lipoproteinu (a) a nejméně byla zastoupená zvýšená hladina malých denzních LDL. Patologická hodnota lipoproteinu (a) se častěji našla u žen, zatímco zastoupení zvýšené koncentrace Lp-PLA2 bylo významně vyšší v subpopulaci mužů. Osoby s vysokým rizikem KVO měly významně vyšší koncentraci Lp-PLA2, u dalších dvou faktorů se hladiny významně nelišily od nálezu u osob s nízkým až středním rizikem. Prediktivní hodnota Lp-PLA2 pro výpočet rizika KVO je však velmi malá.
Vliv zvýšené aplikace souboru polynenasycených mastných kyselin na úpravu hladiny cholesterolu v krvi jedince.
FLANDERKOVÁ, Michaela
V této bakalářské práci jsem se zabývala tím, zda bude mít vliv zvýšená aplikace souboru polynenasycených mastných kyselin na hladinu cholesterolu v krvi jedince. Nejprve jsem provedla analýzu odborné literatury zaměřené na tematiku polynenasycených mastných kyselin a cholesterolu. Poznatkům z odborné literatury jsem se věnovala v teoretické části. Poté jsem oslovila jedince ze svého okolí, o kterých jsem věděla, že mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Ty jsem seznámila s tematem bakalářské práce a průběhem výzkumu. Oslovení jedinci přijali účast ve výzkumu. Poté podstoupili vstupní měření, na jehož základě se stanovila hladina celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triacylglycerolů. Následoval intervenční program, který probíhal tři měsíce, od prosince 2011 do března 2012. Po tuto dobu probandi konzumovali potravinový doplněk s rybím olejem, bohatým na obsah polynenasycených mastných kyselin omega 3, kyseliny eikosapentaenovou a dokosahexaenovou. Poté proběhlo výstupní měření, na jehož základě jsem získala výsledky. S nimi jsem pracovala v praktické části této bakalářské práce. Porovnávala jsem výsledky vstupního měření a výstupního měření.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.